Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Relaxace u Prespanských jezer

Na severovýchodě Řecka se nedaleko hranic s Albánií a Makedonií rozkládají dvě Prespanská jezera – Mikri a Megali Prespa, která jsou nejvýše položenými jezery na celém Balkáně. Toto pohraniční území budí dojem kraje, kam moderní svět zatím nezasáhl. Je tak oázou klidu a pravým rájem pro volně žijící zvěř.

Celá jezerní oblast byla v roce 1974 vyhlášená Národním parkem Prespanská jezera a zaujímá rozlohu téměř 30 tisíc hektarů. Velké jezero Megali Prespa se nachází v mezihorské tektonické kotlině, na území Řecka, Albánie i Makedonie. Leží v nadmořské výšce 853 metrů, má rozlohu 285 km2 a dosahuje maximální hloubky 54 metrů. Severní a východní břehy jsou pozvolné a mírně členité, zatímco jižní a západní břehy jsou strmé s hlubokými zálivy. Jezero je napájeno vodou z podzemních pramenů a také povrchovou vodou z řek Golema Reka, Brajčinska, Kranska, Istočna, Bolnska, Pretorska Reka a Stara Reka. Voda pak odtéká podzemní řekou přes krasové dutiny až do Ohridského jezera, které je vzdáleno 16 km severozápadně.


Foto: jezero Mikri    Autor: anjči

Na Megali Prespa se nachází několik ostrovů. Největším je Golem Grad, na kterém vznikla rezervace se specifickou geomorfologickou strukturou, faunou i flórou. Ostrov je 750 metrů dlouhý, 450 metrů široký a dosahuje výšky 30 metrů nad hladinou jezera. Menší ostrůvek Mal Grad má na délku asi jen 300 metrů, 150 metrů na šířku a zvedá se do výšky 25 metrů. Ostrovy jsou pravidelně navštěvovány archeology, kteří na nich provádějí výzkum. Byly zde totiž objeveny pozůstatky raně křesťanské kultury a také bazilika ze slovanského období.

Velké Prespanské jezero od toho malého odděluje kilometr široký pruh písečné pláže. Mikri Prespa se rozkládá na hranicích Albánie a Řecka. Leží o 3 metry výše než jeho soused, tedy v nadmořské výšce 856 metrů. Jezero má rozlohu 47,4 km2, je 15 km dlouhé, 6 km široké a dosahuje hloubky pouhých 8 metrů. Voda z něj odtéká do Megali Prespa a také do řeky Devolli, v obou případech končí svou cestu v Jaderském moři. Na Mikri Prespa se nacházejí ostrůvky Vitrinetsi a Agios Achilleios.

Oblast je velmi důležitým hnízdištěm ptáků, v létě je možné na jezerech pozorovat hejna vzácných opeřenců. V místních končinách sídlí pelikáni kadeřaví, jejichž počty se ve světě odhadují na pouhých 1000 párů. V okolí Prespanských jezer jich vždy sídlí bezmála 150 párů. Z dalších druhů ptáků zde žijí například volavky, kormoráni, rajky, husy, potáplice a svůj domov zde našla dokonce i jediná řecká populace morčáka velkého eurosibiřského. Na obloze můžete vidět kroužit orly zlaté, sokoly středozemní, sokoly stěhovavé, orlíky nejmenší a krátkoprsté. Park je také živnou půdou pro mnohé druhy zvěře. Mezi místními obojživelníky najdeme několik druhů žab, ropuch a mloků a na 20 druhů plazů, včetně hadů. Oblast Prespanských jezer je plná života, rozmanitost doplňují ještě všelijaké rostliny, kterých zde lze napočítat na 1300 druhů.

Ještě v 70. letech 20. století bývala hranice s Albánií předmětem politických svárů a turisté do této oblasti neměli vůbec přístup. Když se sem někdo potřeboval dostat, musel si obstarat speciální vstupní povolení a i přesto se po tomto území mohl pohybovat jen s vojenským doprovodem. Oblast tak upadla v zapomnění a možná právě proto je mnohem méně známá než jiné oblasti Řecka. V poslední době však začali lidé zjišťovat, že jde o jedinečné, klidné a velmi půvabné místo, které stojí za to vidět.

Turisty, kteří mohou tuto krajinu navštěvovat jen v omezeném počtu, sem proto přitahuje zejména krásná příroda, rozmanitá kultura a tradice. Každý návštěvník se zde však musí chovat velmi ohleduplně. Turisté mohou okolo jezer navštívit například byzantské kostely, které se nacházejí v místních jeskyních nebo řadu vesniček. Nejlepším výchozím bodem pro poznávání okolí je nevelká vesnice Agios Germanos, kde se nachází i informační středisko. Kromě původců a turistických map v něm prodávají místní ovoce, zeleninu a umělecké předměty.

V Agios Germanos vyrostlo několik penzionů poskytujících skromné ubytování v příjemném prostředí. Pokud byste měli zájem zůstat u jezer přes noc, nejezděte sem v období Velikonoc. V tu dobu bývají veškerá ubytovací zařízení beznadějně obsazená. Ve vesničce je pevně zakořeněná náboženská kultura. Stojí zde stejnojmenný kostel postavený v 11. století, který je vyzdoben freskami, z nichž mnohé jsou původní. V Agios Germanos najdete ještě jeden kostel s názvem Agios Atahanasios, který také stojí za vidění.  Jestliže však toužíte po tom, spatřit na vlastní oči jeden z nejpozoruhodnějších kostelů v oblasti, musíte si ve vesničce Psarades domluvit plavbu člunem po jezeře Mikri Prespa.

Na ostrůvku Agios Akhilios se rozkládají zříceniny stejnojmenného byzantského kostela a také trosky kláštera. Ten zde nechal v 10. století vystavět bulharský car Samuil. Ostrůvek dnes obývá několik rodin, které se živí rybařením a domácím hospodářstvím. Na větším jezeře pak můžete na lodi navštívit kostel Panagia Eleousas, který byl v 15. století vybudován na skále nedaleko pobřeží. Na skále je také namalována ikona Panny Marie, která je viditelná právě jen z lodi.

- jap -

Předchozí články z Řecka:
Mani – poloostrov kamenných věží
Vravron
Elounda – luxusní krétské letovisko
Athény - Muzeum Benaki
Karystos

Článek byl zobrazen 4 011 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Řecku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Řecku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na Řecko.Světadíly.cz najdete komplexní informace o Řecku. Najdete zde články, recenze, rady a tipy na cesty, zájezdy do Řecka - pobytové i poznávací, dále fotografie a diskuse. Řecko a řecké ostrovy jsou oblíbenou destinací turistů z celéo světa.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA