Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Ostrov Samos - zelený klenot Egejského moře

Malebný Samos leží jen necelé 2 km od Turecka. Patří mezi východoegejské ostrovy a geomorfologicky je vlastně předhůřím Malé Asie. Ostrov má dobré letecké spojení s  Athénami a lodní spojení s dalšími ostrovy Egejského moře, např. s Rhodosem, Ikarií, Chiosem nebo Krétou. Z hlavního města Samos je pravidelné trajektové spojení do Pirea (Athén).

Samozřejmě nejpohodlnější je cestovat s cestovní kanceláří, která operuje na charterových letech. Pak poletíte s Prahy přímo až na Samos. Více na www.viamare.cz. Všechny návštěvníky ostrova láká snadná dostupnost lodí do tureckého přístavu Kusadasi. Právě tento výlet patří k velmi oblíbeným cílům turistů, kteří navštíví nejen Kusadasi s jeho bohatým tržištěm, ale i bájný Efesos.


Foto: Samos - Kokkari

Ostrov Samos je hornatý a bohatý na zeleň. V posledních letech zde došlo k ničivým požárům, ale zdejší obyvatelé se snaží o obnovu místních a stále ještě rozsáhlých borovicových lesů. Nejvyšší horou ostrova je hora Kerkéteas, vysoká 1 433 m. Tuto horu zmiňuje v eposu Odyssea Homér (bájná hora Kerkis). I v současné době je tato hora opředena tajemstvím, místní k ní mají velký respekt. Je to prý oblíbené místo duchů, zjevuje se zde i čas od času duch slavného rodáka z ostrova Samos - matematika a filosofa Pythagora. S touto významnou starověkou osobností se na Samosu potkáváte na každém kroku. A to nejen v malebném městě Pythagorio, ale i v ostatních částech ostrova. Všude totiž narazíte na Pythagorův pohár, malý, obvykle z keramiky vyrobený kalíšek. Právě tímto pohárem učil slavný matematik své žáky střídmosti. Na poháru je ryska, a pokud víno přelijete, všechno vám vyteče.  


Foto: Samos - pláž Tsamadou

Ostrov Samos je ideálním místem pro pěší turistiku a pro odpočinek na pláži. A že jich má ostrov Samos opravdu hodně! Naleznete zde i oficiální pláž pro nudisty, jedinou na ostrově. Jmenuje se Tsamadou a leží nedaleko malého romantického městečka Kokkari na severním pobřeží Samosu. Právě zde jsou ubytovaní klienti CK VIAMARE.


Foto: Samos - Vathi - hlavní město ostrova

Nenajdete zde žádné velké hotely a hotelové komplexy, ale spíše menší vilky a penziony. Nejkrásnější na Kokkari je malebný přístav s kafeniony a tavernami. Právě zde naleznete i vyhlášené rybí taverny, které navštěvují místní obyvatelé z nedalekých vesnic a blízkého stejnojmenného hlavního města ostrova Samos. Atmosféru městečka Kokkari umocňují úzké uličky a malá náměstíčka. Ty vás zavedou na vyvýšená místa, odkud je výhled do zeleného údolí, na městečko a na širé moře.

Městská pláž je z bílých oblázků, malá písčito-oblázková pláž s klidným mořem je ve východní části města. Dostanete se na ní snadno přes malý můstek přímo z pobřežní promenády. Pokud se rozhodnete navštívit další pláže, tak pěšky můžete dosáhnout na už zmíněnou Tsamadou a na pláž Lemonakia.


Foto: Samos - Kokkari - oblázková pláž

Ostrov Samos je bohatý nejen na pláže, ale i na historické pozoruhodnosti. Pokud se rozhodnete prozkoumat ostrov podrobněji, nejlépe vám poslouží auto, které si můžete rezervovat i předem, a to přímo v CK VIAMARE. Pokud se budete chtít vydat do hor a do horských vesnic, doporučujeme pronájem džípu. Z historických zajímavostí ostrova nevynechejte Archeologické muzeum v hlavním městě Samos, dále posvátný sámský Héraion a Paleontologické muzeum v Mitilini, kde naleznete řadu zajímavých nálezů koster a zubů živočichů, které byly zakonzervovány v čedičovém tufu. Na ostrově Samos je významná technická památka z doby starověku - antický vodovod Eupalineion. Je přes kilometr dlouhý, 1,75 m široký a přiváděl vodu z horského pramene do údolí.


Foto: Samos - Euplineion

Nabídku zájezdů na ostrov Samos a na další řecké ostrovy (Lefkada, Kefalonie, Zakynthos, Kréta, Lesbos, Kos, Rhodos a Karpathos) připravila CK VIAMARE - specialista na Řecko a řecké ostrovy.

- PR článek -

Viamare spol. s r.o.
Francouzská 16
120 00  Praha-Vinohrady
Tel.: 242 489 350

rezervace@viamare.cz
www.viamare.cz

Článek byl zobrazen 12 638 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Řecku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Řecku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na Řecko.Světadíly.cz najdete komplexní informace o Řecku. Najdete zde články, recenze, rady a tipy na cesty, zájezdy do Řecka - pobytové i poznávací, dále fotografie a diskuse. Řecko a řecké ostrovy jsou oblíbenou destinací turistů z celéo světa.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA