Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Alónissos – útočiště tuleňů

Alónissos je jedním z ostrovů náležejícím k souostroví Severní Sporady v Egejském moři. Je poměrně izolovaný a turistický ruch zde zatím není příliš rozvinutý. Možná právě proto má stále co nabídnout, oplývá nádhernou hornatou krajinou s rozkvetlými loukami, piniovými a olivovými háji.

Alónissos je neobvykle dlouhý a úzký ostrov, kolem kterého je rozeseto ještě množství menších ostrůvků – Kyra, Panagia, Giura, Piperi, Skantzoura, Peristera obývaný několika mnichy a další. Tyto ostrovy jsou domovem tuleně středomořského, který je nejvzácnějším evropským savcem. Na celém světě dnes přežívá sotva 800 kusů těchto savců, z čehož 30 z nich sídlí právě na zdejších ostrovech. Řecká vláda v roce 1992 na ostrově Alónissos proto zřídila první mořskou rezervaci, která by měla tyto živočichy ochránit a zároveň pomoci ostrovu v rozvoji ekoturistiky.

Alónissos

Kvůli Národní mořské rezervaci je na mnoha místech ostrova zakázáno rybaření. Místní rybáři totiž často s tuleni soupeřili o stále se zmenšující počty ryb. Výhod této mořské rezervace dnes využívají i další volně žijící tvorové, od stěhovavých ptáků až po delfíny. Tuleni středomořští jsou neobyčejně plachá zvířata, proto kdyby vás někdo lákal na výlet za nimi, raději odmítněte. Vaše návštěva by je akorát vyděsila a mohla narušit křehký podmořský ekosystém. Za návštěvu ovšem stojí Muzeum mořského parku, které seznamuje návštěvníky se zdejší vzácnou mořskou flórou a faunou, k vidění je také kostra tuleně.

Rezervace přilákala k ostrovu a jeho okolí pozornost veřejnosti, následkem čehož dochází k regulovanému rozvoji turistického ruchu. Častěji než dříve se zde setkáte s jachtaři, přestože ostrovy ležící až za hranicí rezervace nabízejí také kvalitní přístaviště, uzavřené pláže a skvělé podmínky k plavání. Jachtaři se nejčastěji soustřeďují ve Steni Vala, kde je kromě hlavního města jediný chráněný přístav. Pobřeží ostrova Alónissos je lemováno písčitými plážemi a množstvím malebných zátok a zálivů. Většina pláží se nalézá na východním pobřeží a je tudíž v letním období chráněna před silnými větry.

Alónissos

Mezi nejkrásnější pláže patří Agios Dimitrios a Leftis Gialos, obě tvořené malými kamínky. Nečekejte na nich však plážový komfort s lehátky a slunečníky, na jaký jste zvyklí z jiných řeckých ostrovů. Zdejší voda je údajně tou nejčistší v Egejském moři i celém Středomoří. Ostrov je tak vynikajícím místem pro milovníky přírody, pozorování divokého ptactva, potápění, podnikání pěších výletů a mnoha dalších aktivit. Na Alónissu nenajdete velké hotely, nejčastěji se setkáte s malými vilkami umístěnými vysoko nad plážemi, ke kterým je sice komplikovanější přístup, ale zato nabízejí zaručené soukromí.

Hlavním městem ostrova je v současné době Patiriri nacházející se ve velké zátoce s nevelkým přístavem. Původním hlavním městem byl Alónissos situovaný ve zdejších kopcích. V roce 1965 však bylo město zničeno velkým zemětřesením a jeho obyvatelé byli donuceni se přestěhovat na pobřeží do současného města Patiriri. Do té doby bylo Patiriri jen nevábným provizorním městem plným betonových novostaveb. Do dnešních dní se podařilo jeho vzhled výrazně napravit, přesto mu chybí jakýsi šarm, kterým oplývá například sousední Skópelos.

Alónissos

Opuštěné a zničené domy v původním hlavním městě po dlouhou dobu chátraly a byly ponechány svému osudu. Teprve v 80. letech 20. století nastala změna. Začali sem přijíždět cizinci, zejména tedy Němci, Angličané a Holanďané, kteří je ve velkém odkupovali doslova za pár korun. Domy si zrekonstruovali, přestavěli na letní chalupy a od té doby je využívají k rekreaci. V současnosti tak město Alónissos Old Town již zdaleka není tak opuštěné a vypadá tak trochu jako skanzen. Lidé, kteří se sem v 80. letech nastěhovali, byli většinou umělci, proto je rekonstrukce velmi vkusná a domky nádherně zapadají do okolní krajiny. Také atmosféra je zde kupodivu typicky řecká. Úzké uličky, arkýře, výklenky a malé terasy se dnes staly lákadlem pro turisty. Navíc se odtud skýtají nádherné výhledy, kdy vidíte moře z obou stran. Ve městě se pořádají různé výstavy, workshopy, letní školy a podobné akce.

Na ostrov se dá dostat trajekty nebo vznášedlovými čluny, vyplouvajícími z přístavů Volos a Agios Konstantinos. Cesta trajektem trvá čtyři a půl, člunem dvě a půl hodiny. V letních měsících trajekty vyplouvají rovněž z Thessaloniki a ostrova Kymi. Pokud tedy hledáte místo, které je na hony vzdálené od masového turistického ruchu, je Alónissos ideálním místem k relaxaci.

- jap -

Další články z Řecka:
Pella – rodiště velikánů
Cretaquarium - moderní mořské akvárium na Krétě
Fresky v klášteře Osiou Louka

Článek byl zobrazen 9 425 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Řecku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Řecku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na Řecko.Světadíly.cz najdete komplexní informace o Řecku. Najdete zde články, recenze, rady a tipy na cesty, zájezdy do Řecka - pobytové i poznávací, dále fotografie a diskuse. Řecko a řecké ostrovy jsou oblíbenou destinací turistů z celéo světa.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA