Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Korfu - dovolená na nejzelenějším ostrově Řecka

Nejsme zastánci vyprahlých krajin s nekonečnými písečnými dunami. Líbí se nám svěží příroda, plná vůní, barev a tvarů. Písek samozřejmě nezamítáme, ale pro nás je jeho ideální místo na pláži či na pozvolně se svažujícím mořském dně. Na Korfu jsme to našli a ostrov se pro nás stal oázou klidu i příjemné zábavy, protože vše je tady v dokonalé rovnováze.

Tentokrát jsme si vybrali letovisko Agios Georgios. Nutno upřesnit, že leží na severozápadním pobřeží ostrova. Je tu totiž ještě jedno stejnojmenné letovisko v jižní části Korfu, které nás však příliš neoslovilo. Zato severní Agios Georgios to u nás vyhrál na plné čáře. Dobře jsem si ho pamatovala ze své návštěvy Korfu před 10 lety. Byl už pozdní říjen a počasí se měnilo z minuty na minutu. Černé mraky obklopovaly vrcholek Pantokratoru a těžké kapky začaly smáčet naše hlavy. Ale když jsme při své projížďce na skútrech vjeli do Agiosu, náhle vysvitlo sluníčko a nad klidnou mořskou hladinou se v té půvabné zátoce objevili dovádějící delfíni. Trvalo to sice jen chvíli, ale v paměti mi to utkvělo až dodnes. Trávit zde celou 11-denní dovolenou byl pro nás balzám pro duši i tělo. A taky pro naše žaludky.


Foto: Agios Georgios - zátoka

Klidné letovisko lemuje dlouhou písečnou pláž ve tvaru tureckého půlměsíce, jenž se otevírá k moři na západě. Na obou jeho ramenech se zvedají zelené kopce. Pěší procházka začínající v brzkém zářijovém ránu tak byla naším prvním dovolenkovým dobrodružstvím. Cesta z Agiosu na sever stoupá prudce vzhůru, ale brzy se objeví první kozí chlívek, zahrádka a domky. Uběhlo něco přes půl hodiny a už jsme v Afionas. Zatočíme vlevo a stále do kopce kolem zvonice a kostelíčku dojdeme až na konec malebné vesnice k očekávané vyhlídce. Mezi křovím jsou vychozené chodníčky - na jedné straně sledujeme otevřené moře se skalnatým ostrovem Kravia, kousek popojdeme a na straně druhé se kocháme nádherným východem slunce. Právě se vyhouplo nad kopce nad pevninou a každou minutu jeho paprsky pozlatí pláž v Agiosu. Nádhera! Vzali jsme si dobré boty a plavky a tak můžeme pokračovat dále. Cestičkami nebo spíše kozími stezkami vede cesta dolů do místa, kde je k ramenu půlměsíce připojen úžinou ještě malý poloostrůvek. Úžina má na své šíji dvě pláže podle starověkého přístaviště nazývané Porto Timoni nebo pro turisty označované jako pláž Afionas. Pláže jsou tu po většinu času prázdné a tak naše námaha byla odměněna - máme pláž jen sami pro sebe a vlastně moře taky. Na tom poloostrůvku je prý jeskyně sv. Stylianose, ale slunce je už opravdu hodně vysoko, takže raději zůstáváme na pláži a necháváme se ukolébat šploucháním moře. Cestou zpět nám přijde v Afionas do cesty taverna s příznačným názvem Panorama. Ideální místo pro večeři při západu slunce s výhledem na celou zátoku. Byli jsme tu o dva dny později a byla to úžasná romantika. Během dalších dnů jsme zjistili, že někteří turisté se na pláž Afionas dopravují šlapadlem nebo loďkou. 


Foto: Agios Georgios - pláž

Následující večer se vydáváme na procházku na druhou stranu, je tam prý vyhlášená rybí taverna. Jdeme až na jižní konec vesnice a po pobřežní prašné silnici se zanořujeme do lesa. Místy se zdá, že cesta tu už končí, ale není to tak - došli jsme k taverně, avšak stoly s bílými ubrusy a jejich rybí speciality nečekaly na nás. Nevíme, jak je to možné, cestou jsme nepotkali ani živáčka a taverna praská ve švech, ani si není kam sednout. Nevadí, procházka byla příjemná a v letovisku je několik podniků, kde se dá dobře najíst. 

Vrátili jsme se a vychutnali jsme si rybí menu jen pár kroků od našich studií. Už jsme tu byli na gyros, bez něhož si neumíme návštěvu Řecka představit. A ani tentokrát jsme neprohloupili. Gyros tu mají skvělý a platýz a sépie byli vynikající. U sousedního stolu si zase pochvalovali steaky. A ceny velmi příznivé. Pobavil nás název tohoto podniku - je to taky Panorama. A vlastně proč ne? Taverna je na hlavní ulici jen pár kroků od pláže a je z ní dobře vidět na moře i celou zátoku. Obsluhovala nás mladá Polka - zkoušela na nás angličtinu s poněkud komickým, jakoby řeckým, přízvukem a tak jsme se raději domluvili svým rodným jazykem. I když nutno říci, že by zde člověk nemusel mluvit asi vůbec. Jsou zde vybaveni fotografiemi podávaných jídel, takže by asi stačilo jen ukázat prstem.


Foto: Kerkyra - promenáda

Mezi dny na pláži a lenošením pod palmou v naší zahrádce jsme zvládli projet i pěkný kus ostrova Korfu. Půjčit si auto není v Agios Georgios žádný problém. Nevynechali jsme ta nejvyhlášenější nej - palác císařovny Sissi Achilleion, pozorování letadel přistávajících jakoby na mořskou hladinu, krásný pohled na “plovoucí“ klášter Vlacherna, exoticky vyhlížející pobřeží v Paleokastritsi, klášter nad útesy, vyhlídku Bella Vista i pověstné stánky s místními produkty v Makrades. Zvládli jsme také navštívit hlavní město Kerkyru, líbila se nám tak moc, že jsme se tam ještě jednou museli vrátit. Pevnost je úchvatná a vyhlídky z ní na město s kriketovým hřištěm před fasádami benátsky vyhlížejících barevných domků nebo kousek vpravo na kotvící zaoceánské obry či nesměle čnějící kostelní věže nám učarovaly. A pak jsme se vydali do ulic a uliček. Koňské drožky s turisty, kamenná dlažba, podloubí jako v Paříži, módní butiky a klidná zákoutí i mystická místa jako kostel sv. Spyridona s ostatky světce a patrona ostrova - to všechno je Kerkyra


Foto: Kerkyra - klášter Vlacherna

Poprvé jsme jeli autem, bylo to fajn, ale jako každé velké město i zde jsou problémy s parkováním. Člověk, turista obzvláště, se musí obrnit trpělivostí, když chce svůj vůz zaparkovat. Když už se vám to podaří, stejně trnete strachy, aby vám půjčené auto někdo neodřel. Podruhé jsme jeli autobusem. Linka z Agios Georgios do Kerkyry jede několikrát za den přímo do centra, bylo to levnější a bez starostí. Vzpomínám si, že skvělý byl i okruh ostrovem s průvodkyní, ale to jsme už absolvovali při minulé návštěvě ostrova.

Den před odjezdem jsme dostali od místní prodavačky zajímavý tip na večeři. Nelenili jsme a opět jsme se vydali prašnou stezkou na jih letoviska. Tentokrát jsme šli ještě o kus dále, až jsme narazili na nefalšovanou rybí tavernu, kde servírují jen to, co čerstvě uloví ve zdejších vodách. Fischerman´s Taverna nebo Fischerman´s Cabin (Rybářská Taverna) stála za to. Žádný luxus - jen stoly pod olivovníky a jednoduchý přístřešek, trocha typické modré barvy na ozdobu a hlavně čerstvé voňavé ryby. Neuměli jsme si přeložit název podávané ryby, ale to nebylo podstatné, vypadala skvěle a chutnala ještě líp. Při džbánku retsiny jsme tady vydrželi dlouho do tmy. Bylo vidět, že místní Řekové mají toto místo ve velké oblibě. Byl to kouzelný večer na závěr naší dovolené. 


Foto: Kerkyra - obchůdek

Dnes už vím, že se sem zase vrátíme. Nestihli jsme tolik věcí, už se těšíme na dobrodružnou plavbu kolem západního pobřeží ostrova…

Pobytové zájezdy na Korfu nabízí CK TRAVEL 2002.

Autor: Kateřina Benešová
- PR článek 

TRAVEL 2002
Moravské nám. 4
602 00  Brno-město

Tel.: 542 210 102  
ck@travel2002.cz 
www.travel2002.cz

Pobočka Strážnice:
Kovářská 396 
696 62  Strážnice 

Tel./fax: 518 334 466 
groups@travel2002.cz

Článek byl zobrazen 6 119 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Řecku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Řecku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na Řecko.Světadíly.cz najdete komplexní informace o Řecku. Najdete zde články, recenze, rady a tipy na cesty, zájezdy do Řecka - pobytové i poznávací, dále fotografie a diskuse. Řecko a řecké ostrovy jsou oblíbenou destinací turistů z celéo světa.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA