Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Korfu – Jónský smaragd

Stále zelený ostrůvek Korfu nese tak trochu patetické přízvisko „smaragd Středomoří“. S přibývajícím turistickým ruchem sice jeho lesk od dob císařovny Sisi lehce povadl, pořád však patří mezi to nejkrásnější, co mohou evropské ostrovy nabídnout, a řadí se mezi jednu z neoblíbenějších turistických destinací.

Korfu (někdy také Kerkyra) patří k Řecku a se svými 613,6 km² je druhým největším ostrovem v Jónském moři. Výhodná geografická poloha, dostatek srážek a příjemná teplota vytvářejí skvělé podmínky pro bujný růst fauny. Zeleň v kombinaci se zlatým pískem a tyrkysovým mořem dotváří nádherný obraz pozemského ráje.

ostrov Korfu, Řecko
Foto: ostrov Korfu
 

Z italského přístavu Brindisi je to co by kamenem dohodil, po pár hodinkách na trajektu už se tak můžete vydat poznávat ostrov na vlastní kůži. Pokud se vám nechce jet na dovolenou autem ani autobusem, létá zde letadlo. Nabídka zájezdů na Korfu bývá velice pestrá a jako last minute bývají i za velmi příjemné peníze.

Kam oko dohlédne, jsou olivové stromy, které v Řecku rostou snad všude. Jejichž množství se na Korfu odhaduje na 3,5 až 5,5 milionů, oproti 107 tisícům obyvatel jsou tak v silné převaze. Kromě profláknutých olivovníků se stala symbolem ostrova ještě jedna rostlina, kumquat – trpasličí pomeranč. Ten zde seženete v různých podobách. Koupit se dá jak čerstvý, tak i v marmeládě. A to by nebyli Řeci, kdyby z něj neudělali pálenku. Vyrábí se z něj sladký likér nesoucí stejné jméno.

Je jedno, zda toužíte po naprostém klidu nebo po akčním víru turistického letoviska, na své si přijde každý. Na Korfu nechybí ani malé zapadlé plážičky, ani turistická střediska nabízející velké množství rozličných aktivit. Díky čisté vodě se zde vyřádí zejména potápěči, na své si přijdou ale i vyznavači jiných vodních a plážových sportů, povyražení je tu skutečně dostatek.

I přes svou velikost má Korfu poměrně bohatou historii a tak si zde užijí lovci památek. Nejčastěji fotografovaným místem je Myší ostrov. Říká se, že to bývala Odysseova loď, kterou nechal Posseidón v návalu zlosti zkamenět. Tvar ostrova tuto legendu jenom podporuje. Nenajdete na něm nic kromě malého kostelíku a pár stromů, více se na něj nevleze. Odtud zřejmě ten název. Myší ostrov je vyobrazen na valné většině fotografií a suvenýrů z Korfu a nachází se na východě ostrova kousek od Vlacherny. Mikroostrůvky jsou na Korfu zřejmě moderní záležitostí. Vlacherna je klášter postavený právě na jednom takovém. Na rozdíl od Myšího ostrova, kam se dostanete pouze na loďce, je Vlacherna s pevninou spojena molem.

město Korfu - staré město
Foto: město Korfu - staré město

Údajně nejkrásnější částí Korfu je Paleokastrisa. Každoročně do tohoto turistického střediska přijíždějí houfy dovolenkářů. Výletní lodě odtud pořádají plavby okolo Korfu nebo třeba k oblasti modrých lagun. Pláže jsou dobře vybaveny a hotely nabízí veškerý potřebný komfort. A až budete mít pro chvíli dost vody, projděte se ke zbořeninám byzantského hradu Angleokastro nebo navštivte jednu z místních taveren.

Jižně, asi 7 km od hlavního města Korfu, leží klasicistní zámeček Achillion, památka na rakouskou císařovnu Sissi. Ta se do Korfu zamilovala, a tak si na něm nechala vystavět letní sídlo, které také pravidelně navštěvovala. Přestože stavba zámku vyšla na asi 9 milionů zlatých franků, nedopadla úplně nejlépe. Kýčovitý zámek má pohnutou historii a než se stal navštěvovanou turistickou atrakcí, posloužil jako nemocnice a kasino.

Město Korfu jako takové se pyšní nejvyšší zvonicí na ostrově (zvonice svatého Spyridona), která je zasvěcena patronu ostrova, neskutečnou spoustou muzeí a kriketovým hřištěm. Kriket zde zůstal jako přežitek po britské nadvládě a oblíbenosti se těší dodnes.

- lub -

Další články z Řecka:
TOP 5 nejlepších pláží na Rhodosu
Eretria - středověké město na ostrově Evia
Athény – náměstí Monastiraki
Philippi – památka na Filipa II. Makedonského
Limnos čekající na objevení

 

Článek byl zobrazen 8 085 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Řecku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Řecku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na Řecko.Světadíly.cz najdete komplexní informace o Řecku. Najdete zde články, recenze, rady a tipy na cesty, zájezdy do Řecka - pobytové i poznávací, dále fotografie a diskuse. Řecko a řecké ostrovy jsou oblíbenou destinací turistů z celéo světa.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA