Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Olympská riviéra – ti bohové museli být šílení

Turisty nejvyhledávanější místo ve středním Řecku s kilometry oblíbených písčitých pláží, průzračným Egejským mořem, bohatým společenským životem a populárními památkami – to je Olympská riviéra, území, vinoucí se 23 kilometrů po úpatí bájné hory Olympos, sídla řeckých bohů. Olymp, zapsaný na seznam světového dědictví UNESCO, láká návštěvníky především díky své okouzlující přírodě se vzácnou flórou a faunou. Tak proč při své dovolené neležet v místech, kde v antické době vládli řečtí bohové?

Nudisté to mají těžké, plavky jen tak neshodí
Z pražské Ruzyně přistane letadlo na letišti v Thessalonike (Soluni) za necelé dvě hodiny. Odtud je ti již „kousek“ k cíli naší cesty, Olympské riviéře. V této oblasti se nachází celkem pět letovisek (Leptokárie, Nei Pori, Makrigialos, Dion a Mesagala). Dovolená vyjde jednoho člena rodiny okolo 10 tisíc korun, ceny se liší podle kvality nabízených služeb, ovšem samy hotely tu žádné ohromující sportovní vyžití nenabízejí. Soukromníci na plážích naštěstí ano. Koupání nahoře „bez“ Řekové tolerují, i když je nahota v rozporu s pravoslavnou morálkou (96% Řeků vyznávají pravoslaví). Proto zde nenajdete žádné nudistické pláže.

Výstup na Olympos – horu bohů
Bájná hora Olympos (2917 m.n.m) je nejvyšším řeckým masivem a dominuje širokému okolí. Snad právě proto si jí Zeus vybral jako své sídlo. Pohled na ní však většinou zakrývají mraky. Jen málokomu se Olympos podaří spatřit v celé kráse. Již v roce 1938 byla hora vyhášena prvním národním parkem v Řecku. Najdete zde pestrou paletu rostlin a živočichů (mj. tu žijí vlci a orli). Nabízejí se vám také různé obtížnosti tras, které vedou buď na vrchol nebo horu všemožně obcházejí. Zvláště u těch nejnáročnějších je záhodno zvolit jako svého pomocníka průvodce. Ty lehčí, vedoucí krásnou panenskou přírodou podél horských říček a jezírek, zvládnete klidně sami. Jako nejlepší výchozí místo, ať už jdete jakoukoliv trasu, se nabízí malá horská vesnička Litochoru, kde najdete plno zdejších cestovních kanceláří, které výlety k hoře bohů zprostředkovávají. 

Neméně půvabné je i blízké okolí Olymposu. I při samotném výstupu na horu můžete spatřit v údolích kláštery, kapličky a byzantské kostely. Na sever od Litorcha leží Dion, kde se nachází antické divadlo, pořádající starověké hry. Archeologové zde objevili i antické svatyně a stadion k pořádání her. V Dionu lze navštívit i muzeum s nejstaršími varhany na světě.

Přímořská letoviska jsou plná tradičních restaurací a hotýlků, bez komerce
Turistická letoviska a města u pobřeží působí na návštěvníky, na rozdíl od jiných částí země, až domáckým dojmem. Ubytování nabízejí především rodinné podniky a v romantických uličkách naleznete nejednu restauraci s originálními řeckými pokrmy. Vyhlášené jsou i místní obchody s kožešinami (díky velké koncentraci manufaktur na jejich výrobu) a všemožnými suvenýry. Jedním z nejtypičtějších jsou pravoslavné ikony.

Když už jste v Řecku, tak proč nevyrazit i ke skalním klášterům?
Právě skalní kláštery, nazývané Meteora, patří k nejnavštěvovanějším památkám v Řecku a Olympská riviéra je tím nejlepším výchozím bodem za cestou k jejich poznání. Od místa jsou vzdálené okolo 200 kilometrů, ale cesta rozhodně stojí za to. Nacházejí se v oblasti Thessalii na trčících skaliscích, které vytvářejí pomyslný skalní les. Prvním klášterem, který založil mnich Athanasiem v polovině 14. století, byl Metamorfosis. Ten nechal postavil na 534 metrů vysoké skále. Během 15. a 16. století tu bylo postaveno podle jeho vzoru dalších 24 klášterů! Jednoduše krása. Při návštěvě si ovšem dávejte pozor na některá striktní nařízení. Muži musí mít například dlouhé kalhoty a košile s rukávy. Ženy udělají nejlépe, pokud se celé zahalí, nepřípustné jsou obnažená ramena, ruce i nohy (za poplatek jsou k dispozici dlouhé sukně).

Olympská riviéra je nádherné místo pro dovolenou. Pokud spojíte dohromady pláže, moře, krásná klidná městečka, návštěvu bájné hory Olympus i výlet ke skalním klášterům, vaše dovolená bude stoprocentní.

Článek byl zobrazen 9 412 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Řecku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Řecku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na Řecko.Světadíly.cz najdete komplexní informace o Řecku. Najdete zde články, recenze, rady a tipy na cesty, zájezdy do Řecka - pobytové i poznávací, dále fotografie a diskuse. Řecko a řecké ostrovy jsou oblíbenou destinací turistů z celéo světa.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA