Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Kalamata - město oliv

Hlavním městem řecké provincie Messenie na poloostrově Peloponés je Kalamata (dříve Kalamai). Má necelých 60 tisíc obyvatel a z regionálního hlediska je to důležitý vývozní přístav pro místní zemědělské i jiné výrobky. Nejznámějšími jsou tmavé olivy, olivový olej, med, fíky a sladké „pastelli“ z medu a sezamu.

Kalamata leží nedaleko místa, kde stávalo mykénské město Farai, náležející k říši Menelaově a zmiňované již Homérem. Protože jen 60 km na východ odtud se nachází Sparta, není divu, že roku 720 př. n. l. se Farai dostalo pod její kontrolu. Sama Kalamata však v té době ještě neexistovala a jako jedno z mála řeckých měst tak nemá žádnou antickou historii. Není ani přesně známo, kdy vlastně byla založena, ve středověku však již existovala. Od 13. století tady sídlil francký křižácký rod Villehardouinů, pak přišli další rytířské rody a po nich Turci. Koncem 17. století Kalamatu ovládli Benátčané a později se jí opět zmocnili Turci, až nakonec se vrátila Řekům. V 19. století město postupně získávalo na významu a stalo se velmi důležitým přístavem. Není bez zajímavosti, že se tady nachází druhá nejstarší Obchodní komora ve Středozemí (po Marseille). Kvůli vládní politice po 2. světové válce však význam města zase upadl. Paradoxně teprve díky silnému zemětřesení, které oblast postihlo v roce 1986, se Kalamata v důsledku rekonstrukčních prací začala opět rozvíjet.

Dnes láká také turisty, kteří sem přijíždějí ve stále hojnějším, ač zatím ještě přijatelném počtu. K rozvoji turistického ruchu nepochybně přispívá zdejší mezinárodní letiště. Kromě dosud nepříliš zalidněných okolních pláží a čistého moře se tu dá navštívit několik zajímavých míst. Nad městem se vypíná hrad Villehardouinů ze 13. století, dochovalo se zde i několik byzantských kostelů a klášter sv. Konstantina, známý svými ručně tkanými hedvábnými látkami. Přímo v historickém centru města v paláci Benaki se nachází archeologické muzeum, shromažďující nálezy z přilehlé oblasti, nedaleko je muzeum folklóru. Poněkud z jiného soudku je další muzeum, železniční. Dobrým tipem na výlet je rovněž již zmíněná nedaleká Sparta.

Jen samotné toulání se po městě je však zajímavé. Uličky mají atmosféru, která se jinde díky záplavě turistů vytrácí, a k posezení tu lákají malé taverny, kavárničky a restaurace, nabízející kromě dobrého jídla a pití hlavně klid a pohodu. Lidí však rok od roku přibývá, proto je možná ještě lepší vydat se do některé z okolních vesniček, dosud masovým turismem málo zasažených.

Možná jste už slyšeli o typickém tanci známém po celém Řecku, zvaném „Kalamatianos“. Ano, jeho jméno je odvozeno právě od města Kalamata. Město a okolní oblast jsou výjimečné i tím, že se tu v dosti velkém rozsahu zachovaly původní lidové písně. Každý rok v červenci se tu navíc koná Mezinárodní taneční festival.

Kalamata umožňuje vyzkoušet tu pravou chuť Řecka, která se zrcadlí i ve zdejších oblíbených a hojně exportovaných olivách.

Autor: Michal Hamšík

Článek byl zobrazen 11 319 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Řecku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Řecku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na Řecko.Světadíly.cz najdete komplexní informace o Řecku. Najdete zde články, recenze, rady a tipy na cesty, zájezdy do Řecka - pobytové i poznávací, dále fotografie a diskuse. Řecko a řecké ostrovy jsou oblíbenou destinací turistů z celéo světa.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA