Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Pireus - největší přístav Řecka

Řecko je zemí tisíců ostrovů a důležitou podmínkou pro jeho fungování je a vždy byla námořní doprava. Ve starověku pak byly lodě a schopní námořníci jednou z podmínek expanze a rozvoje v této oblasti. Není proto divu, že řecké osady vznikaly na pobřeží a byly vždy zároveň i přístavy.

Moře poskytovalo obživu ve formě ryb, dopravovalo se přes něj zboží, probíhalo skrze něj to, co bychom dnes nazvali „kulturní výměnou“ a sloužilo k dopravě vojsk pro dobývání nových území. Ovšem pochopitelně i naopak – z moře mohla přijít zkáza.

Proto byly velké přístavy na strategických místech velmi důležité pro hospodářství i samotnou existenci tehdejších civilizací. A čím větší, tím důležitější.

Jedním z největších a nejdůležitějších byl – a vlastně stále je - přístav Pireus. Nachází se nedaleko od hlavního řeckého města Atén a jeho minulost sahá do 5. stol. př. n.l. Vůdce aténského městského státu Temistokles tady nechal v roce 493 př. n.l. vybudovat mohutné opevnění a udělal z Pirea vojenskou základnu aténského loďstva pro boj proti Peršanům. Později přibyly loděnice, opevnění bylo rozšířeno a k zabezpečení spojení s Aténami byly postaveny proslulé osmikilometrové „dlouhé hradby“. Krátce poté byl již Pireus znám jako největší přístav antického světa.

Nedaleko od přístavu následně vyrostlo stejnojmenné město, jež navrhl architekt Hippodamus z Milétu. Už tehdy jej založil na pravoúhlé síti ulic, známé z mnoha moderních měst. Pod město spadaly i přístaviště Munychia, Zea a Kantaros. Zatímco první dva přístavy sloužily pro válečné lodě (pojaly 82 a 196 lodí), třetí jmenovaný sloužil hlavně obchodu a vešlo se do něj 94 lodí. Byly tu i doky a loděnice.

Ale všechna sláva, polní tráva. Během peloponéských válek se Pirea zmocnili Sparťané, jeho zdi zbořili, lodě potopili nebo spálili. Později se však město znovu vzpamatovalo a jeho obyvatelé postavili nové hradby i další významné stavby. Pireus vzkvétal ještě pár set let, než jeho rozlet zastavili Římané. V roce 86 př. n.l. jej zničil generál a diktátor Sulla, později dokonali dílo zkázy Gótové. Z těchto ran se Pireus již nevzpamatoval. Mezi dodnes zachované památky na starověké doby patří část opevnění původního obchodního přístavu (v současnosti vede kolem promenáda), vojenská loděnice a zbytky divadla z 2. stol. př. n.l.

Zcela nová kapitola se začala psát v roce 1832, kdy byly Atény vyhlášeny hlavním městem novodobého řeckého státu. Pireus znovu nabyl na významu a začal se opět rozrůstat. Přes několik zvratů a střídajících se období rozvoje i úpadku je v současnosti největším přístavem Řecka a jedním z nejvýznamnějších z hlediska středomořské mezinárodní námořní přepravy. Najdete tu obrovské množství lodí všech velikostí, zejména však gigantických ocelových kolosů, kolony náklaďáků nakládajících či vykládajících své zboží, kamiony, kontejnerové terminály, trajekty pro cestující na okolní ostrovy, zkrátka dopravní uzel se vším všudy. Kromě toho tu jsou také dva přístavy pro jachty.

Jestliže navštívíte Řecko s úmyslem vydat se na některý z jeho ostrovů, je velká pravděpodobnost, že budete odplouvat z přístavu Pireus, z míst, odkud se lodě vydávaly na cestu už před dvěma a půl tisíci lety.

Autor: Michal Hamšík

Článek byl zobrazen 10 943 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Řecku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Řecku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na Řecko.Světadíly.cz najdete komplexní informace o Řecku. Najdete zde články, recenze, rady a tipy na cesty, zájezdy do Řecka - pobytové i poznávací, dále fotografie a diskuse. Řecko a řecké ostrovy jsou oblíbenou destinací turistů z celéo světa.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA