Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Kouzelné město Korfu

Na východním pobřeží nejsevernějšího z Jónských ostrovů – řeckého ostrova Korfu, se nachází stejnojmenné hlavní město, často také nazývané Kerkyra. Jeho architektura na sobě nese patrné vlivy byzantských, benátských, francouzských i anglických vládců. Zdejší život byl po staletí ovlivňován cizími kulturami, které daly městu neobvyklé kouzlo.

Řecký název ostrova i města zní Kerkyra, toto pojmenování je odvozeno od jména Corcyra, což byla dcera boha řek Ásópa. Do ní se zamiloval bůh moře Poseidon, přivedl ji na tento ostrov a propůjčil mu její jméno. Název Korfu je pak italskou obdobou starověkého řeckého slova „koryphai“ neboli „kopce“. Angličané město nazývají nesprávně Corfu town. To jim Řekové dokážou odpustit jen s ohledem na množství peněž, které tady každoročně britští turisté utratí.

Oblast, kde se dnes nachází hlavní město, bývala podle dostupných údajů osídlena již před 40 tisíci lety, tedy v době, kdy byl ještě ostrov součástí pevniny. Samotné město se začalo budovat v 6. století našeho letopočtu, když bylo zničeno původní hlavní město ostrova. Největší kulturní i architektonický vliv měli na město Benátčané, jejichž nadvláda trvala od roku 1386 do roku 1797. Ulice ve městě jsou lemované vysokými domy s tepanými balkony a okenicemi a dost se podobají těm italským, přesněji benátským. Turecký vliv se později projevil jen nepatrně.


Autor: Harkai Bulcsú

Hlavní rozmach zažila Kerkyra v 15. století, kdy se město obrnilo mohutnými hradbami. V té době začalo město nabývat na důležitosti a stalo se obchodním centrem. Vznikla také Stará a Nová pevnost, které zde můžete navštívit i dnes. Pevnosti jsou jedinými pozůstatky původního opevnění města. Určitě si také nenechte ujít Staré město, které bylo v roce 2007 zapsáno na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO.

Jakýmsi centrem veškerého dění ve městě je náměstí Esplanade, které patří k těm největším v celém Řecku a je skutečně monumentální. Pěkně kontrastuje s okolními úzkými uličkami a je lemováno řadou zajímavých budov. Uvidíte zde benátské domy, arkádové budovy a také několik soch místních osobností. Z náměstí je to jen několik málo kroků přímo do centra města. Esplanade je dobře zkombinováno s městským parkem, který slouží zejména jako kriketové hřiště. Kriket je jednou z mnoha památek, které zde po sobě zanechali Britové.

Na protějším konci náměstí se nachází útes spadající do Jónského moře, na němž byla v minulosti vystavěna benátská pevnost Palaio Frourio – tedy Stará pevnost. Útes je sice opevněn již od 7. století našeho letopočtu, ale samotná pevnost byla dokončena v roce 1559. Na severním konci kriketového hřiště stojí palác sv. Michaela a sv. Jiří, jenž byl postaven v letech 1819 – 1824. Původně sloužil jako sídlo vysokého anglického komisaře, ale v 50. letech 20. století byla stavba zrekonstruována a jsou v ní prostory pro administrativní budovy, knihovnu, cestovní kancelář a Muzeum asijského umění. Tato muzejní sbírka ukrývá na deset tisíc exponátů a je v Řecku opravdu ojedinělá. V letech 1850 – 1929 předměty během svých cest do Orientu nashromáždil řecký diplomat Grigorios Manos.


Autor: Marvin Nassowitz

Nenechejte si ujít procházku ulicí Liston, která již na první pohled připomíná francouzský styl. V roce 1807 ji nechal na žádost Napoleona postavit jistý Francouz. Její kolonáda měla připomínat slavnou a známou rue de Rivoli v Paříži. Dnes je lemována řadou obchodů a kaváren, které spíše než jako stravovací zařízení slouží jako místa, kam se chodí za společenským životem. Od Listonu vede ulice Evgeniou Voulgareos, na které stojí Radnice, benátská budova ze 17. století, benátské divadlo a kostel sv. Jakuba. Nedaleko této ulice stojí řecká ortodoxní katedrála Mitropolis pocházející z 16. století.

V jižní části parku je situovaná velkolepá fontána a kousek od ní ještě Památník sjednocení, který byl odhalen roku 1864. Památník byl vybudován na oslavu připojení Jónských ostrovů k Řecku, ke kterému došlo po závěrečném období britské nadvlády. Mezi starým a novým přístavem byla Benátčany v letech 1572 – 1645 vystavěna Nová pevnost. Tvoří ji dva masivní bastiony a je unikátním příkladem pevnostní architektury. Vnitřní budovy pevnosti však postavili Britové.

Při návštěvě Kerkyry určitě nevynechejte kostel svatého Spyridona – patrona celého Korfu. Sv. Spyridon se narodil v roce 270 na Kypru a předtím, než se stal Tremithóským biskupem, byl obyčejným pasákem ovcí. Během těžkých bitev a pohrom údajně ochránil obyvatele ostrova před záhubou. Na oslavu těchto událostí bývá stříbrná rakev s jeho mumifikovanými ostatky čtyřikrát do roka nesena ulicemi města. Během oslav město pohltí jedinečná atmosféra nočního veselí spojeného s náboženským zápalem. Oslavy se konají vždy o Květné neděli, Bílé sobotě, 11. srpna a první neděli v listopadu. Kostel najdete přímo v centru města, kde tvoří výraznou dominantu.

Kerkyra je také plná muzeí, která byste rozhodně měli vidět. Nejpřitažlivější je zejména expozice místního Archeologického muzea, kde je možné si prohlédnout například unikátní vlys obávané Gorgony zhotovený v 6. století před Kristem pro chrám bohyně Artemidy stojící na předměstí Korfu. Oblíbené je také Muzeum papírových platidel, kde se návštěvníci mohou seznámit s procesem výroby bankovek. Také se zde dozvíte, jak se v závislosti na politických změnách vyvíjela měna na Korfu. Ve sbírce jsou také německé a italské bankovky, které byly vydány do oběhu během 2. světové války. V kostele Panagia Antivouniotissa sídlí Byzantské muzeum, kde je k vidění uspořádaná sbírka ikon většinou z 15. století. Jsou zde vystavena také díla tzv. krétské školy. Kdysi totiž krétští umělci na cestě za studiem s benátskými mistry navštěvovali ostrov Korfu.

V Kerkyře v současnosti žije okolo 40 tisíc stálých obyvatel, v létě je však tento počet mnohonásobně převýšen turisty ze všech koutů Evropy. Místní obyvatelé jsou na svůj původ velmi hrdí a prohlašují o sobě dokonce, že jsou mnohem kultivovanější než lidé žijící v ostatních hlavních městech Jónských ostrovů. Kerkyra je dnes nejenom vyhledávanou turistickou destinací, ale také důležitým přestupním místem pro trajekty a letadla. Pyšní se vlastním letištěm, velkým přístavem a má i pravidelné autobusové spojení se zbytkem Korfu.

- jap -

Předchozí články z Řecka:
Athény - Plaka
Rhodos – kde stával sedmý div světa
Agios Nikolaos
Paxi - Poseidonův ostrov
Za sardinkami na Lesbos

Článek byl zobrazen 9 796 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Řecku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Řecku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na Řecko.Světadíly.cz najdete komplexní informace o Řecku. Najdete zde články, recenze, rady a tipy na cesty, zájezdy do Řecka - pobytové i poznávací, dále fotografie a diskuse. Řecko a řecké ostrovy jsou oblíbenou destinací turistů z celéo světa.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA