Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Lefkada - tak trochu jiné Řecko

Řecko, jak známo, není jen pevninská část. Patří k němu i celá řada ostrovů a ostrůvků, více či méně známých a navštěvovaných. Některé jsou si dosti podobné, ale jeden je přece jen jiný. Lefkada je jedním ze sedmi ostrovů v Jónském moři a najdeme ji jižně pod ostrovem Korfu.

Na rozdíl od mnoha dalších nebyla zcela odlesněna a tím postižena erozí. Ostrov je porostlý hustou vegetací a také lesy olivovníků, fíkovníků, pinií, platanů, cypřišů, citrusů, mandloní, akácií a dalších druhů stromů, k tomu přidejte vůni muškátů a ibišků. Přírodní charakter Lefkady podtrhuje také hřeben hor ve středu ostrova, vypínající se do výšky až 1 158 m n.m., stejně jako absence významnějších památek, pro Řecko tak obvyklých. Při putování v divokých horách zato objevíte malebné vesničky, stáda ovcí a koz, včelí úly a nádherné výhledy po okolí. Rovněž místní obyvatelé ještě nežijí výhradně z turistů, ale živí se třeba rybolovem nebo zemědělstvím. Jako suvenýr si od nich můžete koupit tradiční krajky a výšivky nebo domácí víno, med či olej.

Hlavními devizami Lefkady jsou tedy příroda, klid a nezalidněné nádherné pláže. Ale i těmito místy prošla historie a narazíme tady na řadu mýtických příběhů a stop, připomínajících kouzlo dávných dob. Tak třeba na nejjižnějším výběžku, mysu Doukato, se prý nachází vchod do Hádovy říše a váže se k němu legenda o antické básnířce Sapfó, která kvůli zhrzené lásce ukončila svůj život skokem z útesu. Dříve tu také stával Apollonův chrám.

Naopak na východním pobřeží najdete přece jen trochu rušnější místa s restauracemi, obchody a diskotékami. Tady je také možnost půjčit si auto, skútr nebo třeba loď. Jsou tu rovněž centra vodních sportů a potápění, zejména v letovisku Nidri. Nedaleko odtud pak leží ostrůvek Skorpios, patřící rodině známého multimilionáře Onassise. Ten ostrov odkoupil od řecké vlády v roce 1962 a možná i díky tomu zůstala Lefkada poněkud stranou bujícího turistického průmyslu. Onassisova socha v nadživotní velikosti ostatně také v přístavu v Nidri stojí.

Některý z výletů po ostrově Lefkada můžete nasměrovat i do stejnojmenného hlavního města, jež má asi 8 000 obyvatel. Jeho starobylé úzké uličky s tavernami a obchůdky vám určitě učarují. Nedaleko od města, na samém severu ostrova, je možné dostat se po uměle vybudované hrázi se silnicí a 50 metrů dlouhým padacím mostem na pevninu. Vstup na ostrov střeží z obou stran středověké benátské pevnosti Santa Maura a Gryva. V okolních bažinatých lagunách je možnost pozorovat mnoho druhů ptáků, například volavky. Na nedaleké písečné pláži Gyra pak stojí pozůstatky větrných mlýnů.

Bezesporu nejkrásnější částí ostrova je ovšem západní pobřeží, civilizací zasažené jen minimálně. Právě tady ční strmá vápencová skaliska a útesy, u jejichž úpatí se nacházejí dlouhé písčito-oblázkové pláže. Dostat se k nim vyžaduje projet po vnitrozemské silnici, což nám samo o sobě umožní alespoň trochu nahlédnout do života ostrovanů a poodhalit něco ze zdejších přírodních krás.

Lefkada je prostě místo pro ty, kteří hledají klid, odpočinek a pohodu.

Autor: Michal Hamšík

Článek byl zobrazen 4 179 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Řecku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Řecku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na Řecko.Světadíly.cz najdete komplexní informace o Řecku. Najdete zde články, recenze, rady a tipy na cesty, zájezdy do Řecka - pobytové i poznávací, dále fotografie a diskuse. Řecko a řecké ostrovy jsou oblíbenou destinací turistů z celéo světa.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA