Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Skiathos – Ostrov mládí

Do souostroví severní Sporady, které se rozprostírá nedaleko východního pobřeží řecké pevniny, náleží ostrov Skiathos, který je doslova Mekkou vyznavačů slunečních paprsků. Masová turistika zde propukla ve velkém, pobřeží lemují nekončené řady stejně vypadajících vil, hotelů, obchodů, barů a restaurací, které postrádají jakousi osobitost.

Skiathos je dlouhý 12 km a zaujímá plochu o rozloze 61 km2. Ač je to neuvěřitelné, jediná silnice spojující letiště na severovýchodě ostrova s jihozápadním pobřežím měří pouhých 17 kilometrů. Návštěvníci ostrova zde najdou neuvěřitelné přírodní scenérie a desítky překrásných rozmanitých pláží. Vnitrozemí je zalesněné a hornaté, nabízí tak vynikající možnosti pěší turistiky. Vegetace pokrývá téměř celý ostrov, tisíce borovic a olivovníků či vinohrady dotvářejí unikátní barevné kombinace, které nadchnou každého cestovatele. Severní pobřeží ostrova je skalnaté tvořené mnoha jeskyněmi a několika přírodními zátokami, kam se dostanete pouze lodí.

Skiathos je přezdíván také ostrovem „mládí“, ale původ jména ostrova Skiathos není znám. Možná to bylo právě řecké slovo „stín“ (skia), které posloužilo jako základ pojmenování tohoto krásného ostrova v Egejském moři. Ostrov je známý po celém světě především díky svým tyrkysovým lagunám a zlatým písečným plážím. Nejznámější a hojně vyhledávanou pláží je Lalaria, která je doslova zaříznutá do skalnatého pobřeží. Oblíbená je také pláž s názvem Koukounaires. Skiathos je dokonalým místem pro strávení jedinečné letní dovolené, plné koupání v průzračném moři a relaxace na překrásných plážích, které jsou zde v perfektním stavu a chodníky k nim vedoucí jsou velmi dobře udržované. Na každém kroku se však budete mačkat s davy turistů, kteří kráse ostrova také podlehli.

Vnitrozemí ostrova je poseto četnými kláštery, které zde žijí poklidným životem již po několik staletí. Asi hodinu cesty na sever od hlavního města Skiathos stojí evangelický klášter z 18. století. Jde o nádherně položený komplex budov, který stojí za to navštívit. Více přístupné je jihovýchodní pobřeží ostrova, kde se nachází většina turistických letovisek včetně hlavního města ostrova, přístavu Skiathos.

Malebné hlavní město ostrova je rozložené na dvou skalních hřebenech po obou stranách malé přístavní zátoky. K městu náleží hned dvě přístaviště, jedno slouží výletním člunům, druhé rybářům. Zářivé bílé domky s typicky červenými střechami lemují křivolaké uličky s řadami taveren, barů a restaurací. Pokud se budete procházet postranními uličkami, můžete zachytit něco z pravé řecké atmosféry. Na pobřeží si však budete připadat jako v turistickém středisku plném nákupních zón, která jsou všude na světě stejná. 

Restaurace byla zřízena dokonce i ve středověké pevnosti Bourtzi ze 13. století, která od sebe oba přístavy odděluje. Pevnost byla vystavěna v dobách benátské nadvlády a původně bývala ještě mnohem větší. Byla obehnána obrannou zdí a doplněna strážními věžemi, uvnitř se nacházel i nezbytný kostel. Do dnešních dní se z ní podařily dochovat pouze části.

Zatímco pobřeží je opravdu živé a o davy turistů tam není nouze, ve vnitrozemí ostrova najdete stále ještě panenskou přírodu. A tak si ostrov Skiathos přes svou nespornou a stále vzrůstající popularitu dokázal do dnešních dní udržet svou přirozenou krásu. Snoubí se zde komerční turismus s historickým odkazem předků. Z přístavu denně vyplouvají výletní lodě na sousední ostrovy Skópelos a Alónissos. Pravidelné linky sem jezdí z Thessaloniki, Volosu nebo Agios Konstantinos.

- jap -

Předchozí články z Řecka:
Relaxace u Prespanských jezer
Mani – poloostrov kamenných věží
Vravron
Elounda – luxusní krétské letovisko
Athény - Muzeum Benaki

Článek byl zobrazen 8 231 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Řecku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Řecku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na Řecko.Světadíly.cz najdete komplexní informace o Řecku. Najdete zde články, recenze, rady a tipy na cesty, zájezdy do Řecka - pobytové i poznávací, dále fotografie a diskuse. Řecko a řecké ostrovy jsou oblíbenou destinací turistů z celéo světa.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA