Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Vánoce v Řecku

Vánoce v Řecku jsou svátkem narození Krista. Slaví se 25. prosince a znamenají druhý největší pravoslavný svátek po Velikonocích (Pascha). Po Vánocích začíná půst, který trvá 40 dní - nazývá se Sarakosty.

Oslava Vánoc v Řecku začíná už 40 dní předem. V tomto čase se běžně podává k jídlu speciální druh chleba nazývaný Christopsomo, v překladu Boží chléb. Na Štědrý den děti chodí od domu k domu s přáním všeho dobrého a zpívají vánoční píseň Kalanda. Svůj zpěv doprovázejí hrou na kovové triangly a bubínky. Malí koledníci za svá přání dostávají drobné odměny jako je cukroví či sušené kousky ovoce. Ještě před několika desetiletími nebyl v Řecku znám pojem vánoční stromeček. Ale dnes už je zdobení stromku běžným zvykem a Athény se chlubí jedním z největších venkovních vánočních "stromů" na světě. Je vyroben z tisíců kabely spojených světel, která se linou z vrcholu vysoké Athénské věže.

Řekové pečou Kourabiedes a Melomakarona a Vánoce si prostě užívají. Restaurace, společnosti, úřady a jiné administrativní budovy mají v tuto dobu zavřeno. Typickým vánočním pokrmem je posvátný chléb Christopsomo. Je sladký a připomíná naši vánočku nebo mazanec. Tento chléb je potom součástí každého prostřeného stolu. Má různý tvar a zdobí se všelijakými ornamenty, většinou připomínajícími profese členů rodiny.

Asi se budete divit, ale vánoční stromeček není v Řecku tak běžnou záležitostí jako u nás. Ve většině domácností stojí na stole mělká dřevěná miska s kousky nitek kolem okrajů a výhonkem bazalky, omotaným kolem dřevěného kříže. Jen malé množství vody v misce udrží bazalku naživu. Jednou za den potom chodí matka (nebo jiný člen rodiny) po celém domě a namáčí bazalku a kříž do posvátné vody a vysvěcuje s ním každý pokoj. Tento rituál má ochránit dům před Kalikantzary. To jsou zlí skřeti/čerti, kteří údajně způsobují různé pohromy v domácnosti jako kysnutí mléka, zhasínání ohně apod.

Rodiny se setkávají, hrají se společenské hry. 1.ledna se nalévá svatá voda Sv. Vassila do všech mís a nádob na vodu po celém domě.

MELOMAKARONA - řecké vánoční cukroví - použité suroviny:
500 ml olivového oleje | půl hrnku cukru | 4 lžíce brandy | 50 ml džusu | 800 g hladké mouky| půl lžičky mletého hřebíčku | 1 lžička kypřícího prášku | půl lžičky jedlé sody | Omáčka: | 1hrnek medu | 200 g cukru | 1 hrnek vody

MELOMAKARONA - řecké vánoční cukroví - postup přípravy:
V míse smíchejte olej, cukr, pomerančový džus a brandy (koňak). Přidejte mouku promíchanou s kypřícím práškem a sodou, lehce promíchejte. Z těsta tvarujte menší vajíčka, rozložte je na nevymazaný plech, přitlačte vidličkou a pečte v předehřáté troubě při 180°C asi 30 minut. Mezitím v hrnci zahřejte med s cukrem a vodou asi 5 minut. Touto omáčkou přelijte hotové kousky a nechte před podáním 15 minut vsáknout. Před podáváním můžete posypat cukrem nebo skořicí.

Vánoce v Athénách

Vánoce, nejoblíbenější svátky všech dob jsou opět tu a zaplní Athény radostí, světlem a hudbou. Zajímavé ornamenty a jedinečně zdobený vánoční strom, hry a zábava pro děti, digitální hry a hudba pro mladé. To vše, dárkově zabalené v ulicích plných stovek ohňostrojů, zdobí slavnostní scénu města a zve Vás ke společným oslavám.

V centru Athén se konají různá umělecká představení plná fantazie a něčeho nového co nás spojí při nejkrásnějších oslavách těchto svátků a připomene půvab mládí a nevinnosti, který lze spatřit při pohledu do dětských očí. Vytváří bezchybný estetický a umělecký prvek města oživující pocit lásky, solidarity a lidskosti. Když je město vyzdobeno jasnými a barevnými světly a koledy jsou slyšet ze všech stran, je z celého města cítit rozechvělá nálada.

Největší veselí bývá na hlavním náměstí Syntagma. Každoročně se zde postaví Vánoční vesnička se skřítky, tržnicí a vánoční výzdobou.

Děti jsou tady váženými hosty a o zábavu se starají klauni a jiní umělci. Můžete si koupit různé maličkosti, vánoční ozdůbky a svíčky. Slavnostní rozsvícení Vánočního stromku, zpravidla největšího zdobeného stromku v Evropě, je největší show celých svátků.

Vánoční nákupy v Athénách jsou slavnostní událostí. Ulicemi a obchody se procházejí usměvaví lidé a nakupují pro přátele a známé vesele zabalené dárky. Ulice mají mnoho svátečních podob a čiší z nich radost a veselí. Nákupy v Athénách jsou jedinečným zážitkem a věříme, že nikdy nezapomenete na jejich slavnostní atmosféru.

- PR článek -

VENUS TRADE AND TOURS, spol. s r.o.
Ječná 10
120 00  Praha 2
224 919 176, 224 918 461, 224 920 177
info@vtt.cz

Pobočka Brno
Josefská 8
542 210 736, 602 663 132
brno@vtt.cz

www.vtt.cz

Článek byl zobrazen 23 471 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Řecku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Řecku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na Řecko.Světadíly.cz najdete komplexní informace o Řecku. Najdete zde články, recenze, rady a tipy na cesty, zájezdy do Řecka - pobytové i poznávací, dále fotografie a diskuse. Řecko a řecké ostrovy jsou oblíbenou destinací turistů z celéo světa.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA