Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Fira - hlavní město na sopce

Ostrov Santorini, dříve místo jednoho z nejděsivějších sopečných výbuchů ve známé historii, patří dnes mezi nejoblíbenější turistické destinace Řecka. Jeho hlavním městem je Fira nebo také Thira či Thera, což jsou všechno jen různé přepisy stejného řeckého názvu a rovněž také dnešní oficiální název souostroví Santorini.

Pojem „město“ ovšem musíme chápat v měřítcích ostrova, jinde by to byla jen vesnice nebo nanejvýš městečko. Má totiž pouze 1500 až 2000 obyvatel, samozřejmě turisty nepočítaje. Hlavním městem je navíc relativně krátce, až do počátku 19. století jím bylo jiné město Pyrgos Kallistis.

Fira leží osamoceně v západní části ostrova a má zajímavou polohu na samém vrcholu 260 metrů vysokého útesu. Jestliže přijedete na ostrov a chcete do města, musíte mít buď jistou dávku fyzické kondice a vyšlapat zhruba 600 kroků do prudkého svahu, nebo se nechat vynést na hřbetě osla. Tedy ne že by na ostrově tak lpěli na starých způsobech dopravy, ale co by neudělali pro turisty, že. Další možností je jízda lanovkou, zcela nestylová, avšak rychlá.

Z jiných míst ostrova sem samozřejmě můžete přijet i úplně obyčejně po silnici, třeba taxíkem nebo na pronajatém skútru. Ať už se do Firy dopravíte jakkoliv, cestou budete mít možnost pozorovat stopy minulosti ostrova - vrstvy lávy, sopečného popela a pemzy v rudé, šedivé a bílé barvě. Sopečný kámen si pak můžete koupit (nebo vzít…) domů jako suvenýr.

Fira je svázána s minulostí, ale je to přitom živé současné městečko. V jeho centru najdete úzké uličky, barvité tržiště i mnoho obchodů s rozmanitým zbožím všech kategorií, od nejlevnějšího až po luxusní. Ze skály vyrůstají bělostné malé domky s průchozími terasami, vynikající typickou, trochu zvláštní architekturou. Ačkoliv zvenku vypadají domky jako přízemní nebo jednopatrové, ve skutečnosti jsou do skály vytesána další patra, chodby a průchody jako v termitišti, takže stavby bývají často různě propojeny. Patrové domy jsou tu jakoby naopak – vlezete do nich vchodem v posledním poschodí a sestupujete dolů. Ne do nitra skály, ale zkrátka do nižších pater, která mohou mít vlastní okna a terasy.

Ve městě najdete archeologické muzeum, shromažďující sbírky z vykopávek v Mesa Vouno, kde je hřbitov starověké Theky a Hellady z Akrtiti a různé předměty z jiných lokalit. Jsou tu nejrůznější amfory a nádobí, sochy a sošky, mince a další památky na starověkou historii ostrova. Nejstarší exponáty pocházejí ze 3. tisíciletí př. n.l., nejnovější pak z dob Římské říše.

Mezi další kulturně-historické zajímavosti patří několik kostelů. Fira je totiž sídlem biskupů nejen ortodoxní, ale i katolické církve. Církevní stavby doplňuje klášter Dominikánského řádu.

Fira je živým a přitažlivým místem, kde najdete možnosti k nákupu i posezení v typických tavernách, restauracích a barech, zajímavou architekturu a historické památky, ale i nádherné výhledy na moře a sopečná skaliska. Můžete tu poznávat místní kulturu, bavit se, nebo jen tak odpočívat. Zároveň je Fira dobrou základnou k výletům na další místa ostrova Santorini.

Autor: Michal Hamšík

Článek byl zobrazen 9 255 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Řecku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Řecku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na Řecko.Světadíly.cz najdete komplexní informace o Řecku. Najdete zde články, recenze, rady a tipy na cesty, zájezdy do Řecka - pobytové i poznávací, dále fotografie a diskuse. Řecko a řecké ostrovy jsou oblíbenou destinací turistů z celéo světa.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA