Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Řecký ostrov Limnos turisté ještě moc neobjevili

Limnos je jedinečný malebný ostrov v severovýchodní části Egejského moře, který je ideální pro klidnou dovolenou. Ostrov tisíce pocitů, osmý největší v zemi. V řecké mytologii je právě tento ostrov domovem boha ohně Héfaista a nalézá se zde jeho pověstná dílna.

Na Limnosu je asi 35 měst a vesnic. Nejbližším bodem k řecké pevnině je tzv. „třetí prst“ poloostrova Chalkidiki, a to výběžek Athos. Za jasného slunného počasí je z Limnosu na Athos velice dobrá viditelnost. Na 259 kilometrech se rozkládá členité pobřeží plné nádherných zálivů a mysů, na druhé straně i dvou rozlehlých propastí - Bourni na severu a Moudros na jihu. Na ostrově se nachází několik znamenitých zlatých pláží, celé pobřeží ostrova jich lemuje více než sto. Většina pláží je stále přírodních a nabízí dostatek soukromí.

ostrov Limnos

Tradiční architektura ostrova je velmi podobná klasickému stavitelství v Řecku, které se vyznačuje především jednoduchostí. Převažují kamenné budovy, nejčastěji dvoupatrové, postavené v neoklasickém stylu. To nejlepší z místní architektury je k vidění především v hlavním městě ostrova - v Myrině a v malebné vesničce Kaspakas, která určitě stojí za zhlédnutí. Návštěvníky přivítá také příjemná atmosféra a vstřícnost domácího obyvatelstva. V restauracích převažuje domácí kuchyně s orientálním charakterem - mnoho olivového oleje, česnek, speciální koření a čerstvé bylinky. Bohatá je nabídka ovoce a zeleniny, ryby a maso jsou ve většině místních restaurací připravovány na grilu. Limnos je proslulý kvalitním vínem, tsipourem, ouzem, medem, stejně tak sýry z kozího a ovčího mléka vyráběných podle starých receptur, známé pod jménem Kalathaki. Tento sýr je dokonce chráněn certifikátem EU jako ochranná známka původu. Výborné jsou též místní plněné taštičky - na sladko nebo slano, v cukrárnách stojí za ochutnání venizelika (s mandlemi a vanilkou) a kataifi, které zde chystají opravdu skvostně. V restauraci ochutnejte místní domácí těstoviny (valanes, aftoudia, fiongakia, flomaria), kaspakno (jehněčí), afkos (luštěnina) a čerstvé rybí speciality.

ostrov Limnos

Ostrov Limnos je ideálním cílem pro klidnou dovolenou - najdete tu „sváteční“ tempo života, relaxaci, odpočinek, krásnou přírodu, nádherné pláže, vynikající kuchyni, přátelské místní obyvatele a velmi zajímavá místa k poznávání. Pokud máte v plánu pronajmout si auto nebo motorku na více dnů a poznat ostrov důkladně, označte si na mapě tato zajímavá místa. Pozor na řízení ve vesničkách, ulice jsou úzké, směry neznačené, ale neztratíte se.

Ostrov Limnos (řecky Límnos) statisticky
Správní středisko: Myrina
Plocha oblasti: cca 476 km2
Počet obyvatel: 18 000
Nejvyšší vrchol: Skopia (Vigla) 470 m
Doba letu z Prahy: 2 hodiny 30 minut

ostrov Limnos

Myrina

Hlavní město s přibližně 3,5 tisíc obyvateli nese své jméno po manželce krále Thoa. Již ve 12. století př. n. l. byly položeny základy města a byla postavena pevnost na kopcích, která byla později přestavena Benátčany a Turky v zámek. Tento zámek, známý pod jménem Paleokastro, je dominantou níže položeného přístavu. Určitě stojí za námahu vyšplhat se až sem, neboť z hradeb jsou opravdu nádherné výhledy a také tu můžete natrhat čerstvé oregano (origanum vulgare, u nás známé jako dobromysl), které tu hodně roste. V Myrině se nachází i archeologické muzeum (největší na ostrově), k vidění tu jsou poklady z celého ostrova. Limnos je poset několika nádhernými kostely, za vidění zde v Myrině stojí kostel Panagia Kakkaviotissa, který leží v jeskyni na vrcholku kopce v Thanos a v centru hlavního města stojí katedrála Agia Triada s dvěma zvonicemi. Naleznete zde taky plážové bary, kavárničky, restaurace, taverny i dostatek obchodů umístěných podél pobřeží i v centru města, které tvoří směsice členitých uliček, které přímo lákají k posezení a krámky k nakupování. Suvenýr z dovolené si určitě opatřete - co třeba dekorace z mušlí, kamínků a ulit, olivové mýdlo nebo nějaká soška řeckého boha? Rušný noční život ovšem v Myrině nehledejte, celková atmosféra města je spíše poklidná a typicky ostrovní. Díky tomu, že je městečko vystavěno u pobřeží, pláže jsou velmi snadno dostupné. Zdejší pláž je písčitá a dekorována příjemnou zelení, která poskytuje za letních slunných dní stín. Díky ideální intenzitě vln se zde daří vodním sportům, například windsurfingu, jízdě na vodních lyžích nebo projížďkám na člunech.

Pláž: písčitá
Vzdálenost od letiště v Limnosu: 18 km
Orientační doba transferu z letiště: 20 minut
Hodnocení letoviska: vhodné pro strávení klidné dovolené

ostrov Limnos

Agios Ioannis

Středisko se nachází na západní straně ostrova Limnos, 6 km od Myriny a 1,5 km od vesnice Kaspakas. Někdy se místní pláži říká "Kaspakas Beach" po nedaleké vesnici. Agios Ioannis je oblast s dlouhou písčitou pláží s několika oblázky a průzračnou vodou s pozvolným vstupem do moře. Na pláži je taverna, která poskytuje veškeré nezbytné občerstvení.

Pláž: písčitá
Vzdálenost od letiště v Limnosu: 17 km
Orientační doba transferu z letiště: 20 minut
Hodnocení letoviska: vhodné pro strávení klidné dovolené

ostrov Limnos

Plati

Komorní letovisko pro každého, kdo touží po klidu a odpočinku. Leží na kopcovitém jihozápadě ostrova Limnos, jen asi 2,5 km od hlavního města Myriny, kde se dá pohodlně dojít i pěšky. Místní pláž je asi 1 km dlouhá, má jemný zlatavý písek, tyrkysově modrou vodou a pozvolný vstup do moře. Okolní kopce kolem poskytují nádherný výhled na záliv a zelení protnutý kolorit typicky řecké vesničky rozprostřené v kouzelném místě u pobřeží, nabízí se zde úchvatný pohled na zapadající slunce. Pokud byste chtěli vyrazit z Plati do Myriny, taxík vyjde na cca 5-6 €/cesta, cesta pěšky cca 30 minut chůze.

Pláž: písčitá
Vzdálenost od letiště v Limnosu: 22 km
Orientační doba transferu z letiště: 25 minut
Hodnocení letoviska: vhodné pro strávení klidné dovolené

- PR článek -

Článek byl zobrazen 4 210 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Řecku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Řecku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na Řecko.Světadíly.cz najdete komplexní informace o Řecku. Najdete zde články, recenze, rady a tipy na cesty, zájezdy do Řecka - pobytové i poznávací, dále fotografie a diskuse. Řecko a řecké ostrovy jsou oblíbenou destinací turistů z celéo světa.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA