Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Metsovo - Řecko nejsou jen pláže

Ve středním Řecku se v nadmořské výšce 1200 metrů rozkládá horské městečko Metsovo, v němž vládne nezávislý duch místních horalů. Město je důkazem toho, že Řecko není jen zemí pláží a azurového moře, ale na své si zde přijdou také milovníci hor, zimních sportů a pěší turistiky.

ZÁJEZDY DO ŘECKA NA SVĚTADÍLECH

Metsovo najdete v pohoří Pindos pod průsmykem Katara. V zimě je tak vyhlášeným horským střediskem a v létě je rájem pro pěší výletníky. Panuje zde proto během celého roku čilý turistický ruch, město však ani přesto neztrácí své kouzlo. Pro lyžování si můžete vybrat areál Karakoli nebo Politsies. V nich najdete půjčovny kompletního lyžařského vybavení a pět lyžařských škol. K dispozici je několik lyžařských vleků a sjezdových tratí různých obtížností, mnohé sjezdovky jsou vhodné také pro děti. Odpočinek najdete v útulných horských hotýlcích, kterými je Metsovo doslova poseto. 

Oblast dnešního Metsova byla pravděpodobně osídlena již 2000 let před naším letopočtem. Původ názvu Metsovo údajně pochází ze slovanských jazyků a dal by se přeložit jako „Medvědí vesnice“. Vzhledem ke své strategicky výhodné poloze bylo město po dlouhá léta trnem v oku Turkům, kteří se snažili jej získat. To se jim také povedlo a Metsovo se dostalo pod tureckou nadvládu. V roce 1854 během povstání utrpělo značné škody, způsobené vojskem Abdi Pashi. Řeckou armádou bylo osvobozeno až v říjnu roku 1912. Svůj tradiční řecký ráz si dokázalo uchovat i přes dlouhou okupaci Turků. Největší podíl na dnešním rozvoji městečka má především nadace barona Tositsase, která byla založena v roce 1948, i v současnosti se řada místních rodáků snaží o jeho rozvoj.

Kromě jedinečných možností sportovního a turistického vyžití je Metsovo známé svou typickou vydatnou kuchyní. Oblíbené jsou pokrmy z lovné zvěře a z nápojů silné červené víno. Vyhlášené jsou také místní ovčí sýry výrazné chuti - nejen známá feta Samarinas, ale také místní manouri, graviera a uzený sýr Metsovone. Ve městě je spousta restaurací, kde máte příležitost místní speciality ochutnat. Obyvatelé Metsova se dnes kromě chovu dobytka věnují především tradičním řemeslům, jako je tkaní a obrábění dřeva. Vlněné koberce, gobelíny, výšivky, stříbrné zboží, ubrusy a dřevěné píšťaly, pastýřské hole nebo hračky jsou také nejčastějším suvenýrem. Někteří z místních obyvatel dokonce neustále chodí oblečeni v tradičních tmavě modrých nebo černých krojích, které se podobají uniformám. Doplněny jsou samozřejmě typickými botami s bambulemi. 

Ve městě stojí řada okázalých sídel, která v minulosti obývali místní kupci. Jedním z nich je sídlo Tositsa, které patřilo prominentní rodině Tositsů. Ta byla v Metsovu i celém Řecku známá jako rodina dobrodinců. Její rodinné sídlo dnes slouží jako muzeum, ve kterém si návštěvníci mohou prohlédnout tehdejší přepychový životní styl. V expozicích najdete předměty denní potřeby oblečení, dobový nábytek, koberce, obrazy, stříbro, šperky, lidové kroje i zajímavou numismatickou sbírku. Další bohatou místní rodinou byli Averoffovi, v galerii Averoff je tak k vidění sbírka umění 19. a 20. století, kterou během svého života nashromáždil spisovatel a politik Evangelou Averoff. 

Významnou světskou stavbou Metsova je kostel sv. Jiří s ikonami z 18. století. Kostel nechal ve 20. století na vlastní náklady zrekonstruovat bývalý řecký poslanec Evropského parlamentu pan Janis Averoff. Dalším svatostánkem je klášter Agios Nikolaos z 13. století, který byl původně založen třemi lupiči, kteří hledali spásu své duše. Klášter návštěvníky uchvátí zejména nádhernými freskami od Efsthatia.

- jap -

Předchozí články z Řecka
Symi - ochutnejte nejlepší řecký chléb 
Spetses - cíl bohatých Athéňanů 
Gournia - pozůstatky minojského města 
Epidaurus - rodiště Apollonova syna 
Chios - Mastixový ostrov 

Článek byl zobrazen 6 224 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Řecku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Řecku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na Řecko.Světadíly.cz najdete komplexní informace o Řecku. Najdete zde články, recenze, rady a tipy na cesty, zájezdy do Řecka - pobytové i poznávací, dále fotografie a diskuse. Řecko a řecké ostrovy jsou oblíbenou destinací turistů z celéo světa.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA