Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Za holuby na Eginu

Asi hodinu plavby lodí z přístavu Pireus je vzdálen ostrůvek Egina patřící pod Sarónské souostroví. Rozkládá se na ploše 83 km2 v Sarónském zálivu a je domovem pro 15 tisíc obyvatel. Egina je ostrovem vyhledávaným nejen zahraničními turisty, ale díky dostupnosti z hlavního města bývá o víkendech doslova přeplněn davy Athéňanů.

Název Egina, který v překladu znamená „Holubí ostrov“, získalo město v dávných dobách od fénických osadníků. Hlavním městem ostrova je stejnojmenná Egina, která největšího rozkvětu dosáhla během klasického období, kdy ve svém významu dokonce soupeřila s Athénami. Jako první v Evropě vydalo město do oběhu vlastní mince a nechalo razit měnu, která se posléze stala úřední měnou v celém Řecku. V roce 1828 se Egina stala na několik měsíců hlavním městem země. V 19. století se na ostrově začala budovat přepychová sídla a luxusní vily. Důležitým zdrojem příjmů byl v té době pro místní obyvatele zdejší obchodní přístav. V současné době se místní obyvatelé živí především rybolovem, produkcí vína, pistáciových oříšků a turistickým ruchem.


Foto: chrám bohyně Aphei   Autor: Alun Salt

Ostrov je proslulý zejména velkolepým chrámem bohyně Aphei, který se nachází asi 12 km směrem na východ od města Egina. Tento chrám stojící na vyvýšenině je vynikající ukázkou dórské architektury. Místo, na kterém byl vystavěn, bylo v minulosti uctíváno jako posvátná půda. Se stavbou chrámu bylo započato v 5. století před Kristem, přesněji v roce 495 – památka je tak ještě o přibližně 60 let starší než Parthenon. Stejně jako na Parthenonu, tak ani zde nezůstaly dochovány sochy, jež zdobily trojúhelníkový štítový nadstavec, tzv. fronton.

Chrám bohyně Aphei je největší památkou ostrova a rozhodně stojí za prohlídku. Dostanete se k němu pěšky nebo i autobusem z plážového letoviska Agia Marina. V centru hlavního města pak najdete ještě další historické památky a kostely. Trosky starověkého města jsou však roztroušeny v okolí akropole a na vyvýšenině nedaleko pláže. Jednou z hlavních zajímavostí akropole je sloup, který býval v dávných dobách součástí chrámu boha Apollona.

Egina dnes přitahuje turisty ze všech koutů Evropy. Na své si zde přijdou jak milovníci historie, památek a architektury, ale také turisté hledající relaxaci u moře. Ostrov je oázou klidu a místem pro pohodový odpočinek. Kromě ideálních možností koupání je ostrov vyhledávaný také gurmány, kteří touží poznat pravou řeckou kuchyni. Zdejší restaurace se předhánějí v nabídce specialit, zejména tedy pochoutek z čerstvých ryb. Známé jsou také místní pistácie namáčené v medu, které jsou velmi chutné.

- jap -

Předchozí články z Řecka:
Zakynthos – Ostrov vůní
Autem do Řecka
Krajina splněných přání – oblast Chanie, Kréta

Článek byl zobrazen 3 377 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Řecku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Řecku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na Řecko.Světadíly.cz najdete komplexní informace o Řecku. Najdete zde články, recenze, rady a tipy na cesty, zájezdy do Řecka - pobytové i poznávací, dále fotografie a diskuse. Řecko a řecké ostrovy jsou oblíbenou destinací turistů z celéo světa.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA