Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Zakynthos – Ostrov vůní

Ostrov Zakynthos, někdy zvaný též Zante, se rozkládá na ploše 402 km2 a patří do skupiny Jónských ostrovů. Leží jižně od ostrova Kefalonie a jeho břehy jsou omývány průzračně čistou a azurově modrou vodou Jónského moře. Ostrov je významným středomořským hnízdištěm mořské želvy karety obrovské.

Želvy po tisíce let hnízdily v zálivu Laganas, kde do zlatavého písku ukládaly svá vajíčka. V 60. letech 20. století však začalo docházet k prudkému rozvoji turistického ruchu, čímž byl život želv ohrožen. Záliv Laganas je sice proslulý jedinečnou čistou pláží, ale samotné stejnojmenné městečko je moderním a hlučným letoviskem, které nebere ohledy na okolní přírodu. Zisky z podnikání zde převažují nad negativními dopady turistiky. Želví hnízda s vajíčky bývala turisty často narušována, vyhrabávána nebo poškozována jinak nevinnými bodci slunečníků. V noci pak byla zvířata vystrašená a dezorientovaná z hlasité hudby linoucí se z místních diskoték a restaurací. Ochranáře však tento fakt nenechal lhostejnými a donutili místní úřady učinit takové kroky, aby byly želvy alespoň do jisté míry ochráněny. V roce 2000 byl založen Zakynthos National Marine Park a byly vytyčeny 14 km dlouhé úseky pláže, kam nemají turisté přístup. Na těchto plážích dnes potkáte dokonce i strážce, kteří vajíčka a líhnoucí se želvy kontrolují.

Zakynthos

Stavy karet obrovských se podařilo zachránit a dnes se jejich počty pohybují v původním průměru. Místní podnikatelé si záhy uvědomili, že karety jsou velkou turistickou atrakcí a tím jediným, co tvoří Zakynthos výjimečným. Mnohé hotely v okolí Laganas tak už z želv dost těží. Pořádány jsou také výpravy za želvami, kdy mohou turisté sledovat, jak se malé, zrovna vylíhnuté želvičky snaží dostat do moře. Jiní obchodníci zase natiskli trička s želvími motivy, které turistům prodávají. Zakynthos je dnes jedním z nejdůležitějších míst, kde se tyto chráněné želvy rozmnožují.

Díky celoročním srážkám patří ostrov mezi nejzelenější ostrovy v Řecku, je značně členitý, z velké části hornatý a zalesněný. Nejvyšší hora Vrachionas měří přes 700 metrů nad mořem. Kvůli rozsáhlým hájům, olivovníkům, citrusům a vinicím v úrodných nížinách bývá často nazýván „Květinou východu“ nebo „Ostrovem vůní“. Je zahalen nádherně vonícími jasmíny, ibišky eukalypty a orchidejemi, jsou zde také léčivé byliny a koření. Obzvláště na jaře je opravdovou kvetoucí zahradou a rájem pro botaniky. Kromě této vždyzelené scenérie je ostrov přitažlivý zlatými či bílými plážemi, tyrkysovou barvou moře a pohostinností místních obyvatel.

I když byl Zakynthos často poničen zemětřeseními a v moderní době i překotně se rozvíjejícím turistickým ruchem, podařilo se mu zachovat si svou jedinečnou krásu. Návštěvníci bývají nadšeni zdejší kulturou, kuchyní, osobitými zvyky i atmosférou městeček, horských vesniček či venkovských klášterů. Tento ostrov má prostě všechny atributy k prožití příjemné dovolené, najdete zde klid, pohodu a zapomenete na starosti každodenního života. Ostrov je navíc nejslunnějším ze všech Řeckých ostrovů.

Zakynthos

První písemná zmínka o ostrově pochází z roku 1475 před Kristem, kdy byl dobyt synem frýžského krále Zakynthem, po němž také dostal své jméno. Zakynthos se zde usídlil a v letech 1600 – 1500 před naším letopočtem zde vybudoval první město. O vládu nad ostrovem se střídali Řekové, Makedonci, Římané, Benátčané, Francouzi, krátce i Rusové a od roku 1864 Britové. Každý z těchto národů zanechal na ostrově své stopy, které jsou patrné zejména na architektonických pamětihodnostech.

Hlavním městem ostrova je Zakynthos, který byl během zemětřesení v roce 1953 téměř srovnán se zemí. Naštěstí bylo město posléze opraveno a zrekonstruováno v původním stylu, pyšní se tak širokými bulváry a prostornými náměstími. Jednou z mála budov, které zemětřesení odolaly, byla velkolepá katedrála z roku 1925 zasvěcená Dionýsovi – patronovi ostrova a rybářů. Odolal také kostel a kaple v klášteře Moni tis Panagias tis Anafonitrias z 16. století, kde byl světec Dionýsos opatem. Jeho ostatky jsou uloženy v kapli Agios Nikolaos sto Molo nacházející se na druhém konci přístavu, na náměstí Plateia Solomou.  Náměstí nese jméno po zakynthoském rodákovi a básníku Dionýsovi Solomosovi, který zde má dokonce své mauzoleum a muzeum, kde je k vidění jeho osobní majetek. Zajímavé jsou expozice Byzantského muzea s obrazy svatých, jejichž autoři byli žáky místní školy.

Zakynthos

K nejnavštěvovanějším letoviskům Zakynthosu patří již zmiňovaný Laganas, ale oblíbená jsou také střediska Amoudi, Kalamaki, Tsilivi, Vassilikos, Argassi nebo Tragaki. Vyhledávané je také středisko Keri, které nabízí dobré podmínky pro profesionální i dovolenkové potápění. Malý potápěčský ráj se nachází i na západním pobřeží ostrova, kde je proslulá Modrá jeskyně a azurově modrou vodou. Stojí za to navštívit i vesnici Volines, která je proslulá tradičními řemesly nebo Maherado, kde se v místním kostele nachází údajně kouzelná ikona černé madony. Vesnička Marines zase proslula jako místo, kam Máří Magdaléna přinesla křesťanství.

Snad největší atrakcí ostrova Zakynthos je pláž Navagio, tedy pláž Ztroskotání, kde před mnoha lety ztroskotala opravdová pašerácká loď, jejíž vrak pláži dnes dominuje. Pláže jsou na Zakynthosu většinou písčito-oblázkové, ty nejznámější najdete u Argassi, Alykes, Alykanas, Banana, Tsilivi, Limni Keri a Planos. Mnohé pláže jsou rušné, jiné naopak poklidné, ale všechny poskytují veškeré plážové vybavení.

K ostrovu Zakynthos patří ještě množství okolních ostrůvků. Na jihu jsou to například ostrůvky Pelouzo a Marathonissi, asi 75 km jižně leží Strofadské ostrovy, které také administrativně patří Zakynthosu, nejsou však obydlené. Na jihovýchod od ostrova leží tzv. Inousský příkop, který je hluboký asi 4004 metrů a je tak nejhlubším místem ve Středomoří.

- jap -

Další články z Řecka:
Autem do Řecka
Krajina splněných přání – oblast Chanie, Kréta
Zelený ostrov Lefkada

Článek byl zobrazen 18 265 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Řecku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Řecku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na Řecko.Světadíly.cz najdete komplexní informace o Řecku. Najdete zde články, recenze, rady a tipy na cesty, zájezdy do Řecka - pobytové i poznávací, dále fotografie a diskuse. Řecko a řecké ostrovy jsou oblíbenou destinací turistů z celéo světa.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA