Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Kréta - jedinečná dovolená na jižním pobřeží

Kréta je největším ostrovem Řecka. Žijí zde velmi svérázní a zajímaví lidé, kteří si zachovávají i přes stále sílící cestovní ruch svoje starobylé tradice. Tradiční způsob života stále ještě můžete pozorovat v horských vesnicích a osadách. Proslavená je příznačná hrdost Kréťanů, kteří museli celá staletí vzdorovat tvrdému útlaku okupantů.

Ne nadarmo se říká, že Kréta je kolébkou evropské civilizace. Báje a mýty vyprávějí o proměně nejvyššího boha Dia v býka a o jeho únosu půvabné Europy právě na ostrov Kréta. Setkáváte se zde s historickými památkami doslova na každém metru. Je patrné, jak důležité a strategické bylo území Kréty. Spojovala obchodní cesty z Malé Asie, z Egypta a z Říma. Nejcennější jsou zbytky starých minojských paláců Knossos, Festos a Zakros, které při své návštěvě ostrova rozhodně nevynechejte.

Kréta má fascinující a rozmanitou krajinu. Naleznete zde hluboké rokle a kaňony, vysoká pohoří s náhorními plošinami, ale i velké množství písečných i oblázkových pláží. Na jihu Kréty jsou strmé útesy s malými zátokami a půvabnými plážemi, kde můžete nalézt značnou dávku soukromí.

Právě jižní pobřeží omývané Libyjským mořem si vybrala CK Viamare pro dovolenou svých klientů. Poznejte dvě nejkrásnější letoviska jižního pobřeží - městečka Plakias a Paleochora.  Vyhnete se tak nejrušnějším turistickým střediskům na severním pobřeží ostrova, která se nalézají především v okolí největších krétských měst, kterými jsou Heraklion, Chania, Rethymno a Agios Nikolaos.

Paleochora

Městečko naleznete na stejnojmenném poloostrově na jihozápadě Kréty. Dominantou Paleochory je hradní zřícenina benátského hradu Selino z roku 1279. Osídlení Paleochory sahá velmi hluboko do historie, na místě dnešní Paleochory stávalo starobylé město Kalamidy. Dnes tam žije asi 1 500 obyvatel. Paleochora je okouzlující tradiční městečko, které nepodléhá masovému turismu. Naleznete zde pouze menší vilky, penziony a hotýlky, které v mnoha případech jsou zrekonstruované domky původních obyvatel.

Večer se Paleochora promění v jednu velkou tavernu, střed města se uzavře pro dopravu a kavárenské stolky a stolečky taveren vyběhnou do ulic. Atmosféra je neopakovatelná a můžete sedět a pozorovat řecké rodiny a rozhovory přátel.

Paleochora je proslulá svými dvěma plážemi. Obě jsou oceněny Modrou vlajkou EU, jedna je písečná a druhá s velkými oblázky. Na západ i na východ od městečka naleznete mnoho dalších příležitostí na krásné koupání, kde najdete soukromí. Toleruje se zde i koupání bez plavek.

Paleochora má výtečné lodní spojení do dalších menších osad jižního pobřeží, do Sougie, Loutra, Ag. Roumeli a Chora Sfakion. Můžete se odtud snadno dostat lodí i na krásnou pláž Elafonissi a na pozoruhodný ostrov Gavdos. Paleochora je velmi dobrým místem, odkud se můžete vypravit do hor, do horských roklí nebo navštívit tiché kláštery a rázovité vesnice.

Plakias

Přímořské letovisko se nachází na jižním pobřeží Kréty asi 40 km jižně od města Rethymno. Vzniklo na místě staré rybářské vesničky a rozšířilo se podél nádherné písčito-oblázkové pláže. Naleznete zde především menší hotely, penziony a ne příliš velké hotelové komplexy. První dojem je rozhodně příjemný, a to především díky bezprostřední blízkosti hor. Plakias je totiž vystavěno mezi dvěma horskými soutěskami. Městečko je známé svěžím klimatem, je neustále ovíváno větry z Afriky nebo v létě větry z hor. Téměř tady neprší, uvádí se, že je zde více jak 320 dní slunečných. 

Plakias vás určitě bude inspirovat k procházkám a k výletům do hor. Za návštěvu rozhodně stojí rázovité starobylé vesnice, kde se zastavil čas a kde si můžete např. ve vesnici Sellia posedět s místními a kochat se výhledem na Libyjské moře. Obraťte se s důvěrou na zástupce CK Viamare, který vám poradí a udělá program pro vaši vycházku.

Plakias je ideální místo i pro rodinnou dovolenou. Pláž, oceněná Modrou vlajkou EU, je vhodná i pro vodní sporty. Z malého přístavu vyplouvají výletní lodě na pláž Preveli. To je právě to místo, kam bůh Zeus ukryl krásnou Europu. V blízkosti Plakias jsou další četné možnosti koupání, malé rozkošné zálivy s plážemi, kde se můžete koupat i bez plavek. Nedaleko je proslulá pláž Damnoni, která je ideální pro provozování vodních sportů.

Městečko je postaveno podél pobřežní promenády. Na ni ústí uličky, ve kterých vás okouzlí barevné obchody, kavárny a taverny. Je zde k dostání vše, co potřebujete - můžete se tady skvěle najíst, napít i pobavit. V posledních letech se z letoviska Plakias stalo velmi příjemné prázdninové místo.

Nabídku zájezdů na ostrov Kréta a na další řecké ostrovy připravila CK Viamare - specialista na Řecko a řecké ostrovy.

- PR článek -

Viamare spol. s r.o.
Francouzská 16
120 00  Praha - Vinohrady
Tel.: 242 489 350

rezervace@viamare.cz
www.viamare.cz

Článek byl zobrazen 13 790 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Řecku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Řecku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na Řecko.Světadíly.cz najdete komplexní informace o Řecku. Najdete zde články, recenze, rady a tipy na cesty, zájezdy do Řecka - pobytové i poznávací, dále fotografie a diskuse. Řecko a řecké ostrovy jsou oblíbenou destinací turistů z celéo světa.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA