Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Řecko: božská ostrovní kuchyně, jak ji neznáte

Řecká kuchyně skvěle definuje charakter Řeků. Je požitkářská, uvolněná a uzpůsobená pro rodinná či přátelská společná setkání. Díky své lehkosti, pestrosti a středomořským chutím se právě tato gastronomie stala jednou z nejoblíbenějších na světě.

Pokud vás dovolená v Řecku láká pro jeho krásné pláže, čisté moře a sáhodlouhou historii, věřte, že místní pokrmy se stanou dalším důvodem, proč se na zdejší ostrovy vracet. O musace, gyrosu, výborných tzatzikách nebo mase souvlaki jste už nejspíš slyšeli. My vám ale prozradíme, jaké tradiční pokrmy a nápoje na jednotlivých ostrovech ochutnat, v případě, že se vaše dovolená u moře bude odehrávat na Krétě, Rhodosu, Lefkadě, Kefalonii či Santorini. Schválně, jestli je znáte.    

Kréta: nejzdravější gastronomie Středomoří 

Pokud si potrpíte na zdravý životní styl, zamiřte na Krétu. Právě Kréťané připravují nejzdravější gastronomii nejen na řeckých ostrovech, ale v celém Středomoří. To jí však vůbec neubírá na atraktivitě. Je ovlivněna italskými, tureckými a arabskými chutěmi a často je tak specifická, že některá z jídel můžete ochutnat jen tady. 

Základní poučkou je navštěvovat taverny a restaurace, kde se stravují místní. Pak máte jistotu, že poznáte, čím je krétská kuchyně výjimečná. Většina jídelníčků se skládá ze zeleniny, ovoce, oliv, sýru feta, mořských plodů a skopového masa. To určitě vyzkoušejte. Řekové jsou v jeho přípravě mistři. Vynechat byste ale neměli ani „dolmades” - vinné listy plněné mletým masem a „dakos”, kusy krétského chleba podobného sucharům, který se namáčí do olivového oleje a posype se rajčaty, sýrem a oreganem.

jídlo v Řecku

Kromě jídla stojí za vyzkoušení i nápoj, který má na ostrově tisíciletou tradici. Víno. Prospívá mu tu ideální vlhkost, čisté ovzduší a 300 slunečných dní v roce. U červeného vína se ptejte po tradiční odrůdě Kotsifali a Mandilari, u bílého pak po odrůdě Vilana. 

Santorini: ostrov, který by byla škoda neochutnat

Vzhledem k tomu, že Santorini je velmi turisticky vyhledávanou lokalitou, je dobré se připravit na to, že i zdejší ceny nejen v restauracích budou o něco vyšší než v jiných částech Řecka. Ať už se na ostrov vypravíte na celou dovolenou nebo jen na jednodenní výlet, poznat Santorini i z hlediska chutí je velký zážitek.

Za pravděpodobně nejslavnější jídlo se dá na Santorini považovat „fava”. Smetanové žluté hráškové pyré zakápnuté olivovým olejem, citronem a posypané kapary nebo cibulkou. Pokud některá zelenina na řeckých ostrovech opravdu vyniká svou chutí a rozmanitostí, pak jsou to rajčata. A ve smažené variantě a kombinací s bylinkami, cibulí, mátou a paprikou tvoří nezaměnitelnou santorinskou dobrotu. Toužíte tuhle pochoutku vyzkoušet? Až se tu ocitnete, dívejte se po „ntomatokeftedes”.

jídlo v Řecku

Kefalonie: plná záhad i gurmánských zážitků

Nejenže je Kefalonie největší z Jónských ostrovů, opředen mnoha vzácnými úkazy, k jakým patří například červený písek na pláži Xi, skála Kounopetra pohybující se rytmicky s mořem nebo hluboké skalní útvary, ve kterých mizí mořská voda. Ostrov patří svými tradičními pokrmy k vyhlášeným. Na své si tak přijdou nejen lovci záhad, ale i gurmánských zážitků. 

K oblíbeným místním jídlům patří prosté, avšak skvělé brambory „aliada” plněné treskou a česnekem. K chuti vám přijde vyhlášená polévka „bourbourelia” připravovaná z čočky, cizrny a červených fazolí. To vše v kombinaci s řeckým triem - olivový olej, citron, sůl. A kdyby vám v některé z taveren s výhledem na moře zbylo ještě místo na dezert, neváhejte si objednat sladkost z pražených mandlí zvanou „mandolato”, nebo „komfeto”, který se skládá z bílého nugátu a mandliček. 

Rhodos: ostrov, který to s jehněčím umí

Rhodská kuchyně je podobná té klasické po celém Řecku. I zde však narazíte na několik místních specialit. K těm nejvýznamnějším patří grilované či pečené jehněčí maso, dále „rizogalo”, což je sladký rýžový pudink se skořicí a citronem, a v neposlední řadě také plody moře. Je dobré mít na paměti, že rybolov je kolem ostrova slabší, proto je potřeba počítat s vyššími cenami za ryby. Odjíždět však z této oblasti bez ochutnávky chobotnice, krevet nebo pražmy by byla velká škoda. 

jídlo v Řecku

Jestli při teplém letním večeru dostanete chuť na osvěžující sklenku bílého, vyberte si Lindos. A pokud se vaše cestování ubírá směrem k poznávání vinařských oblastí a koštování méně známých, avšak velmi kvalitních vín, nevynechejte návštěvu ostrova Samos. 

Lefkada: ráj ryb i netradičních džemů

Milovníkům ryb a mořských plodů můžeme Lefkadu doporučit všemi deseti. Zejména pak jižní část ostrova a vesničku Sivota, kde díky fungujícímu přístavu ochutnáte čerstvé delikatesy vytažené přímo z moře. Ikonickou místní dobrotou je rybí polévka. Návštěvníci si zde oblíbili také talíře poskládané z vařených a grilovaných ryb, černého okouna vařeného ve vlastní šťávě nebo pečeného úhoře s oreganem. 

jídlo v Řecku

Pokrm, který jinde než na Lefkadě neochutnáte, je „bakaliaros skordalia” - malé smažené kousky tresky v kořeněném těstíčku podávané s česnekovou omáčkou. Pokud jde o sladké, tak tu jasně převažuje obliba u džemů. Najdete tu citrusové příchutě, ale i marmelády z jablek, hroznů či fíků. Skutečnou pochoutku pak Lefkaďané spatřují v melounovém džemu, který i v běžném řeckém obchodě seženete jen stěží, natož pak v rámci menu v některém z hotelů. I z tohoto důvodu je důležité při výběru dovolené pečlivě zvážit, do jaké míry přizpůsobíte své stravování hotelovým podmínkám.

All inclusive programy často nabízí mezinárodní kuchyni, která bude místním tavernám a řecké atmosféře a chutím vzdálená. Pobyty bez stravy bývají často levnější a umožňují každému poznat, jak chutná mořský úlovek dne, víno pěstované na vulkanické půdě nebo již zmíněný melounový džem. Ať už vyberete jakoukoliv z variant, Skrz.cz vám jako vyhledávač dovolené nabídne široký a přehledný výběr pobytů u moře. A to nejen v Řecku, ale i v dalších atraktivních destinacích.

- PR článek -

Článek byl zobrazen 6 524 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Řecku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Řecku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na Řecko.Světadíly.cz najdete komplexní informace o Řecku. Najdete zde články, recenze, rady a tipy na cesty, zájezdy do Řecka - pobytové i poznávací, dále fotografie a diskuse. Řecko a řecké ostrovy jsou oblíbenou destinací turistů z celéo světa.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA