Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

To nejlepší z ostrova Lesbos

Lesbos je po Krétě a Euboii třetím největším ostrovem Řecka a proslavil se především jako rodiště nejen básnířky Sapfó, ale také Ezopa či básníka Ariona; v novější době se tu narodil malíř Theophilos a nositel Nobelovy ceny básník Odysseus Elytis nebo spisovatel Stratis Myrivilis. Vulkanická krajina je většinou skalnatá a kamenitá, občas narazíte na políčka s obilím, která se střídají se slanisky a polopouštěmi, sem tam vyvěrá ze země horké vřídlo. Ale najdou se tu i dubové a borové lesy i nekonečné olivové háje, některé až pět set let staré. Posléze si vás zdejší mírné klima a útěšná krajina získá a ani se vám nebude chtít ostrov opustit. Pokud máte rádi středověkou tureckou architekturu, rozhodně nebudete zklamáni.

Severní Lesbos
Silnice severně od Kalloni se vine po hřebenu porostlém borovicemi a pak sestupuje na druhou stranu pohlednou krajinou s topoly a olivovými háji. Po chvíli už v dálce uvidíte typickou zubatou siluetu hradu Molyvos, který stojí nad nejdéle existujícím turistickým střediskem na Lesbu.

Molyvos (Mithymna)
MOLYVOS, vzdálený 61 km od Mytilini, je bezesporu nejkrásnějším městečkem na Lesbu. Uličky s domky s červenými taškami na střechách lákají k potulkám — dole u přístavu jsou domy ochranitelsky obraceny „zady“ k moři a postupně stoupají až k byzantsko-janovskému hradu, kde se můžete procházet po hradbách a kochat se výhledem na Turecko na druhé straně průlivu. Cestou dlážděnými uličkami provoněnými květinami každou chvilku objevíte omšelou tureckou kašnu, prozrazující fakt, že až do roku 1923 byla třetina obyvatel muslimská. Určitě byste si měli prohlédnout dům Komninaki Kralliho v horní části města. V dolním patře sídlí „umělecká škola“ a v horním patře jsou zdi a strop zdobeny krásnými nástěnnými malbami (z roku 1833), které se mohou směle rovnat s malbami domu Vareltzidenů v Petře. Velkou zajímavostí z poslední doby jsou teprve nedávno odkryté pozůstatky starověkého města na severním konci obce a nekropole, která byla objevena kousek od autobusové zastávky a městského parkoviště.

V místě zvaném Pitsiara se dá koupat i bez plavek. V přístavišti kotví výletní čluny vozící turisty do vzdálenějších zátok a v sezoně jezdí po pobřeží autobus z Anaxosu do Eftalou. Nedaleko centra Molyvu se nachází přímo na břehu moře původní lisovna olivového oleje - nynější hotel OLIVE PRESS. Hotel s jedinečnou atmosférou začleněn do krásného okolí.

Petra
Objevíte tu dvě atraktivní staré čtvrti s kamennými domky a s balkony zavěšenými nad uličkami. Petra má název podle velké skály kousek od moře, na které stojí kostel Panagia Glykofiloussa z osmnáctého století, k němuž vede 114 schodů vytesaných do skály. Další památkou je kostel Agios Nikolaos ze šestnáctého století, ve kterém jsou zachovalé fresky ze třech různých období, a zdobný dům rodiny Vareltzidenů, s naivními obrázky mileneckých párů a dramatickým výjevem námořní bitvy u Konstantinopole. V letovisku Petra nabízí CK BRENNA ubytování v soukromém domě s bazénem – vila Anna Maria, který je začleněn do krásné přírody a nachází se v klidné části letoviska Petra.

Anaxos
Tři kilometry na jih od Petry leží středisko ANAXOS, tedy spíš jen skrumáž stavení u velice čisté písečné pláže, která měří na délku asi kilometr. Stojí na ni několik taveren a skoro všude jsou lehátka a slunečníky. Z pláže budete mít krásný výhled na západ slunce, které zachází za tři blízké ostrůvky. Anaxos nabízí příjemné ubytování ve nově zrekonstruovaném domě Dorotce – prostorná studia Dorothea s možností využití bazenu.

Hora Lepetymnos a okolí
Z Molyvosu je možné podniknout velmi pěkný výlet do vesnic pod horou Lepetymnos vysokou 968 metrů. První zastávkou, ještě docela dole, by mohly být termální lázně Loutra Eftalou u silnice, která vede přes kemp. Objevíte tu lázeňskou budovu z osmanského období s bazénem s přímo horkou minerální vodou. Lázně jsou udržovány v čistotě a voda má teplotu 39–41°C. Po vykoupání je příjemné se ochladit v moři: pod lázněmi se táhne dlouhá oblázková pláž Agii Anargiri přerušovaná malými mysy a dvěma nudistickými plážičkami. Nedaleko termálních lázní Loutra Eftalou na osamělé zátoce se nachází tříhvězdičkový hotelový resort Aphrodite. Hotel je začleněn do krásné přírody a nabízí svým hostům velmi dobré služby s možnosti využití sportovních aktivit jako např. windsurfing, šnorchlování, tenis a jiné. 

Silnice obcházející horu Lepetymnos nejprve zamíří pět kilometrů na východ do vesnice VAFIOS, ve které najdete tři taverny s krásným výhledem. Pak se silnice vine po úpatí hory do překrásné vesničky SYKAMINIA, kde se narodil spisovatel Stratis Myrivilis; jeho rodný dům z žulového kamene najdete pod „prvomájovým“ náměstím s tradičním kafeniem a výhledem na Turecko. Cestu si můžete zkrátit po značené hliněné silničce a nemusíte jezdit po silnici plné zákrut. Dojedete pak do vesnice SKALA SYKAMINIAS, která je dozajista nejmalebnějším rybářským přístavem na Lesbu. Vesnici si velmi oblíbil básník Myrivilis a napsal zde své nejlepší dílo Královna moře: každý, kdo tuto knihu četl, okamžitě pozná kapli na skále nad přístavištěm.

Dál na východ od horního konce Sykaminie dojedete do vesničky KLIO, jejíž jediná ulice („kendriki agora“) vede dolů k náměstíčku s platanem, kašnou, kafeniem a  výhledem na turecké pobřeží. Vesnice je malebně rozložena na svahu kopce a po šestikilometrové silničce, částečně asfaltové, dojedete dolů na krásnou pláž Tsonia. Je dlouhá 600 metrů a pokrytá růžovým vulkanickým pískem.

Na jih od Klia můžete odbočit ve vesnici Kapi na západ a dokončit okruh kolem hory - silnice má celou cestu asfaltový povrch. Po cestě pojedete přes vesnici PELOPI, odkud pochází předkové Michaela Dukakise, neúspěšného kandidáta ve volbách na amerického prezidenta v roce 1988 (který roku 2000 ostrov navštívil).

Jeho jméno nese hlavní ulice. O pět kilometrů dál leží IPSILOMETOPO se zahradami plnými zeleně a s dominantou minaretu (ale mešita tu není). Sedmnáctého července se v kostele Agia Marina koná velká pouť.

Dovolená na ostrově Lesbos s CK BRENNA – pobyty letecky z Brna a Ostravy – nabídky LAST MINUTE ZÁJEZDŮ v cenách od 8.990 Kč!


Cestovní kancelář BRENNA
Jakubské nám. 6, 602 00 Brno
Tel: 542 215 255-6, 542 210 389
Fax: 542 213 490
http://www.brenna.cz

Pracovní doba:
Po – pá: 09:00 18:00 h

Kontakt pro rezervace mimo pracovní dobu: 777 550 659
e-mail: brenna@brenna.cz

Skype:
CK BRENNA – Jana Fárková 
ICQ: 312752695  
ICQ: 253968722

-PR článek-

Článek byl zobrazen 7 939 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Řecku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Řecku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na Řecko.Světadíly.cz najdete komplexní informace o Řecku. Najdete zde články, recenze, rady a tipy na cesty, zájezdy do Řecka - pobytové i poznávací, dále fotografie a diskuse. Řecko a řecké ostrovy jsou oblíbenou destinací turistů z celéo světa.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA