Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Thessaloniki, aneb na skok do Soluně

Soluň, druhé největší město Řecka, je považována za významné průmyslové, obchodní a kulturní centrum. Díky své strategické poloze se stalo významnou dopravní křižovatkou nejen Řecka, ale celé jihovýchodní části Evropy. Ve svých útrobách však skýtá také mnoho zajímavých historických památek, kvůli kterým sem přijíždí většina turistů.

V roce 315 př.n.l. nechal Kassander, král Makedonský, postavit v zálivu Thermaikos město, které pojmenoval po své manželce Thessalonice, sestře zemřelého předchůdce Alexandra Velikého. Již od svého založení zažívaly Thessaloniki nebývalý rozvoj a zanedlouho se staly významným centrem na obchodní trase mezi Evropou a Asií. Snad právě proto je zde dodnes zachováno mnoho památek rozličných kultur, které se zde v průběhu staletí střetávaly. Z nejstarších dob pochází i vítězný Galeriův oblouk, stojící na místě původního centra města. Byl postaven v roce 305 na oslavu vítězství tohoto římského císaře nad Sasanidy. Bohužel, při jednom z mnoha zemětřeseních, jež Thessaloniki postihly, byl z velké části poničen, a tak dnes z jeho zašlé krásy můžeme obdivovat pouze torzo.

Jen kousek od oblouku stojí majestátná Rotunda. Kruhová stavba měla původně sloužit jako Galeriova hrobka (ten však byl nakonec pochován nedaleko Zajecaru), později však byla přeměněna na kostel. Za turecké nadvlády k ní byl připojen minaret a křesťanský svatostánek se přeměnil na mešitu. Díky šest metrů tlustým zdem přestála stavba bez většího poškození veškeré nástrahy přírody i lidského počínání a byla spolu s dalšími raně křesťanskými a byzantskými památkami zapsána na seznam památek světového kulturního dědictví UNESCO.

Symbolem města však zůstává známá Bílá věž, které se pro její smutnou vězeňskou historii přezdívalo „Krvavá“. Až do poloviny 19. století byla součástí městských opevnění. Dnes zdobí nábřežní promenádu a patří k nejvyhledávanějším turistickým atrakcím města.

Vedle historických pamětihodností je Soluň proslavená svým kulinářským uměním. Abyste jej poznali opravdu dokonale, poseďte v některé z malebných restaurací a ochutnejte místní specialitu – Bougatsu. Křupavé těsto se sladkou či slanou náplní vaše chuťové buňky rozhodně nezklame.

Jste-li příznivci kinematografie, vydejte se do Soluně v druhé polovině listopadu. V této době zde probíhá každoroční Mezinárodní filmový festival, v rámci kterého jsou představeny filmové novinky řecké a světové kinematografie. Mezi hosty festivalu patřil i náš známý režisér Karel Kachňa či Jan Svěrák.

Článek byl zobrazen 11 007 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Řecku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Řecku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na Řecko.Světadíly.cz najdete komplexní informace o Řecku. Najdete zde články, recenze, rady a tipy na cesty, zájezdy do Řecka - pobytové i poznávací, dále fotografie a diskuse. Řecko a řecké ostrovy jsou oblíbenou destinací turistů z celéo světa.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA