Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Santorini - ráj na pekelných základech

Santorini. Je zajímavé, jak toto jméno v sobě spojuje děsivé mrazení s obrazem turistického ráje. Řecký ostrov Santorini (dříve Strongyle, Calliste či Theka), ležící na rozhraní Egejského a Krétského moře, se okolo roku 1 600 př. Kr. stal hrůzným dějištěm jedné z nejhorších katastrof ve známých dějinách lidstva.

Došlo k sopečné erupci, která svou silou mnohonásobně (podle některých odhadů až 100x) převýšila slavný výbuch sopky Krakatoa v roce 1883. Následující klimatické změny a vlny tsunami tehdy pravděpodobně způsobily zánik mínojské civilizace na sousední Krétě, nebo k němu alespoň silně přispěly. Archeologové dodnes nacházejí pod vrstvou sopečného popela různé předměty a artefakty zaniklé kultury, o které se někteří badatelé domnívají, že se stala základem pověstí o Atlantidě.

Z ostrova rozmetaného výbuchem zbyla až 400 metrů hluboká a 17 kilometrů dlouhá laguna, obklopená prstencem dnešního souostroví Santorini, součásti většího souostroví Kyklady. Hlavním ostrovem je Thera (Thíra), což je zároveň současný oficiální název souostroví a také jméno hlavního města. Dalšími významnějšími ostrovy jsou Thirasia, Aspronisi, Nea Kaimeni a Palea Kaimeni. Žije tady zhruba 10 000 stálých obyvatel.

Zdejší sopka naposledy „zazlobila“ roku 1950, ale od té doby Santorini spí a naštěstí zatím nic nenasvědčuje tomu, že by se měla v dohledné době probudit k životu. Z pekla se tak stal ráj, což člověku mimoděk připomíná, jak křehká může někdy být hranice mezi dvěma protipóly…

Při pobytu na ostrovech ovšem na jejich minulost téměř jistě myslet nebudete. Příjemné středomořské klima, průzračně modré moře, široké pláže s černým sopečným pískem, klasické modrobílé domky a kostely s kopulemi, k tomu vynikající víno – to vše je důvodem, proč se místo stalo tak oblíbenou turistickou destinací. Na své si přijdou i vyznavači historie a archeologie či milovníci vodních sportů, vyrazit můžete také na pěší túru. Zvláště doporučovanou pěší trasou je tříhodinový výšlap z hlavního města přes Firostefani a Imerovigli do Oia, během kterého se putujícím naskytne řada nádherných výhledů na lagunu. Ti méně zdatní nebo línější mohou vyrazit na půlhodinovou vycházku opačným směrem z Imerovigli do Firostefani a poté do Thery (Firy). Zajímavou alternativou je túra po prastaré stezce z nejvyššího vrcholu Profitis Ilias na kopec Mesa Vouno, kde stávala původní starověká Thera, a odtud dále do Perissy. Když už jsme zmínili Imerovigli, nemůžeme nevzpomenout zbytky středověkého hradu Skaros se skalnatým výběžkem, odkud je prý západ slunce nejkrásnější na světě.

Dáváte-li přednost jízdě na kole, i v takovém případě vám ostrovy nabídnou pěkné trasy a možnost pronajmutí kola v půjčovně. Je ale nutné dbát na bezpečnost a pokud jedete po silnici, být ve střehu. O místních řidičích se totiž říká, že všechny zdejší silnice znají i se zavázanýma očima - a proto takovým stylem i jezdí… Proto je lépe uniknout do méně frekventovaných koutů.

Jako všude v Řecku, ani na Santorini nechybí řada stylových taveren a restaurací. Navštívit můžete také muzeum vína vinařské firmy Koutsoyianopoulos, nebo si pro změnu udělat výlet na některý z malých lávových ostrůvků.

Zkrátka, Santorini má co nabídnout jak lidem, hledajícím pěkné hotely, pláže a koupání, tak i těm, kteří dávají přednost aktivnější dovolené. A to i přesto (nebo spíše právě proto?), že někde hluboko v podvědomí zůstává ukryt nejasný elektrizující obrys dávného nebezpečí.

Článek byl zobrazen 6 294 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Řecku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Řecku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na Řecko.Světadíly.cz najdete komplexní informace o Řecku. Najdete zde články, recenze, rady a tipy na cesty, zájezdy do Řecka - pobytové i poznávací, dále fotografie a diskuse. Řecko a řecké ostrovy jsou oblíbenou destinací turistů z celéo světa.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA