Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Dovolená na Krétě - sever nebo jih?

O tom, jak lidé Krétu vnímají, rozhoduje především to, kterou část nádherného řeckého ostrova navštívili. Většina turistů si vybaví nádherné pláže a čisté moře, romantické klidné místo, plné krásných přírodních úkazů. Druzí zase znají ostrov jako rušné místo, které je plné turistů, nočního života a zábavy, která nikdy nekončí. 

Barvitost ostrova se odráží především v jeho krajině - od vysokých skalnatých útesů spadajících na jihu prudce do moře, přes hornaté vnitrozemí, až po mírně se svažující pláže na severu. Na vrcholcích nejvyšší hory Psilorítis (2 456 m) můžete až do konce května spatřit sníh. Tento obraz tvoří impozantní kulisu, kterou při své návštěvě dozajista nepřehlédnete. A přesto již od května je Kréta oblíbenou destinací, kam míří první nedočkaví, koupání chtiví turisté za “letní plážovou turistikou“. Každá z částí ostrova má rozhodně co nabídnout. CK TRAVEL 2002 se rozhodla vám pro srovnání představit severní a jižní pobřeží. Obrázek o jejich odlišnostech a krásách si tak budete moci udělat vy sami. 


Foto: pláž

Severní pobřeží 

Pyšní se tím, že po celé jeho délce najdete velké množství vyžití a zajímavé turistické cíle. Pokud se na dovolenou vydáte na sever Kréty, počítejte s tím, že zde potkáte spoustu turistů i rodin s malými dětmi. Oproti jižní straně ostrova je sever charakteristický písečnými plážemi s pozvolným vstupem do moře. Možná, že i proto je toto pobřeží nejvíce navštěvovanou částí ostrova. Doporučujeme jej všem turistům, kteří na své dovolené nehledají klid a nechtějí ji celou prolenošit na liduprázdných plážích. 

Heraklion je hlavním městem ostrova, ale také zároveň vstupní bránou, neboť zde na letišti Nikos Kazantzakis východně od města přistává většina letadel mířících na Krétu. Druhé letiště, Daskalogiannis, najdeme u města Chania. Srdcem města Heraklion je jeho historická část, jejíž dominantou je malé náměstí Plateia Venizelou s Morosiniho kašnou. Až na historické jádro je město obehnané betonovou zástavbou. 

Avšak pouhých 6 km od Heraklionu najdete největší minojský palác Knossos. O něm se říká, že kdo byl na Krétě a neviděl ho, jako by ji nikdy nenavštívil. Palác je z větší části po rekonstrukci, takže si bez větších problémů budete moci představit, jak vypadal v dobách své největší slávy. Knossos je opředen legendou o Minotaurovi: „Krétský král Mínos pověřil vynálezce a stavitele Daidala stavbou labyrintu, který se nacházel hned pod palácem. Zde chtěl uvěznit krvelačného Minotaura. Ten byl synem krétské královny, kterou svedl bílý býk. Měl hlavu býka a tělo člověka. Každých devět let mu bylo obětováno sedm mladíků a sedm dívek z Athén. Proti tomu se vzbouřil syn athénského krále Thesseus, kterému pomohla princezna Ariadna, dcera krále Mínoa. Věnovala mu kouzelný meč a zlaté klubko, které mu pomohlo dostat se zpět z labyrintu poté, co Minotaura zahubil.“


Foto: Knossos

Dalším cílem vaší dovolené může být letovisko Bali - menší, ale velice působivé. Najdeme tu několik písečně-oblázkových pláží, které jsou od sebe odděleny skalami, podél nichž lze nalézt malé soukromé pláže. Některé jsou umístěny v menších zátokách a dostupné jsou pouze z moře. 

Dlouhé písečné pláže, uzoulinké uličky se starými domy, minarety a benátský přístav s pevností dělají z dalšího prázdninového letoviska Rethymno jeden z nejlákavějších cílů turistů. Když pláž utichne a vše se ztratí pod rouškou tmy, městem bude znít hudba z restaurací a taveren. Veselé hlasy turistů vám napoví, že Rethymno patří k nejrušnějším letoviskům na ostrově.

Prázdninové letovisko Gouves najdeme přibližně 16 km od Heraklionu v severovýchodní části ostrova. Naleznete zde všechno, co pro svůj prázdninový pobyt můžete potřebovat - taverny, supermarkety, půjčovny kol, aut i motorek, ale hlavně krásnou, dlouhou písečnou pláž, kde si můžete příjemně odpočinout a nachytat sluneční bronz. Velkým lákadlem pro vás bude vodní park Star Beach Water Park nedaleko od letoviska. Pokud cestujete s malými dětmi, oceníte písečnou pláž s pozvolným vstupem do moře. 

Letoviska Malia a Stalida dnes tvoří jedno velké turistické středisko. Prakticky ani nepoznáte, kde jedno končí a druhé začíná.  Jejich předností jsou krásné, táhlé, písčité pláže s průzračně čistou vodou, které získaly několik modrých vlajek (ocenění za kvalitu a čistotu vody). V Malii i Stalidě vám bude k dispozici nepřeberné množství taveren, restaurací, kaváren a barů, kde si můžete vychutnat skleničku ouza nebo řeckého vína při západu slunce a užít si kouzlo a atmosféru Kréty.

Na letovisko Kavros narazíte přibližně v polovině cesty mezi městy Chania a Rethymno. Leží u jedné z nejdelších písečných pláží na ostrově, lemované eukalypty a palmami. I když je v centru dostatek barů, taveren, restaurací a kavárniček je Kavros spíše poklidného rázu.

Východně od Heraklionu nesmíte minout přístavní městečko Agios Nikolaos, ležící ve svahu v zátoce Mirabello. Jeho symbolem je jezero Voulismeni, v jeho vodách se údajně koupala i bohyně Athéna. Na březích tohoto jezera je hlavní turistická zóna s řadou restaurací, barů a diskoték. Agios Nikolaos není typickým krétským městem, je to spíše takové řecké Sain´t Tropez plné zábavy. Nedaleko od pobřeží Agios Nikolaos můžeme spatřit ostrov Agi Pantés, je to rezervace chráněných divokých koz. Na tento ostrůvek se smí vkročit pouze jedenkrát do roka.

'
Foto: Gramvousa

Jižní pobřeží 

Omývá ho Libyjské moře, které je lemované malebnými plážemi se strmými útesy, kde naleznete příjemné soukromí. Dominantou jihu ostrova jsou hory a malebné horské vesnice, které vás okouzlí svojí nádhernou atmosférou starých kostelíků, kamenných domů obrostlých vinnou révou a planými květinami. Vesničky na vás budou působit jako by se v nich zastavil čas. Pokud za cíl své dovolené zvolíte jih Kréty, můžete se nechat očarovat venkovem - poznáte tajemství výroby olivového oleje, tradiční taverny a čisté kouzlo přírody. Místní lidé jsou velice hrdí, ale přátelští. Dobrou náladu jim jistě přidává i fakt, že slunce zde svítí prakticky 320 dní v roce.

Plakias byla původně malá rybářská osada, dnes se však právem řadí mezi nejkrásnější letoviska jižní Kréty. Zajímavostí tohoto místa je výskyt želv v betonovém korytu potoka, které ústí do moře kousek od přístavu. Milovníci koupání zde naleznou jak plně vybavené pláže (lehátka, slunečník atd.), tak i pláže ryze přírodního charakteru. Na své si přijdou i obdivovatelé podmořského života, díky mnoha skalním útvarům, které ukrývají malé i velké ryby a množství dalších mořských živočichů.


Foto: Plakias 

Za návštěvu rozhodně stojí nejjižnější město Kréty Ierapetra, které je zároveň nejjižnějším městem Evropy. Celá oblast patří k nejteplejším místům našeho kontinentu. V letních měsících se teploty bez problémů vyšplhají přes 40°C. Dominantou města je benátský hrad ze 17. století, který se vypíná na západní straně přístavu a mešita Tsami s Otomanskou fontánou. Rozhodně si nenechte ujít atmosféru večerní procházky uličkami starého města, kde na vás dýchne historie. 

Zdejšího přístavu můžeme využít pro návštěvu ostrova Chrissi, který je často pojmenováván také jako “Oslí ostrov“. Chrissi je jen 5 km dlouhý a 1 km široký a díky unikátnímu cedrovému lesu se ostrov stal přírodní rezervací. Na tomto úchvatném místě si díky křišťálově čisté vodě a nádherným bílým plážím budete připadat jako v Karibiku.

Dalším krásným místem je Koutsouras, je ideálním výchozím místem pro poznávání jižní části ostrova. Nachází se u krásné oblázkové pláže Koutsouras Bay, ta bude pro vás jistě velkým lákadlem. Pláž je tvořena pískem i oblázky a pozvolně se svažuje do azurově modrého moře. V blízkosti vesničky naleznete druhý největší minojský palác Festos a město Gortys, které kdysi za Římanů plnilo funkci hlavního města Kréty. 

Na jihovýchodním pobřeží najdeme městečko Makrigialos. Toto místo bylo turistům až donedávna zcela utajeno. Původně malá vesnička se rozrostla do velice hezkého letoviska, které se pyšní obrovskou nezalidněnou pláží. Bude lákat převážně ty, kteří chtějí poznat kouzlo a atmosféru původní Kréty. 


Foto: Preveli 

CK TRAVEL 2002 vám snad pomohla poodhalit tváře Kréty a tyto krátké informace vám napomůžou vybrat si ideální letovisko pro vaši skvělou dovolenou, během níž seznámíte s dalšími půvaby ostrova, k jakým patří působivá soutěska Samaria nebo jedinečná atmosféra pláže Preveli a mnoho dalšího. 

- PR článek -

TRAVEL 2002
Moravské nám. 4
602 00  Brno-město

Tel.: 542 210 102  
ck@travel2002.cz 
www.travel2002.cz

Pobočka Strážnice
Kovářská 396 
696 62  Strážnice 

Tel./fax: 518 334 466 
groups@travel2002.cz

Článek byl zobrazen 28 041 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Řecku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Řecku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na Řecko.Světadíly.cz najdete komplexní informace o Řecku. Najdete zde články, recenze, rady a tipy na cesty, zájezdy do Řecka - pobytové i poznávací, dále fotografie a diskuse. Řecko a řecké ostrovy jsou oblíbenou destinací turistů z celéo světa.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA