Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Lázně Kallithea – arabská krása s italským rodokmenem

Na severovýchodním pobřeží řeckého ostrova Rhodos se ve vzdálenosti asi 9 km od hlavního města rozkládá vesnice Kallithea, která je zároveň oblíbeným turistickým letoviskem. Mezi její největší lákadla však nepatří hotely, ani zábava, kterou nabízí, ale nedaleké stejnojmenné lázně, které byly po zdařilé rekonstrukci otevřeny v roce 2007.

Přímořské lázně Kallithea (někdy též Calitea, Kallithea Springs) se rozkládají asi 3 kilometry od letoviska Kallithea, v nádherném prostředí palem a ovocných sadů s výhledem na Středozemní moře. Termální prameny, které zde vyvěrají, byly známé a vysoce ceněné již ve starověku a pro svou léčbu je využívali staří Řekové. Vodu pocházející z Kallithei svým pacientům údajně předepisoval i slavný lékař Hippokrates působící na nedalekém ostrově Kos. Termální prameny, které na rhodském pobřeží vyvěraly, obsahovaly spoustu důležitých minerálů, zejména pak hořčík a přispívaly tak k léčbě lidí s chorobami ledvin a pohybového ústrojí.

Kallithea - u vchodu do lázní návštěvníky vítá jedna z mnoha fontán
Foto: u vchodu do lázní návštěvníky vítá jedna z mnoha fontán

Ve 20. letech minulého století přivedli tyto pradávné lázně zpátky k životu Italové a v období mezi dvěma světovými válkami se v Kallithei léčily choroby zažívacího traktu. Italové v blízkosti pramenů založili na terasovitém pozemku také tropický park plný palem, květin a exotické vegetace. V roce 1929 vystavěli první lázeňský dům a následovala řada staveb, jež připomínaly prostředí z Pohádek tisíce a jedné noci. Nechyběly kryté promenády, budovy doplněné kopulemi ani arkády připomínající maurský styl. Výstavba těchto orientálních staveb byla údajně záměrná, protože Italové tehdy počítali s tím, že budou klientelu lázní tvořit především Arabové. 

Kallithea - zdejší architektura by se hodila spíše do Tunisu či Maroka
Foto: zdejší architektura by se hodila spíše do Tunisu či Maroka

Postupem času ovšem zdejší vysoce ceněné prameny vyschly a tak pomalu celé lázně upadaly v zapomnění. Kruhová a palmami obklopená centrální hala klenoucí se na prameny, jejíž kopule byla posetá modrými hvězdičkami, tak pomalu chátrala. Stejný osud však čekal i všechny ostatní stavby, které Italové s takovou precizností a smyslem pro detail stavěli. Také zdejší odpočinkové prostory, kolonády i arkádové chodby začaly zarůstat vegetací a pomalu se bortily k zemi. Přestože již někdy v 90. letech 20. století bylo oznámeno, že budou lázně zrekonstruovány a znovu zprovozněny, nic se nedělo. Až starosta Kallithei, Iannis Iatridis, se začal veřejně zabývat otázkou osudu zdejších lázní a jejich rekonstrukci považoval za velmi akutní a důležitý úkol. Na jeho popud se konečně začalo s rekonstrukcí lázní i jejich okolí. Teprve 1. července roku 2007 mohly být po mnoha letech oprav a renovací konečně znovu otevřeny jejich brány a mohli do nich vstoupit první návštěvníci. V současnosti je voda v lázních vhodná pro léčbu artritidy, kožních onemocnění, obezity, cukrovky, tropických nemocí, úplavice, průjmu, astmatu a dalších nemocí.

Kallithea - lázeňské domy poskytují příjemný stín
Foto: lázeňské domy poskytují příjemný stín

Lázně Kallithea jsou v současnosti jedinečnou turistickou atrakcí řeckého ostrova Rhodos. Dokonale se v nich kombinuje příroda, architektura a historie. Jsou umístěny v nádherné zahradě plné vzrostlých palem a subtropické vegetace a staly se tak jedním z nejkrásnějších míst na ostrově. Lákají k prohlídce návštěvníky z nejrůznějších letovisek na Rhodu. Zdejší monumentální architektura okouzlí každého, stejně tak jako pobřeží omývané azurovým mořem, které je od lázeňských budov coby kamenem dohodil. Nechybí četné kašny s vodotrysky ani jiné dekorativní prvky. Přestože lázeňský areál navštíví každý den stovky turistů, panuje zde klid a pohoda. Když vstoupíte branou dovnitř, budete si připadat, že jste se ocitli v jiném světě. Výhodou je, že se po zakoupení vstupenky (3 eura na osobu), můžete po areálu lázní volně pohybovat a prohlížet si co zrovna chcete, nebo se vydat tam, kde je zrovna nejméně turistů.

Kallithea - procházet se můžete spletí úzkých uliček
Foto: procházet se můžete spletí úzkých uliček

Při procházce lázněmi vás jistě zaujme hlavní budova nazývaná Rotunda (Chamber of Rotonda), která byla vystavěna v působivém italsko-arabském stylu. Byla vybudována v místě, kde před mnoha lety ze země vytryskl jeden z léčivých pramenů. Rotunda je 14 metrů vysoká, bohatě zdobená a v průběhu roku bývá dějištěm mnoha kulturních událostí. V jejím uzavřeném prostoru se konají koncerty, taneční a divadelní představení, přednášky, konference, slavnostní rauty a spousta dalších společenských akcí. Po celý rok je možné si uvnitř prohlížet výstavy maleb a fotografií. 

Kallithea - z hlavní rotundy je krásný výhled na moře
Foto: z hlavní rotundy je krásný výhled na moře

Kallithea - podlahy jsou zde vykládány oblázky, které vytváří nejrůznější obrazce
Foto: podlahy jsou zde vykládány oblázky, které vytváří nejrůznější obrazce

Otevřený prostor s arkádami, z něhož se naskýtá nádherný výhled na nekonečné moře, láká všechny zamilované. Ve středu rotundy se nachází romantická socha Amora a tak se není čemu divit, že se čas od času tento prostor promění v oddávací místnost. Celé lázně Kallithea jsou pro konání svateb jako stvořené. Nesmírně zajímavé je rovněž Aethrio (Patio) a řada dalších staveb, které vás jistě myšlenkami přenesou do dob dávno minulých.

Kallithea - ve středu hlavní rotundy je stojí soška Amora
Foto: ve středu hlavní rotundy je stojí soška Amora

Když opustíte lázeňské budovy a vyjdete ven na volné prostranství, objeví se před vámi mohutná skála, do níž byly vytesány schody. Je u nich sice nápis „vstup na vlastní nebezpečí“, ale určitě se vyplatí sebrat odvahu a vydat se podívat na vrchol, odkud se naskýtá jedinečný panoramatický výhled na otevřené moře a pobřeží Rhodu. Další zajímavost Kallithei najdete zase úplně u země – jde o četné oblázkové mozaiky, které pokrývají převážnou část venkovních chodníků. Tyto mozaiky byly nově zrekonstruovány během oprav lázní, protože v minulosti utrpěly značné škody. Zruční řemeslníci jim však dokázali vrátit jejich původní krásu a tak se dnes návštěvníci mohou kochat chodníky s nejrůznějšími ozdobnými motivy, jako jsou například lastury, ryby, korýši, ale také jeleni a spousta dalších motivů, kterým byla inspirací zejména příroda a geometrie.

Kallithea - rotunda bývá častým dějištěm svateb
Foto: rotunda bývá častým dějištěm svateb

Uvnitř lázeňského areálu je možné si užít také příjemného koupání v křišťálově čisté a teplé vodě. Pod terasami lázní se totiž rozprostírá sice menší, ale velmi malebná pláž obklopená palmami. V blízkosti pláže je příjemná kavárna, odkud se naskýtá výhled nejen na moře, ale i na nedaleké letovisko tvořené zástavbou luxusních hotelů. Abyste si zde mohli užívat vodních radovánek, musíte si pronajmout lehátko, případně si dát nějaké občerstvení právě v místní kavárně. 

Kallithea - jedna z mnoha lázeňských budov
Foto: jedna z mnoha lázeňských budov

Kallithea - Italové postavili arabské lázně v Řecku
Foto: Italové postavili arabské lázně v Řecku

Do zálivu u Kallithei často zajíždí i specializované výletní lodě, které mají na palubě zájemce o výuku potápění s kyslíkovými přístroji. Zdejší vody jsou totiž bohaté na ryby a nejrůznější mořské živočichy.  Většinou jde o malé skupinky 5 až 6 lidí, kteří se společně s instruktorem účastní asi půlhodinového kurzu potápění. Ve zdejších březích se dokonce nachází i malé jeskyně, které jsou pro potápěče velkým lákadlem. Právě pobřeží u Kallithei je jedním z mála míst na Rhodu, kde je povoleno potápění s kyslíkovými přístroji. Oblast totiž byla již dokonale archeologicky prozkoumána a tak nehrozí, že by byly potápěči poškozeny nějaké památky, které v minulosti pohltilo moře. U pobřeží v jiných částech ostrova je možné se potápět pouze s brýlemi, ploutvemi a šnorchlem. Oblast lázní Kallithea je hojně navštěvovaná až do konce října.

Kallithea - k lázeňskému areálu patří i pláž, vody v zátoce lákají potápěče
Foto: k lázeňskému areálu patří i pláž, vody v zátoce lákají potápěče

Samotné letovisko Kallithea nabízí kvalitní ubytování v hotelech, které lákají na nádherný výhled na moře. Nechybí řada obchodů se suvenýry, taverny, restaurace, kavárny ani bary. Kdo by však toužil po rušnějším nočním a společenském životě, musí se vydat do hlavního města Rhodos, se kterým má letovisko zajištěno pravidelné autobusové spojení.

nedaleké letovisko Kallithea je tvořeno hotelovou zástavbou
Foto: nedaleké letovisko Kallithea je tvořeno hotelovou zástavbou

- jap -

Další články z Řecka: 
Skópelos – kouzelný ostrůvek v souostroví Sporady 
Athény - severní svahy Akropole
Rhodos – ostrov, který strážil Hélios
Korint – lodní zkratka 
Proč vyrazit na dovolenou do Řecka?

Článek byl zobrazen 10 567 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Řecku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Řecku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na Řecko.Světadíly.cz najdete komplexní informace o Řecku. Najdete zde články, recenze, rady a tipy na cesty, zájezdy do Řecka - pobytové i poznávací, dále fotografie a diskuse. Řecko a řecké ostrovy jsou oblíbenou destinací turistů z celéo světa.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA