Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Lesbos - nádherně zelený ostrov básnířky Sapfó

Třetí největší ostrov Řecka zaujme nádhernými plážemi, tradičními vesničkami, rozmanitou faunou a flórou, obrovským množstvím olivovníků a také historickými stavbami, přístavy a samozřejmě tradičními kavárnami a restauracemi nejen s mořskými specialitami. Tou hlavní předností je ale fakt, že ostrov si dosud zachoval původní atmosféru.

Ostrov Lesbos o sobě tvrdí, že má nejvíce hodin slunečního svitu v Egejském moři a pyšní se údajně nejlepším druhem řecké pálenky.  Další zajímavostí je, že se tady nachází více jak čtrnáct miliónů olivovníků, které z ostrova činí největší olivový sad na světě. Olivové háje pokrývají přes 40% plochy ostrova. Mají tu opravdu vynikající podmínky, a to především díky teplému podnebí, úrodné půdě, zásobám vody a tisíciletému úsilí místních obyvatel. Ostrov je proto druhým největším výrobcem olivového oleje. Obyvatelé zde mají více oliv, než potřebují na výrobu oleje, takže se tu vyrábí i mýdla a kosmetika…

Na Lesbosu dále naleznete unikátní horké prameny, které byly po tisíce let využívány k léčení různých druhů potíží. Jedněmi z nejteplejších termálních pramenů v Evropě se chlubí lokalita Polichnotis. Teplota vody se pohybuje od 70°C do 90°C. Navštěvované jsou též termální prameny v Eftalou, kde se dále nachází nejkrásnější pláž ostrova, oceněná modrou vlajkou EU na důkaz čistoty moře.

Za nejkrásnější část Lesbos je označována ta severní, v níž se piniové lesy táhnou až na pláže. V této oblasti stojí rozhodně za návštěvu středověké městečko Molyvos s byzantským hradem, který se majestátně tyčí nad pláží, Petra, místo, kde v průběhu Trójské války zakotvil Achilles a letovisko Anaxos s překrásnými a dlouhými plážemi.

Na ostrově se nachází nesčetné množství památek. Například v Agia Paraskevi můžete obdivovat zbytky svatyně, stejně tak ruiny dávného města Pyrra nebo most Kremasti. V Agiassosu vystupují do popředí turistického zájmu pozůstatky po byzantské pevnosti a církevní muzeum. V Eressosu zaujmou archeologické muzeum nebo klášter Pithari. V Kalloni můžete spatřit zbytky antických a byzantských domů i antické hrobky. Jak je výše uvedeno, návštěvník na ostrově najde opravdu bohatou přehlídku středověké architektury, hrady, pevnosti a měšťanské domy z dob byzantských i osmanských. Turecké stavební památky jsou nejpočetnější, neboť Turci ovládali Lesbos od roku 1462 do roku 1912, kdy byl ostrov připojen k Řecku.

Budete-li mít štěstí, zažijete i krásné oslavy a karnevaly. V létě se po celém ostrově konají slavnosti určené patronům obcí. Oslavy spíše připomínají naše poutě a začínají až po sedmé večer kvůli věčnému horku…

A jak to bylo s básnířkou Sapfó?

Ostrov proslul především jako působiště starořecké básnířky Sapfó, která se tu narodila a prožila většinu svého života a tvořila svá díla. Podle mnohých to byla první známá žena, jejíž láska patřila ženám. Sapfó na ostrově založila školu pro ženy, aby je připravila na život, který je čeká s mužem.  Možná právě kvůli faktu, že otevřela první ženskou školu na světě, objevil se příběh o její lesbické lásce.

Z názvu ostrova byl později odvozen pojem pro vztah ženy se ženou. Podle historiků však není zcela zřejmé, jak to s její láskou k ženám bylo. A to nejen proto, že byla matkou… Historikové říkají, že o tuto pověst se postaral antický bulvár. Tehdejší společnost se nemohla smířit s emancipovanou ženou, a tak jí přiřkli něco, co se nepovažovalo za mravné. Svým kritikům a nepřátelům uštědřila Sapfó tragický políček. Vystoupila na skálu a vrhla se z ní do propasti, protože jí mladík jménem Faón neopětoval lásku.

Dnes je její rodiště vesnička Skala Eressos největším poutním místem lesbiček. I tady můžete zažít něco nevídaného, protože první týden v září se sem sjíždějí ženy z celého světa na mezinárodní ženský festival.

Základní informace o ostrově LESBOS:
- správní středisko: Mytilini
- rozloha ostrova: 1 630 km2
- délka pobřeží: cca 370 km
- počet obyvatel: cca 105 000
- nejvyšší vrchol: Lepetymnos – 968 m.n.m.
- osobnost: starověká básnířka Sapfó
- doba letu z Prahy: cca 2 hodiny a 30 minut (letiště Mytilini)

Dovolená s CK VTT - specialistou na Řecko, řecké ostrovy a Kypr.

Prolistujte si náš nový katalog Léto 2011 (www.vtt.cz) a vyberte si dovolenou snů, třeba i na ostrov Lesbos…

- PR článek -

VENUS TRADE AND TOURS, spol. s r.o.
Ječná 10
120 00  Praha 2
224 919 176, 224 918 461, 224 920 177
info@vtt.cz

Pobočka Brno
Josefská 8
542 210 736, 602 663 132
brno@vtt.cz

www.vtt.cz

Článek byl zobrazen 5 025 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Řecku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Řecku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na Řecko.Světadíly.cz najdete komplexní informace o Řecku. Najdete zde články, recenze, rady a tipy na cesty, zájezdy do Řecka - pobytové i poznávací, dále fotografie a diskuse. Řecko a řecké ostrovy jsou oblíbenou destinací turistů z celéo světa.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA