Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Nafplio - nejkrásnější město Peloponésu

Malebné přístavní město Nafplio ležící na východním pobřeží Peloponésu je Řeky označováno za nejkrásnější město celého poloostrova. Jeho kouzlo spočívá nejen v architektuře, ale také v nádherných vyhlídkách a příjemné atmosféře. Navíc se může pochlubit bohatou historií, která se zřetelně odráží i na jeho dnešní podobě.

Nafplio leží 12 km jihovýchodně od Argu v Argolském zálivu a je sídlem prefektury Argolis. Jeho počátky sahají až do starověku, bylo založeno v dobách Trojských válek. Postupně však ztrácelo na významu a v 2. století našeho letopočtu z něj zbyly už jen ruiny. Vzkříšení se dočkalo v raném středověku, kdy zde byl vybudován obchodní přístav. Staré město vznikalo během druhé benátské okupace v letech 1686 – 1715, význam města tak postupem času opět vzrostl. Postavena zde v té době byla také pevnost a hradby. V následujících staletích se zde vystřídala vláda osmanských Turků s Benátčany. Po válce za samostatnost v letech 1829 – 1834 bylo Nafplio dokonce hlavním městem Řecka, poté se vláda přestěhovala do Athén.


Autor: KotZer

Dnes je Nafplio nejdůležitějším přístavem na východě Peloponésu a jedno z nejmalebnějších měst v kraji. Stojí za vidění hned z několika důvodů. Má idylickou polohu přímo u moře a nabízí překrásné výhledy přes záliv k horám na východě Peloponésu. Město je protkáno úzkými uličkami, které lemují bílé domky, jež jsou připomínkou typického řeckého ostrova z dřívějších časů.

Poté, co v 17. století získali město Benátčané, nechali v něm vybudovat pevnost Palamidi, která patří k neodmyslitelné kulise města. Dostanete se k ní buď tak, že vystoupáte po 999 schodech, anebo zvolíte snadnější, ale delší cestu po silnici. Z vrcholu pevnosti se naskýtají nádherné výhledy, proto byste si její návštěvu rozhodně neměli nechat ujít. Uvnitř původních hradeb leží trosky ještě tří menších pevností, které jsou taktéž přístupné veřejnosti.

Jde například o pevnost jménem Akronafplia nebo Its Kale, což v turečtině znamená „Vnitřní hrad“. Pevnost není nijak okázalá, na jejím místě původně stávala městská akropole, která byla později nahrazena hradem. V současnosti jsou zde k vidění jen trosky, přesto je místo jako stvořené k příjemné procházce. Další pěknou procházku můžete podniknout okolo vyvýšeniny, na níž byla pevnost Kale postavena.


Autor: Egui

Další menší pevnůstka stojí na ostrůvku v zálivu. Jmenuje se Bourtzi a byla postavena v dobách benátské okupace v 15. století. Zajímavá je především díky okolním ošidným vodám. Ačkoliv zde moře vypadá velmi hluboké, ve skutečnosti tudy pro lodě vede jen jedna splavná cesta do Nafplia. Strážci v Bourtzi ji podle potřeby přehrazovali řetězy vedoucími z ostrůvku až k městu. Pevnost v průběhu staletí sloužila k nejrůznějším účelům. Do roku 1930 byla domovem městského kata, později zde byl zřízen luxusní hotel. V současné době je tento historický objekt, kterému vévodí mohutná polygonální věž, opuštěný.

Nafplio je turisticky zajímavé také díky místním muzeím, které vystavují ojedinělé expozice. V centru města se rozkládá náměstí Plateia Syntagmatos, kde v okázalé budově bývalého benátského skladiště z 18. století najdete Archeologické muzeum. Mnohé z vystavených předmětů byly nalezeny v nedalekých archeologických lokalitách Tíryns a Mykény. Nejcennějším exponátem je prakticky nedotčené bronzové brnění pocházející z mykénského období, tedy kolem roku 1500 před Kristem.

Za návštěvu stojí také Muzeum lidových tradic, které patří k nejlepším svého druhu v celém Řecku. Dokumentuje vývoj peloponéských tradic od počátků až po současnost a také vlastní vynikající sbírky barevných oděvů z celé oblasti. K vidění jsou staré fotografie, jejichž námětem jsou lidové tradice. Díky kolekcím hospodářských a domácích artefaktů si návštěvníci mohou udělat jasnější představu o životě na venkově. V místním obchůdku se suvenýry si můžete zakoupit překrásné výšivky, které jsou dílem zručných rukou obyvatelek města.

V Nafpliu můžete navštívit také Vojenské muzeum, které uchovává bohatou sbírku výzbroje a dokumentů. Silnější povahy si zde mohou prohlédnout expozici dojemných a někdy až poněkud drsných fotografií zobrazujících dopady II. světové války v Řecku. Další expozice seznamuje návštěvníky s obdobím války za nezávislost, kterou město pocítilo na vlastní kůži. Nejvýznamnější církevní památkou Nafplia je kostel Agios Spiridion, u nějž v roce 1831 tragicky zahynul první řecký prezident Ioannis Kapodistrias, který sice pocházel z ostrova Korfu, ale žil v Nafpliu. U kostela jej úkladně zavraždili dva venkovští zloději z města Mani na jihu Peloponésu. Ve zdech kostela si ještě dnes můžete povšimnout jamek po kulkách.

- jap -

Předchozí články z Řecka:
Rafina
Skiathos – Ostrov mládí
Relaxace u Prespanských jezer
Mani – poloostrov kamenných věží
Vravron

Článek byl zobrazen 14 410 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Řecku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Řecku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na Řecko.Světadíly.cz najdete komplexní informace o Řecku. Najdete zde články, recenze, rady a tipy na cesty, zájezdy do Řecka - pobytové i poznávací, dále fotografie a diskuse. Řecko a řecké ostrovy jsou oblíbenou destinací turistů z celéo světa.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA