Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Kos - Hippokratův ostrov

Ostrov Kos se nachází v jihovýchodní části Egejského moře v Dodekanéském souostroví. Tento název pochází z řeckého dodeka nisi neboli dvanáct ostrovů. Hlavních, tj. obydlených ostrovů, je zde totiž právě dvanáct. Třetím největším - po ostrovech Rhodos a Karpathos - je Kos.

Velkou výhodou ostrova je ideální poloha, která umožňuje snadný přístup k sousedním ostrovům (Kalymnos, Leros, Patmos, Nissyros, Symi a dokonce i Rhodos) a možnost každodenního spojení s protějším pobřežím Malé Asie, ke starověkému Halikarnasu (dnešní Bodrum) je to pouhých 3,5 km. Ostrov má rozlohu 295 km2, nejvzdálenější výspy jsou od sebe 64 km a naopak v nejužším místě jsou to jen dva kilometry, od pobřeží k pobřeží téměř dohlédnete. Krajina je z větší části nížinná a plochá, jen na jihu se táhne pohoří, které se nazývá Dikeos s nejvyšší horou Mt. Dikeos (685m. n. m.).

Svou malou rozlohou a tvarem je naprostým rájem pro cyklisty, kteří zde nemusí překonávat žádná vysoká převýšení. Nejoblíbenější je stezka, která vede z Lambi až do letoviska Tigaki.

Ostrov je sopečného původu, proto zde můžeme nalézt spoustu termálních pramenů, přičemž pouze jedny jsou přístupné, a to v Agios Fokas (8 km od letoviska Psalidi). Říká se jim Therma a jsou bohaté na síru, která má blahodárné účinky na všechny „nemoci světa“. Dostat se sem můžete městským autobusem, případně ti zdatnější i na kole. Prameny vyvěrající na pláži jsou horké a tak, máte-li zapůjčené auto, dojeďte si zde brzy ráno nebo k večeru - koupání je pak mnohem příjemnější.

Hlavním správním střediskem ostrova je malebný Kos na severovýchodní straně pobřeží. Staleté město utrpělo značné škody při zemětřesení v roce 1933, při němž bylo zničeno celé centrum. Italští archeologové zde však vzápětí pod troskami objevili pozůstatky velkého římského města, a proto se dnes můžeme procházet starověkou agorou (tržištěm) i malebnými římskými uličkami. Po pádu Jeruzaléma se stal ostrov útočištěm johanitů, kteří si zde vybudovali mohutný opevněný hrad na skále nad mořem. Hrad nazývaný Neratzia je výjimečným příkladem obranné architektury své doby, díky jeho strategické poloze se jej snažili Turci mnohokrát dobýt, ale teprve až v roce 1522 se dostal do jejich područí. Dnes je v jeho prostorách vystavena celá řada historických předmětů.

Z pozůstatků po nadvládě osmanských Turků zůstala také řada památek, za zmínku stojí mešita Loggia, postavená za paši Gazi Hasana v roce 1786, s typicky štíhlým minaretem. Za mešitou, přímo v jejím stínu, roste mohutný platan, jehož větve již řadu let podpírají dřevěné vzpěry. Říká se mu „Hippokratův platan“, neboť dle pověsti zde sám Hippokrates údajně vyučoval své žáky. Skutečnost je ovšem taková, že podle expertů je strom starý maximálně 2 tisíce let a tudíž nemohl spadat do Hippokratovy doby. K dalším památkám, které určitě stojí za vidění, patří Casa Romana (Římský dům). Je to rozlehlý zrestaurovaný dům, který pochází z 3. století n. l. a je vyzdobený krásnými freskami a mozaikovými podlahami. Jedná se o typickou ukázku ze života bohaté římské rodiny. Pokud se vám nebude chtít absolvovat památky pěšky, máte možnost nasednout do malého vláčku, který objíždí všechny hlavní pamětihodnosti aběhem letní sezóny jezdí několikrát denně.

Necelé čtyři kilometry od města Kos leží Asklepion, který je už od starověku považován za jednu z nejznámějších památek ostrova. Je to právě zde, kde Hippokrates založil svoji lékařskou školu a rozvinul medicínu na vědecké bázi.  Významný je především tím, že je třetí největší v celém Řecku (celkem je jich asi 300). Celý areál je rozdělen do tří teras. Na první terase se nachází portikus, ruiny lázní, arkáda stavby z doby císaře Vespasiana. Na druhé terase je nejznámější starověký chrám Asklépia a ruiny Apollonova chrámu se sedmi zrestaurovanými pilíři. Na poslední terase pak stojí velký chrám Asklépia a ruiny arkád z helénistické doby. Nejvyšší poschodí bylo místem rozlehlých vzdušných místností, kde leželi nemocní a čekali na svoje uzdravení.

Z rekreačních středisek jsou nejznámější letoviska Marmari a Tigaki na severním pobřeží, která se pyšní krásnými písečnými plážemi a křišťálově čistou vodou. Známá je také Kardamena ležící v jižní části ostrova asi 30 km od města Kos. Je to oblíbené letovisko anglických turistů. Jedním z nejkrásnějších letovisek je ovšem Kefalos, který leží na jihozápadním pobřeží ostrova. Od města Kos je vzdálený 42 km a žije tu asi 3 000 obyvatel. Vyznačuje se pohodou, ke které přispívá krása a čistota přírody, tradiční stavby, větrné mlýny, pohled na půvabný ostrůvek Kastri s kapličkou, jakož i malé rybářské loďky v přístavu na konci dlouhé písečné pláže. V Kefalosu se nacházejí také pozůstatky z dávných dob jako např. raně křesťanská bazilika sv. Stefana z 5. stol. před n. l., klášter sv. Jana Theologusa, ruiny starověké Astyplaei, kapličky, jeskyně Aspri Petra s nálezy z období neolitu, a také pozůstatky rytířského hradu. Je tu větrný mlýn Papavasilis, vyrábí se tu výborný tymiánový med a sýry. Z tohoto místa se otevírá pohled na pláž Kamari a na pláž Limionas s typickými tavernami a mořskými specialitami. Na jižním cípu ostrova přibližně 6 km od Kefalosu doporučujeme návštěvu pláže Agios Theologos, odkud lze z taverny pozorovat romantický západ slunce.

V případě, že vás pláže omrzí a zatoužíte po změně, doporučujeme udělat si výlet do malebné horské vesničky Pyli. Ve staré části vesničky se nachází hrob mýtického hrdiny Charmolyse, který má uvnitř 12 krypt, dále byzantský hrad s kostelem, jehož vchod byl lemovaný mušlemi a 3 kapličkami s původními nástěnnými malbami ze 14. stol., které byly v minulosti součástí kláštera Panagia Kastrionon. Hrad dominuje nad zříceninami středověké vesnice, která byla opuštěna obyvateli po rozšíření cholery.

Vesnička Zia, položená přímo na vrcholu pohoří Dikeos, je pohádkové místo s krásným panoramatickým výhledem na ostrov, pobřeží Malé Asie i hornatý Kalymnos a Pserimnos. V některém z malých domečků si tu můžete jako na trhu vybrat koření, oříšky v medu, výšivky a nádhernou keramiku, či si jen tak posedět u šálku dobré kávy. Večer se tu setkává množství turistů z celého světa a užívají si na řeckém večeru s množstvím jídla, pití a tance.

Další zajímavá vesnička Antimachia leží uprostřed ostrova asi 25 km od hlavního města. Své jméno si zachovala po více než tři tisíciletí. Pyšní se několika historickými zajímavostmi. Mezi ně patří hrad Antimachia, který byl postavený v benátském období, dále pak starý tradiční větrný mlýn, kde se i dnes mele mouka, a po točitých schodech se můžete dostat až nahoru pod kopuli, odtud vám výhled spíše připomene holandskou rovinu. A nakonec tradiční dům - muzeum, které dnes návštěvníkům ukazuje, jak žili místní obyvatelé na ostrově před 100 lety.

Ať už zvolíte kteroukoliv z místních vesniček, naleznete zde nejen mnoho tradičních specialit, vín a výrobků, ale můžete si zde vychutnat magický západ slunce, který jistě bude jedním z nezapomenutelných zážitků vaší dovolené.

Unikátním tipem na další výlet je pustit se z ostrova po moři dále a prozkoumat sousední ostrovy - ráj pomerančovníků a prodavačů mořských hub na Kalymnu nebo protilehlý Nissyros, jeden z nejznámějších vulkanických ostrovů Řecka. Už samotná plavba je pro nás suchozemce zážitkem. Z přístaviště na Nissyru se vydáte k návštěvě impozantního kláštera Panny Marie a pak vás již zavezou místní autobusy hluboko do vnitrozemí, kde sejdete až na dno sopečného kráteru, z něhož stále stoupají drobnými štěrbinami horké páry z podzemí a s nimi se šíří i sirnatý „vajíčkový“ odér. Ale okolí vývěru páry krásně obarvují jasnou žlutou barvou. Po návratu do přístavu si můžete vychutnat přímo na promenádě osvěživé frappé či bloumat labyrintem uliček mezi bělostnými domky nebo se projít k pláži plné černých valounů. Odpočinkovou plavbou se vrátíte zpět na ostrov Kos.

Ostrov Kos má mnoho tváří a půvabů, které stojí za to objevit! Zájezdy tam pořádá CK TRAVEL 2002

- PR článek -

TRAVEL 2002
Moravské nám. 4
602 00  Brno-město
Tel.: 542 210 102
ck@travel2002.cz

www.travel2002.cz

Pobočka Strážnice:
Kovářská 396
696 62  Strážnice

Telefon/fax: 518 334 466
groups@travel2002.cz

Článek byl zobrazen 6 720 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Řecku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Řecku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na Řecko.Světadíly.cz najdete komplexní informace o Řecku. Najdete zde články, recenze, rady a tipy na cesty, zájezdy do Řecka - pobytové i poznávací, dále fotografie a diskuse. Řecko a řecké ostrovy jsou oblíbenou destinací turistů z celéo světa.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA