Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Pátra - třetí největší město Řecka

Na severu Peloponéského poloostrova se rozkládá město Pátra (Patras), které je se svými 170 tisíci obyvateli třetím největším městem Řecka. Je správním, kulturním a hospodářským centrem kraje. V roce 2006 bylo vyhlášeno evropským městem kultury.

Město se rozkládá v samém srdci Patraského zálivu a pyšní se velkým přístavem, díky kterému je umožněn přístup do dalších oblastí Řecka i do Itálie. Přístav v Pátře je po Pireu druhým největším přístavem v zemi. Město je dopravním uzlem oblasti a často bývá označováno jako vstupní brána do Řecka, v jeho blízkosti se totiž nachází most spojující Peloponéský poloostrov s pevninskou částí Řecka. Most je 2880 metrů dlouhý, 27,2 metry široký a za průjezd se platí mýtné, které pro osobní auto vyjde na cca 11 euro. V sousedství Pátry se pak rozkládá město Rion, kde můžete nastoupit na trajekty plující přes Korintský záliv do severního a západního Řecka.


Foto: kostel sv. Ondřeje    Autor: Eusebius@Commons

Město zrovna neoplývá významnými architektonickými památkami. V centru se rozkládá náměstí Plateia Psila Alonia, které je lemováno spoustou kaváren a restaurací, jež lákají k ochutnávce místních specialit. Okolo najdete spoustu nákupních možností, moderní butiky v italském stylu, obchůdky se suvenýry, kavárny, bary a zábavní střediska. Centru Pátry vévodí moderní rozlehlý byzantský kostel sv. Ondřeje (Agios Andreas) z roku 1979. Údajně byl vybudován na místě, kde byl svatý Ondřej podle legendy umučen. Hlava světce je uložena v interiéru kostela, v roce 1964 byla do Pátry po mnoha letech navrácena z Říma.

Snad nejzajímavější částí Párty je horní město rozkládající se v okolí starověké akropole. V těchto místech stojí pozůstatky hradu postaveného z větší části v byzantském slohu. Během staletí však prošel mnoha architektonickými úpravami a proto jsou na něm dnes patrné pozůstatky nejrůznějších stylů. Trosky hradu jsou rozloženy v příjemném stinném parku, na vrcholku kopce. Dostanete se k nim pouze pěšky, a kdo podstoupí tuto námahu, určitě nebude litovat. Naskýtá se odtud nádherný výhled na celou oblast, na severu jsou vidět Korintské ostrovy a na jihu pohoří Peloponés a Jónské moře s ostrovy Kefalonia a Zakynthos.

Ve městě najdeme ještě jednu památku na doby dávno minulé a tou je římský Ódeion ležící jižně od hradu. Toto divadlo bylo během nedávné rekonstrukce upraveno tak, aby vyhovovalo dnešním požadavkům. Je možné jej proto využívat pro nejrůznější kulturní akce.

Pátra se proslavila zejména svým karnevalem, který svou atmosférou nemá daleko ke známému karnevalu v brazilském Rio de Janeiru. Karneval je významnou kulturní událostí roku, oslavy začínají na konci února a pokračují až do začátku března. Přístavní město Pátra je v posledních několika letech častým hostitelem různých sportovních klání. Pravidelně se zde například koná mistrovství světa v moderní gymnastice.

- jap -

Předchozí články z Řecka:
Chalkidiki – Poseidonův ráj
Za holuby na Eginu
Zakynthos – Ostrov vůní

Článek byl zobrazen 6 583 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Řecku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Řecku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na Řecko.Světadíly.cz najdete komplexní informace o Řecku. Najdete zde články, recenze, rady a tipy na cesty, zájezdy do Řecka - pobytové i poznávací, dále fotografie a diskuse. Řecko a řecké ostrovy jsou oblíbenou destinací turistů z celéo světa.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA