Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Samos přitahuje plážemi, horami i památkami

Řecký ostrov Samos, rodiště slavného matematika Pythagora, patří k nejžádanějším dovolenkovým destinacím Evropy. Proč sem zejména od června do poloviny září míří stále více turistů? Důvodů je hned několik!

Samos se řadí mezi nejzelenější a nejhornatější ostrovy Egejského moře. Vysněnou idylku umocňují zlatobílé (oblázkové, písečné i smíšené) pláže a tyrkysová voda. Zajímavostí je, že se nedaleko ostrova nachází Turecko, od kterého jej dělí pouze necelé dva kilometry úzký kanál.

Samos

Samos se ve světě proslavil svým muškátovým vínem, jež se pyšní mnoha oceněními. Nejznámějšími odrůdami jsou například Samos Nectar nebo Samina. Tato vína se dokonce používají jako mešní a vyvážejí se i do Vatikánu.

Nyní si pojďme alespoň rámcově představit některé lokality tohoto ostrova. Na jižním pobřeží, konkrétně na jihozápadě Samosu, se nalézá vyhledávané letovisko Votsalakia, k jehož přednostem patří například stejnojmenná, písčito-oblázková pláž s pozvolným vstupem do moře.

Samos

Rovněž na jižním pobřeží, zhruba sedm kilometrů od střediska Votsalakia, leží letovisko Kampos, kde je k dispozici nejen písčito-oblázková pláž, ale i pláže s hrubým pískem.

Samos

A do třetice – přibližně kilometr od centra hlavního města Samos, tedy naopak na severním pobřeží, se rozprostírá oblast Gagou Beach, vhodná pro dovolenou s dětmi.

Když je řeč o hlavním městě, není od věci zmínit, že se dělí na starou a novou část, tedy na Vathy a Samos. Najdete zde nespočet taveren, kde můžete ochutnat vynikající místní víno nebo si pošmáknout na balkánských specialitách. Mezi ně se řadí například musaka (mleté maso s bešamelovou omáčkou), zapečený lilek, smažené cukety, kalamáry či baklava.

Samos

Co se památek týče – jednou z nejzajímavějších je Eupalionský kanál, postavený v šestém století před naším letopočtem za vlády tyrana Polykrata. Jedná se o akvadukt, jenž byl určen k zásobování hlavního města vodou. Tunel byl ražen ze dvou stran hory a díky přesným matematickým výpočtům se obě cesty setkaly téměř uprostřed.

Nedaleko kanálu nemůžete minout přístav Pythagorion. Ten patří mezi nejžádanější turistická letoviska na ostrově a je vzdálen jen tři kilometry od letiště. Vzhledem k tomu, že se nachází na jihovýchodě, do města Samos je to 15 kilometrů. Dostat se tam však lze snadno autobusem.

Samos

Nepřehlédnutelný je hrad Lykourgos Logothetis (respektive už jen jeho obranná věž), symbol boje místních obyvatel proti Turkům, který se vypíná nad přístavem a pochází z první poloviny 19. století.

Mezi další letoviska, která nelze nezmínit, patří Kalami a Mykali (nedaleko hlavního města) a Kokkari a Karlovasi (na severním pobřeží). Přitažlivé jsou i další památky – například Heraion, antický chrám bohyně Héry, který byl ve své době jedním z největších na světě. Zbyly z něj pouze trosky s patrným půdorysem a polovina jednoho ze sloupů. Od roku 1992 je Heraion součástí Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Na něm figuruje rovněž Pythagoreion, bývalá antická pevnost, z níž se dochovaly pouze ruiny.

- PR článek -

Článek byl zobrazen 5 615 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Řecku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Řecku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na Řecko.Světadíly.cz najdete komplexní informace o Řecku. Najdete zde články, recenze, rady a tipy na cesty, zájezdy do Řecka - pobytové i poznávací, dále fotografie a diskuse. Řecko a řecké ostrovy jsou oblíbenou destinací turistů z celéo světa.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA