Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Pella – rodiště velikánů

Trosky starověkého města Pella se rozkládají na severu Řecka v prefektuře Makedonie, asi 44 km východně od Soluně. Tyto dnes již skromně vyhlížející trosky byly v minulosti uctívány jako hlavní město státu, který se blížil modernímu Řecku. Pella byla za vlády Filipa II. hlavním městem území, které později začalo být nazýváno Makedonií.

Pella byla založena koncem 5. století před Kristem králem Archeláosem, jež vládl v letech 413 – 399 před Kristem. Stala se rodištěm jak Filipa II. Makedonského, tak i jeho syna Alexandra Velikého. Poté, co roku 338 př. n. l. porazil Filip II. řeckou armádu, podařilo se mu sjednotit pod svým praporcem různé městské státy, které mezi sebou do té doby neustále válčily. Vznikla tak jakási unie, jejíž území pod sebe z větší části zahrnovalo i území dnešního Řecka.

Ve 2. století před naším letopočtem byla Pella bohužel vypleněna Římany. Původně byla přímořským městem, ale důsledkem staletých nánosů řek Loudias, Aliakmonas a Axiomos a vysychání jezera u Giannitsy, se posunula asi 23 kilometrů směrem do vnitrozemí. Samotné vykopávky jsou tak nyní ukryté mezi kukuřičnými poli. Do dnešních dní se toho ze starověké Pelly příliš nedochovalo, ale přesto je místo velkým lákadlem pro milovníky historie a další lidi, které uchvátí zdejší genius loci.

Pella, Řecko

K vidění jsou tu především jedinečné mozaiky, z nichž mnohé dosud leží na původním místě. Většina z nich pochází z období kolem roku 300 před Kristem, tedy krátce po smrti Alexandra Velikého. Mozaiky lze považovat za mistrovská umělecká díla, na nichž jsou vyobrazeny především lovecké výjevy. Například je možné vidět nahé lovce, jak s kyji a meči v rukou útočí na lva, či jelena bránícího se útoku pohádkového ptáka Noha. Dále je na mozaikách rozeznatelný lov na jelena a také unikátní obraz boha Dionýsa jedoucího na panterovi.

Většina zdejších mozaik zdobí Dům lovců lvů, který býval v minulosti zřejmě jakousi úřední budovou. Celkem měl dvanáct místností ležících okolo tří otevřených nádvoří. Na délku měřil 90 metrů a na šířku kolem 50 metrů. Nejvíce pozoruhodností je však nashromážděno v místním muzeu situovaném naproti tohoto domu. V muzeu jsou k vidění nejen další mozaiky, ale také sochy, hliněné výrobky a rozmanité artefakty nalezené v těchto místech.

- jap -

Další články z Řecka:
Cretaquarium - moderní mořské akvárium na Krétě
Fresky v klášteře Osiou Louka
Kréta - řecký ostrov mnoha NEJ
Lázně Kallithea – arabská krása s italským rodokmenem
Skópelos – kouzelný ostrůvek v souostroví Sporady

Článek byl zobrazen 11 041 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Řecku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Řecku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na Řecko.Světadíly.cz najdete komplexní informace o Řecku. Najdete zde články, recenze, rady a tipy na cesty, zájezdy do Řecka - pobytové i poznávací, dále fotografie a diskuse. Řecko a řecké ostrovy jsou oblíbenou destinací turistů z celéo světa.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA