Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Korfu - ostrov bájných Fajáků

Ať už přijedete na jakýkoliv řecký ostrov, téměř pokaždé o něm uslyšíte, že je nejhezčí ze všech. Stejně tak o Korfu se říká, že patří mezi řeckými ostrovy k nejatraktivnějším. Ať už je to pravda nebo ne, je určitě ostrovem zajímavým.

Korfu nebo také Kerkyra se totiž oproti jiným přece jen poněkud liší. Je nejsevernějším iónským ostrovem a leží prakticky už naproti albánského pobřeží, od něhož je vzdálen pouze 2,5 km. Na druhé straně moře, v těchto místech jen pár desítek kilometrů úzkého, vybíhá z italské boty její podpatek, salentinský poloostrov. Obě místa tvoří pomyslné pilíře brány do Jadranu, zvané Otrantský průliv, a proto vždy patřila k důležitým strategickým bodům.

58 km dlouhý a zhruba 27 km široký ostrov ovládali v minulosti Ilyrové, poté zřejmě přišly první řecké kmeny. Dle řecké mytologie ovšem právě zde žili přátelští a vlídní  Fajákové, kteří mimo jiné pomohli Odysseovi při jeho putování. V klasickém starověku ostrov patřil pod městské státy Athény a Korint. Později se tu vystřídali Gótové, Římané, Benátčané, Saracéni, Normané, Britové a další. Krátce jej okupovala dokonce Napoleonova armáda.

Dnes je ostrov se svými zhruba 108 000 obyvateli nejlidnatějším v jónském souostroví. Z tohoto počtu však více než třetina žije ve stejnojmenném hlavním městě. Díky tomu tady najdete jak městský ruch a noční život v řadě kaváren, barů a klubů, ale také místa mnohem opuštěnější a klidnější.

Většina malebného ostrova je zelená, pokrytá cypřišovými háji. Rostou tu také miliony olivovníků, z nichž některé jsou i několik set let staré. Jako na většině řeckých ostrovů, i tady najdete nejen typický průzračný vzduch a příjemné klima, ale i zajímavou krajinu a členité pobřeží s mnoha oficiálními i opuštěnými plážemi, skalisky, útesy a rozmanitými zálivy a zátokami.

K nezávislému putování po ostrově je vhodné pronajmout si auto, či ještě lépe motorku nebo skútr. Můžete objevovat nejen kouzelná přírodní zákoutí, ale navštívit také zajímavé památky. Pravda, nedochovalo se jich až tak mnoho, neboť v průběhu věků byl ostrov mnohokrát zpustošen.

Za zmínku stojí třeba benátské pevnosti v hlavním městě, letní sídlo rakouské císařovny Sissi asi 15 km od něj, přístav Paleokastritsa nebo byzantský klášter Panagía Theokótos ze 13. století. Vylézt se dá také ke zřícenině hradu Angelokástro. Milovníci historie mohou navštívit ještě Archeologické muzeum nebo dřívější Královský palác, kde jsou soustředěny další historické nálezy.

Většina návštěvníků ale nejspíš využije zdejší moře a pláže. Průměrné teploty a klimatické podmínky umožňují dovolenou s koupáním od května do října.

Autor: Michal Hamšík

Článek byl zobrazen 7 962 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Řecku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Řecku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na Řecko.Světadíly.cz najdete komplexní informace o Řecku. Najdete zde články, recenze, rady a tipy na cesty, zájezdy do Řecka - pobytové i poznávací, dále fotografie a diskuse. Řecko a řecké ostrovy jsou oblíbenou destinací turistů z celéo světa.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA