Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Thassos - lákání Sirén

Nejsevernějším z řeckých ostrovů v Egejském moři je Thassos. Od pevniny je vzdálen jenom 8 kilometrů, a tak není divu, že plavba trajektem sem netrvá dlouho. Dostat se na Thassos je dnes jednoduché, lodě z pevniny vyplouvají několikrát denně do dvou přístavů - hlavního města ostrova Limenas a menšího městečka Skala Prinos.

Nebylo tomu tak ale vždy, aspoň podle řecké mytologie. Podle ní byl totiž Thassos sídlem Sirén, které svým zpěvem lákaly k ostrovu námořníky a způsobily tak ztroskotání mnoha lodí (i když podle jiných pramenů byla ostrovem Sirén Sicílie, ale to se dnes těžko prokazuje…).

Archeologie potvrzuje, že ostrov je trvale osídlen již od doby kamenné. První Řekové sem připluli z ostrova Paros, vyhnali odtud Thráky a založili samostatný stát. Thassos se stal poměrně mocným a měl i svou vlastní měnu. Jeho zájmy prosazovala vojenská a obchodní flotila, pro obranu sloužily pevné mramorové hradby, jejichž zbořeniny se zachovaly dodnes. Obyvatelé využili zdejší bohaté lesy a nerostné bohatství k rozvoji hospodářství, vyváželi zlato, železo, mramor i dřevo a v neposlední řadě i velmi kvalitní víno zvané Thassios Inos. Ve své době se stalo proslulé a jelikož se stále vyrábí, můžete jej ochutnat i vy. Jen málokde se mohou pochlubit tak dlouhou a konzistentní vinařskou tradicí.

Později se však Thassos musel vzdát perskému vojevůdci Dariovi, poté o něj sváděli boje Sparťané s Atéňany a od roku 340 př. n.l. byl přičleněn k Makedonskému státu. Další rozkvět zaznamenal v době Římské říše. Od roku 1459 byl na dlouho obsazen Turky, až teprve roku 1912 připadl opět Řecku.

Dnes žije na ostrově o rozloze 380 km2 asi 14 tisíc obyvatel. Z pestré a bouřlivé minulosti se dochovalo mnoho památek, které lákají archeology i turisty. Ti přijíždějí samozřejmě hlavně díky příznivému klimatu s letními teplotami 25-35°C (od poloviny května do poloviny října), křišťálově čisté vodě, skalnatým zálivům a romantickým plážím. Thassos má dosti členité pobřežím a hornaté vnitrozemí (hlavně v severní a východní části) s nejvyšším vrcholem ve výšce 1 045 m n.m. (Ypsarion). Země je porostlá piniovými, olivovými, topolovými i jinými háji a díky své zeleni bývá Thassos někdy nazýván Smaragdovým ostrovem (tento líbivý přívlastek si ovšem nárokuje hned několik řeckých – a nejen řeckých – ostrovů…).

Ideální je půjčit si motorku nebo skútr a pěkně si Thassos projet a prozkoumat. Tímto způsobem jste nezávislí na nespolehlivé místní dopravě a přitom je to oproti půjčení auta výrazně levnější – a ve zdejším klimatu zároveň velmi příjemné. Sportovněji založení jedinci mohou vyrazit i na kole a poté spláchnout pot koupelí v moři. Jen počítejte s tím, že zatímco pobřežní silnice je ve slušném stavu, ve vnitrozemí je to podstatně horší.

Nejvíce památek je soustředěno v hlavním městě, kde nechybí divadlo, akropolis a jiné řecké nezbytnosti. Na západním pobřeží můžete navštívit vesnici Prinos s pravidelnými pondělními trhy a další malebné osady. Na jihovýchodě leží vesnička Alyki, v minulosti velmi významná. Kdysi tady byly mramorové doly, dnes je to městečko se dvěma zálivy a s ruinami svatyně, postavené v 7. st. př. n.l. Ve vnitrozemí najdete krásnou klidnou krajinu s vůní divokých bylin a pěkné výhledy z kopců po okolí.

Z uvedeného vyplývá, že hlavní výhodou ostrova je pestrost. Je tu pěkná příroda s klidnými zákoutími, bohaté možnosti koupání i sportovního vyžití, památky a architektonické zajímavosti, stejně jako dostatek zábavy a bohatý noční život.

Autor: Michal Hamšík

Článek byl zobrazen 4 611 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Řecku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Řecku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na Řecko.Světadíly.cz najdete komplexní informace o Řecku. Najdete zde články, recenze, rady a tipy na cesty, zájezdy do Řecka - pobytové i poznávací, dále fotografie a diskuse. Řecko a řecké ostrovy jsou oblíbenou destinací turistů z celéo světa.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA