Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Ostrov Thassos - zelený smaragd v Egejském moři

Tento řecký ostrov je stejně malý jako perla, ke které je často přirovnávaný - od severu k jihu měří pouze 24 km a na šířku pouhých 19 km. Ale ani tato malá rozloha mu neubírá na kráse. Kombinace malé vzdálenosti s těmito místy a s 15 000 obyvateli dělá z Thassosu malý turistický ráj.

Na Thassosu můžete objevit například tyto přírodní a kulturní krásy: místní nejvyšší vrchol Mount Hypsarion (1 203m), horské vesničky, olivové a piniové háje, romantické zátoky, historická naleziště nebo klidná pláže.

Kvůli jeho malé rozloze se na Thassos nedostanete letedlem, letiště se na něj nejspíš nevešlo. O to víc si ale můžete užít 45-minutovou plavbu trajektem, během které vás jistě potěší hojná přítomnost doprovázejících racků. Podél pobřeží Thassosu, kterému se taky říká Zelený ostrov nebo Zelený smaragd v Egejském moři, se rozkládá hlavní ostrovní komunikace, díky níž můžete navštívit hluboké skalní zátoky na západě nebo pláže s velmi jemným pískem na jihu.

Ostrov Thassos byl podle legendy objeven Thassosem, synem bájného Aginorase. Odtud také zřejmě pochází jméno ostrova. Podle řecké mytologie byl ostrov sídlem sirén (žen s rybím ocasem), které lákaly k ostrovu všechny kolem plující námořníky. Podle legendy byl pouze jeden člověk, který dokázal odolat vábivým hlasům sirén - Odysseus. Díky této odolnosti se nestal jejich potravou. Podle jiné legendy se ostrov zase stal útočištěm nejvyššího boha Dia, který sem unesl krásnou Europu. Na základě archeologických vykopávek se předpokládá, že ostrov byl osídlen už od pravěku. Prvními obyvateli byli pravděpodobně thrácké kmeny. Během dalších let ostrov kolonizovali Athéňané, Sparťané, Římané, Maurové, Turci a za 2. světové války i Bulhaři.

Podobně jako jiné řecké ostrovy se ani Thassos nevyhnul pirátským snahám uchvátit ostrov. Byly na něm objeveny rozsáhlé zásoby minerálů, které se staly hlavním vývozním předmětem. Mezi další exportní suroviny patří zlato, stříbro, mramor, rudy, olej a dřevo. V minulosti patřil Thassos mezi námořní velmoci, obchodoval zejména s malou Asií, Egyptem nebo Itálií.

Ve 20. století byl Thassos osvobozen a připojen k Řecku. Turisté zejména oceňují romantické prostředí, impozantní krajinu, čisté pláže, průzračné moře či historické památky. Dalšími zajímavostmi na ostrově jsou pozůstatky majáku, které můžete spatřit u mysu Pigros, starodávné svatyně a baziliky v Aliki. Nejlépe dochované památky na ostrově jsou helenistické věže blízko Thiminia a Astris, které asi původně sloužily jako obrana proti pirátům.

Nejrušnějším místem a zároveň hlavním městem ostrova je Thassos (Limenas), který se rozprostírá v severní části ostrova. V Limenasu žije okolo 3 000 stálých obyvatel. Rozvoj města začal na počátku 20. století, kdy se tam přemístila další vlna osadníků z Malé Asie a Thrákie. Kolem místní promenády můžete najit spoustu typických řeckých taveren, restaurací, barů a obchůdků.

Každý návštěvník by určitě měl ochutnat thassosské víno, které je známé už od starověku. Malebné uličky vás jistě budou lákat k nákupům a k večerním procházkám po městě. I milovnici památek si zde přijdou zaručeně na své. Mohou si prohlédnout vykopávky tržiště - agory, pevnosti Akropole nebo se seznámit s historií ostrova Thassos v archeologickém muzeu. V historickém divadle také můžete zhlédnout dobové drama.

Turistům, kteří by si chtěli půjčit motorky nebo auta na několik dní a dávají přednost spíše poznávacím zájezdům, určitě doporučujeme navštívit vesničku Panagia, která se nachází v horách. Vesnička vás může zaujmout svými úzkými uličkami a dřevěnými balkony. Uvnitř místního kostela můžete objevit kromě sbírky ikon také vlajku, pod kterou vedl své tažení Richard Lví srdce. Symbolem této vesničky je velká studna uprostřed a 5 pramenů, ke kterým se dostanete úzkou cestou vedoucí od studny asi za 5 minut. Místní specialitou, kterou byste určitě měli ochutnat, jsou fíky s medem a ořechy.

Další horská vesnička je Maries, kousek od ní můžete objevit sladkovodní jezírko. Jelikož je v něm pitná voda, koupání je v něm zakázáno. Odtud je možné po cestě, která je vhodná pro terénní auta, pokračovat na nejvyšší vrchol ostrova. Z něj je úžasný výhled na celý ostrov Thassos a modř Egejského moře.

Základní informace o ostrově Thassos:

•    Hlavní město: Thassos (Limanos)
•    Rozloha ostrova: 389 km2
•    Počet obyvatel: cca 15 000
•    Nejvyšší vrchol: Hypsarion (1 203 m)
•    Tradiční ostrovní produkty: med s ovocem, ořechy, bylinkami a dalšími přísadami, známá jsou také místní vína
•    Doba letu z Prahy: 2 hodiny a 5 minut

Dovolena s CK VTT - specialistou na Řecko, řecké ostrovy a Kypr. Prolistujte si náš katalog Léto 2011 (http://www.vtt.cz) a vyberte si dovolenou snů, třeba i na ostrově Thassos…

- PR článek -

VENUS TRADE AND TOURS, spol. s r.o.
Ječná 1
120 00  Praha 2
224 919 176, 224 918 461, 224 920 177
info@vtt.cz

Josefská 8
602 00 Brno
542 210 736, 602 663 132
brno@vtt.cz 
www.vtt.cz

Článek byl zobrazen 6 594 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Řecku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Řecku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na Řecko.Světadíly.cz najdete komplexní informace o Řecku. Najdete zde články, recenze, rady a tipy na cesty, zájezdy do Řecka - pobytové i poznávací, dále fotografie a diskuse. Řecko a řecké ostrovy jsou oblíbenou destinací turistů z celéo světa.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA