Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Athény

Na poloostrově Attika se poblíž Sarónského zálivu rozkládá řecká metropole Athény, ve které žije okolo 5 milionů obyvatel, což je téměř čtvrtina řecké populace. Hlavní město Řecka nabízí nespočet kulturních památek a muzeí, bohatý noční život i množství turistických atrakcí. Velkým problémem však bývá značný dopravní ruch a s ním spojený smog.

Vznik Athén spadá až do 3. tisíciletí před naším letopočtem, písemně doložené dějiny však začínají v 8. století před naším letopočtem. Významného rozvoje dosáhly Athény v roce 547 za vlády Peisistrata. V té době se začal budovat chrám na Akropoli zasvěcený bohyni Athéně. Vrcholu demokracie dosáhlo město za vlády Perikla. V tomto „zlatém období“ v Athénách působil filosof Sokrates i mnozí představitelé antické tragédie, jako Sofokles, Aischylos a Euripides. V roce 395 se Atény společně s celým Řeckem stávají součástí Východořímské (Byzantské) říše. V té době již bylo uznáno křesťanství oficiálním náboženstvím a pohanský význam Athén se začal hroutit.

Nový rozmach Athén nastal až ve 12. století, kdy se sem začalo vracet řecké obyvatelstvo. Došlo k obnovení starověké agory, byly postaveny křesťanské kostely a začalo se rozvíjet byzantské umění. V 15. století se město dostalo pod osmanskou nadvládu a Turci jej přestavěli k obrazu svému. V roce 1822, kdy probíhala válka za nezávislost, Řekové dobyli zdejší tureckou pevnost, která vyrostla na Akropoli, a vyhnali Turky z Athén. O čtyři roky později se však vrátili a podařilo se jim potlačit řecké povstání. Roku 1830 Řecko nakonec vyhlásilo nezávislost a Athény byly připraveny na nové období slávy. V roce 1832 se z Athén stalo hlavní město Řecka, které sídlilo do té doby v Nafpliu.


Foto: Akropole

Architektura Athén je velmi kosmopolitní, stejně jako město samotné. Nachází se zde nespočet památek, jedním z hlavních zdrojů příjmů města je proto turistický ruch. Obdivovat zde můžete zachovalé původní starořecké památky, památky na dobu římského impéria, byzantské svatyně a stejně tak zde můžete sledovat vývoj moderní řecké architektury. Navíc mnoho budov postavených na konci 19. století bylo navrženo po vzoru antických staveb. Náměstí a parky obohacují většinou antické sochy řeckých bohů, filozofů a hrdinů bojů za samostatnost Řecka.

Pří návštěvě metropole byste rozhodně neměli vynechat jeho dominantu, kterou je mohutná Akropole, jejíž vrcholek zdobí sloupy Parthenónu. Akropoli neboli „Horní město“ má řada řeckých měst, ale ta Athénská je určitě nejznámější na světě. Stavba Parthenónu, který je zhotoven z mramoru vytěženého z místních lomů, byla dokončena v roce 438 př. n. l. a trvala 9 let. Úctyhodné rozměry (69,5m x 30,5 m) i jednoduchý a elegantní dórský styl dodávají stavbě na vznešenosti. Parthenón dnes patří bezesporu k těm nejzajímavějším a nejzachovalejším antickým památkám v Řecku. Podle historiků kdysi zářil barvami – červenou, zelenou a modrou, a jeho hlavním bodem byla 12m vysoká socha bohyně Athény ze slonoviny, po které je město pojmenováno. Původní model Parthenónu je k vidění v Národním archeologickém muzeu. Parthenón byl zčásti zrestaurován již v 19. století, archeologické práce zde však probíhají dodnes.

Tak jako byl Parthenón místem uctívání, Agora byla místem prostého života Athéňanů. Právě zde stála tržiště, školy, lázně i obyčejné příbytky obyvatel. Asi 100 m východně od starověké agory leží Římské fórum neboli tržnice. Místo sice vypadá poněkud zašle, ale zahrnuje jednu z nejvzácnějších athénských pamětihodností – Větrnou věž. Dalšími významnými stavbami zde jsou pak mešita Fethiye Tzami z roku 1458 a Hadriánova Knihovna.


Foto: Akropole

Mezi další zajímavá místa patří např. náměstí Monastiraki, které je proslulé svými obchůdky a stánky, ve kterých koupíte cokoli. Pokud něco neseženete zde, pak to pravděpodobně nekoupíte nikde jinde v Athénách. Nejlepší atmosféra tu bývá v neděli ráno, kdy trh zaplaví okolní malé uličky a táhne se až ke hřbitovu Kerameikos. Malý hřbitov, který jako pohřebiště sloužil už ve 12. století před Kristem je tichým útočištěm a oázou zeleně. Centrem oblasti je stejnojmenné náměstí Monastiraki, v jehož středu stojí byzantský chrám, který je však dnes již obklopen moderními stavbami a obchody s nejrůznějším zbožím. Tato stará městská čtvrť byla dříve srdcem osmanských Atén. Již za turecké nadvlády byla v těchto částech hlavní tržnice, proto si oblast dodnes uchovala podobný orientální ráz. V uličkách Monastiraki můžete mimo nakupování příjemně posedět v některé z taveren či kaváren s výhledem na Agoru.

Pokud toužíte po klidu, vydejte se na náměstí u katedrály Plateia Mitropoleos. Ve skutečnosti zde stojí katedrály dvě, malá a velká. Po pravé straně stojí Malá Mitropole – chrám postavený ve 12. století a zasvěcený sv. Agiovi Eleftheriovi. Interiér chrámu se podobá jeskyni a bývá osvětlen votivními svíčkami. Panuje zde duchovní atmosféra. Exteriér chrámu je ozdoben půvabnými sochařskými pracemi. Dalšími zajímavostmi této čtvrti jsou Tsistarákiho mešita z roku 1759, mešita Fethyie, kde sídlí Kyriazópoulovo muzeum. Krásný je také byzantský kostel Kapnikaréa z 11. století.

Turisticky oblíbená je Plaka, čtvrť rozléhající se na východním a severním úpatí Akropole. Najdete zde např. Muzeum řeckého lidového umění, Muzeum Kanellopoulos nebo Muzeum lidových nástrojů. Plaka je také známá množstvím barů, restaurací, kaváren a taveren. Již v byzantských dobách byla centrem všedního života Atéňanů, v současné době je jedním z nejnavštěvovanějších míst v Aténách. Při návštěvě Plaky byste si neměli nechat ujít návštěvu některého z místních podniků a vyzkoušet tradiční řeckou kuchyni.

V samotném centru Athén se rozkládá náměstí Syntagma, jehož název by se dal přeložit jako Konstituční náměstí. Je jedním z nejdůležitějších náměstí v řecké metropoli, sídlí zde významné instituce, obchodní společnosti a právě zde probíhá populární výměna stráží příslušníků národní gardy. Snad nejvýraznější stavbou na náměstí je budova řeckého Parlamentu, která bývá někdy nazývaná také Vouli. Stavba původního Královského paláce byla dokončena v roce 1842. Ze zdejšího balkonu pak král Ota I. vyhlásil první řeckou ústavu. Náměstí je lemováni mnoha bankami a narazíte zde také na řadu významných budov jako je například Národní knihovna, Univerzita nebo Akademie umění. Poblíž náměstí Syntagma se nalézají zbytky největšího chrámu v celém Řecku - chrám Dia Olympského. Sloupy měřily 17 metrů a trvalo neuvěřitelných 700 let, než byl chrám dokončen.

V okolí dnešní budovy Parlamentu se rozkládají Národní zahrady, které jsou známé také pod názvem Královské, protože byly založeny zároveň s palácem. Zahrady a rozloze 16 hektarů nabízejí příjemný odpočinek. V malých jezírkách najdete mořské želvy, kochat se můžete mramorovými sochami a vodotrysky a osvěžit se můžete v některé z kaváren, které se zde nacházejí. V jižní části zahrad stojí palác Zappeion pocházející z 19. století. Tato okázalá stavba byla původně vystavěna pro řecko-římské bratrance Evangelose a Konstantinose Zappy, kteří jej chtěli využívat jako halu pro konání soutěžních klání. V současné době slouží palác jako konferenční centrum.

Jednou z nejvyhlášenějších athénských čtvrtí je bezesporu Kolonaki, kde oproti jiným částem města najdete mnohem více galerií, starožitnictví a butiků s módním oblečením. Nachází se zde také Muzeum kykladského umění, které patří k jedněm z nejzajímavějších objektů města. Toto moderní muzeum bylo otevřeno v roce 1986 a dnes nabízí ke zhlédnutí sbírku 5000 let starých uměleckých artefaktů z Kykladských ostrovů. V Kolonaki je situováno také Muzeum Benaki, které je jednou z nejdůležitějších řeckých institucí, jež se snaží uchovat a chránit kulturní odkaz helénismu. Je jedním z největších a také nejstarších muzeí v Řecku. Jednou z nejznámějších nákupních ulic, která protíná oblast Kolonaki je Bukurešťská ulice. Právě na ní najdete to absolutně nejluxusnější, nejvýstřednější a samozřejmě i nejdražší zboží v celých Athénách.

Lákavou atrakcí pro turisty je athénský vrcholek Lykavittos, který dosahuje nadmořské výšky 277 metrů a je viditelný z jakéhokoliv místa v centru řecké metropole. Z jeho vrcholku, kde stojí kaple sv. Jiří neboli Agios Georgios, se naskýtá nádherný výhled. Mezi nejrušnější místa v metropoli patří náměstí Omonoia, které je centrem obchodu a veškerého nočního života. Je klíčovým bodem celých Athén a žádné jiné místo se mu nevyrovná. Nejdůležitější turistickou atrakcí přilehlé stejnojmenné čtvrti je samozřejmě Národní archeologické muzeum. To patří k nejvýznamnějším institucím svého druhu na světě, reprezentativní jsou zejména expozice mykénského umění, antického sochařství a vázového malířství. Chcete li si muzeum v klidu a důkladně prohlédnout, jeden den vám jistě stačit nebude.

Athény jsou kromě svých památek bohužel známé také jako jedno z nejhlučnějších měst na světě. Navíc patří mezi města s nejnižším poměrem zelených ploch na osobu v Evropě – oficiálně mají jen dva čtvereční metry zeleně na obyvatele. Také hustota osídlení je velmi vysoká. Na ulicích zde jezdí na 4 000 autobusů, nejméně 14 000 taxíků a nepočítaně osobních automobilů. Hlavním problémem metropole je tak velmi čilý dopravní ruch spojený s neustupujícím smogem.  Řecká vláda však zavádí opatření k omezení dopravy a situace se tak zvolna zlepšuje. Velké zlepšení v infrastruktuře města přinesly i letní olympijské hry, které Athény hostily v roce 2004. Řada athénských provozovatelů restaurací v letním období opouští město a vyráží na některý z nedalekých ostrovů, kde má druhý „sezónní“ podnik.

- jap -

Předchozí články z Řecka:
Nafplio
Rafina
Skiathos – Ostrov mládí
Relaxace u Prespanských jezer
Mani – poloostrov kamenných věží

Článek byl zobrazen 12 851 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Řecku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Řecku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na Řecko.Světadíly.cz najdete komplexní informace o Řecku. Najdete zde články, recenze, rady a tipy na cesty, zájezdy do Řecka - pobytové i poznávací, dále fotografie a diskuse. Řecko a řecké ostrovy jsou oblíbenou destinací turistů z celéo světa.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA