Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Destinace vhodné pro posezónní dovolenou

Kdo se rozhodl, že vyrazí na dovolenou k moři až v době, kdy se u nás začíná kazit počasí a přichází chladnější podzimní dny, udělal jistě dobře. Nemusíte urazit zrovna tisíce kilometrů a zaplatit horentní sumy, abyste si mohli užívat ještě tepla a sluníčka. Skvělé podmínky ke koupání nabízí i mnohé evropské destinace a navíc za velmi výhodné ceny.

Doporučujeme: ZÁJEZDY NA SVĚTADÍLECH 

V mnoha jihoevropských zemích končí turistická sezóna až začátkem listopadu, v severoafrických destinacích ještě později. V říjnu už přitom opadne ten největší nával turistů a návštěvník si tak může užít skvělou dovolenou. Stejně jako během vrcholného léta, je stále krásné počasí s teplotami mezi 25 až 30 stupni a moře je dostatečně teplé na koupání. Navíc díky konci sezóny jsou pláže vylidněné a člověk má možnost uniknout všemu shonu a ruchu, který v přímořských letoviscích v období vrcholné sezóny panuje. Po hektickém červenci a srpnu, kdy všude vládne turistický „blázinec“, nastává jakési podzimní období klidu. Také ceny v obchodech a za služby jsou nižší a zájezdy do teplých krajin můžete sehnat doslova za hubičku - ceny zájezdů jsou o 20-30 % levnější než v letní sezoně. Tak proč se nesbalit a někam nevyrazit? Možností je spousta.

Kréta

Nejjižnější řecký ostrov nabízí spoustu možností trávení příjemné dovolené i po skončení hlavní sezóny. Kréta se může pochlubit tolika zajímavými místy, že se na ní návštěvník nebude nudit ani během svého desátého pobytu. Neustále je co poznávat, co objevovat. Kromě nádherných pláží a čistého moře nabízí úchvatné hory, malebná městečka, hluboké soutěsky, historické památky i živá letoviska. Turisté mohou objevovat památky z období antiky, nebo podnikat túry do místních hor. Velmi oblíbeným výletem je procházka soutěskou Samaria, která je nejdelší v Evropě. K oblíbeným krétským letoviskům patří Platanias, Agia Marina, Chania, Kolymbari nebo Rethymno. 

Rhodos

Také Rhodos je vzhledem ke své poloze na jihu Řecka vyhledávanou destinací pro podzimní dovolenou. Tento kosmopolitní ostrov leží jen cca 20 kilometrů od pobřeží Turecka a zaručuje v průměru 330 slunečních dní v roce. I na podzim je zde tedy zajištěno příjemné klima a teplé moře. Rhodos navíc oplývá nádhernou přírodou a spoustou historických památek. Například ve stejnojmenném hlavním městě si můžete prohlédnout celou řadu antických památek a okouzlující je také středověké centrum s gotickým opevněním, které bylo zapsáno na seznam památek UNESCO. Žádný návštěvník by neměl vynechat ani městečko Lindos s antickými a středověkými stavbami, lázně Kalithea nebo Údolí motýlů. K oblíbeným letoviskům na Rhodu patří Faliraki, Kolymbia, nebo Ialyssos. 


Foto: Egypt - chobotnice v Rudém moři

Egypt

Egypt je jednou z turisticky nejoblíbenějších a nejnavštěvovanějších zemí na africkém kontinentu.  Je to země plná kontrastů, jejíž rozsáhlou část pokrývá poušť, ale najdete zde také úrodná území, zejména okolo veletoku Nil. Do Egypta každoročně míří milovníci historie a starých civilizací – vždyť většina lidí si již při vyslovení názvu této země vybaví hlavně pyramidy, Sfingu a faraony. Egypt se stal oblíbeným také pro svou exotickou kulturu a vynikající gastronomii. Největším lákadlem země jsou dlouhé písečné pláže a vody Rudého moře ukrývající neuvěřitelný pestrobarevný podmořský svět, za kterým přijíždějí profesionální i rekreační potápěči ze všech koutů světa. K vidění jsou pestré rybky, nádherně zabarvené korály a tisíce dalších druhů živočichů. Mezi nejnavštěvovanější destinace v Egyptě patří Taba, Hurghada, Sharm El Sheikh, Dahab, Marsa Alam, El Gouna, Ain Soukhna a další.

Tunisko

Společně s Egyptem je Tunisko turisticky nejnavštěvovanější africkou zemí. Má krásné pobřeží i hodnotné islámské památky. Mnoho turistů směřuje na pohostinný ostrov Djerba ležící ve Středozemním moři u jižního pobřeží Tuniska. Je vyhledáván pro své písečné pláže, stálé slunečné počasí, historické stavby i pestré možnosti vodních sportů – oblíbené je zejména potápění u skalnatého útesu Ras Taguerness. Turisté v hojných počtech míří také do dalších tuniských destinací, jako je Hammamet, Tabarka, Monastir, Sfax, Sousse nebo Bizerte, které kromě báječného koupání nabízí také řadu historicky a kulturně zajímavých míst.


Foto: Tunisko - Djerba 

Turecko

Rovněž Turecko si čeští turisté v posledních letech velmi oblíbili a v současnosti tato země patří k nejnavštěvovanějším na světě. I sem se dá vydat ještě v podzimních měsících za sluníčkem. V Turecku je možné si vybrat pro svůj pobyt některé z letovisek ležících na Egejské riviéře omývané Egejským mořem, nebo Turecké riviéře, kde se okoupete v moři Středozemním. Oblíbená jsou letoviska jako Alanya, Bodrum, Marmaris, Fethiye, Antalya, Belek, Side nebo Kemer, která nabízí možnosti trávení kvalitní a úžasné dovolené. Pro vyznavače aktivnější dovolené se nabízí řada poznávacích zájezdů a výletů, v zemi je totiž nepřeberné množství nejrůznějších antických památek.

Jižní Španělsko

Pobřeží Costa Blanca na jihovýchodě Španělska se řadí mezi nejteplejší a také nejsušší oblasti celé Evropy, proto se sem můžete vydat i v době, kdy u nás již panují plískanice. Teplota vzduchu se pohybuje kolem 30 stupňů a i moře zůstává na Costa Blanca většinou i v listopadu dostatečně teplé na koupání. K hlavním lákadlům této oblasti patří jak krásné a čisté pláže, jako je například Playa del Postiguet v Alicante, tak bezpočet restaurací a zábavních podniků. Z pobřeží Costa Blanca je možné podnikat spoustu zajímavých výletů. Atraktivní je například Elche s největšími evropskými plantážemi datlových palem, jejichž historie sahá až do 10. století a jsou pro svou jedinečnost zapsány na seznamu UNESCO. 


Foto: jižní Španělsko

Sicílie

Největší italský ostrov Sicílie láká návštěvníky na nádhernou přírodu, krásné pláže, lidovou kulturu, která ještě nebyla zkažena masovým turismem, jedny z nejkvalitnějších antických památek na světě i na výbornou kuchyni. Sicílie přitahuje také krásou svých pobřežních letovisek i historických měst. Kdo Sicílii navštíví, neměl by si nechat ujít lokality jako je Palermo, Taormina, Agrigento, Syrakusy či Catania.  

Kypr

Ostrov Kypr má úžasnou polohu na rozhraní tří kontinentů - Evropy, Afriky a Asie. Leží ve Středozemním moři a je stálicí mezi turistickými destinacemi. Je to dáno tím, že svým návštěvníkům má opravdu co nabídnout. Pouze jedna návštěva tohoto ostrova k jeho poznání opravdu nestačí. Kromě nádherných pláží a tyrkysově modrého moře se chlubí také úžasnými scenériemi, jedinečným klimatem a bohatou historií. Počasí na Kypru je ideální po celý rok, proto můžete sbalit kufry i v zimě a užít si na Kypru dovolenou plnou sluníčka a pohody. Lákavá je návštěva hlavního města Nikósie, nebo dalších velkých měst jako Larnaka či Limassol. Oblíbená jsou letoviska Agia Napa, Protaras či Famagusta.

Kanárské ostrovy

Horké slunce a zlatavé pláže vás celoročně čekají na Kanárských ostrovech, které patří k vůbec nejvyhledávanějším cílům turistů na světě. Ostrovy jako Gran Canaria, Lanzarote, Tenerife a Fuerteventura leží v severním Atlantiku a vynikají bohatou směsí hotelů, rekreačních služeb, nočním životem v letoviscích i pestrou přírodou v podobě palmových oáz či měsíčních sopečných krajin. Místní podnebí oceňují zejména milovníci windsurfingu nebo kiteboardingu.

Za teplem je samozřejmě možné se vypravit i dál od evropských břehů, do mnohem exotičtějších destinací:

Kapverdy

Deset větších a nespočet menších sopečných ostrůvků tvoří společně Kapverdské ostrovy. Leží v Atlantském oceánu a představují doposud neobjevený turistický ráj. Cestovní ruch se zde začal rozvíjet až v 90. letech minulého století a tak zde nenajdete žádná rušná letoviska ani obří hotelové komplexy. Zato zde na návštěvníky čekají nádherné liduprázdné pláže, bujná tropická vegetace, čajové a kávové plantáže i pouštní krajina. Mezi nejnavštěvovanější ostrovy patří Sao Vicente, Boa Vista, Sal, Fogo a Santiago. Kapverdy jsou hojně vyhledávány milovníky windsurfingu, od roku 2007 se zde koná mistrovství světa v tomto sportu. Teplota oceánu po celý rok neklesne pod 22 stupňů Celsia.

Spojené arabské emiráty

Spojené arabské emiráty jsou jednou z nejkrásnějších zemí orientu a chlubí se také tím, že patří k hospodářsky nejrozvinutějším zemím světa. Za bohatství země vděčí ropě, ale velkou měrou k němu přispívá také dosti rozvinutý turistický ruch. Najdete zde nejluxusnější hotely světa a moderní města s unikátní architekturou. Samozřejmě nechybí ani nekonečné písečné pláže a vyhřáté čisté moře. Za prohlídku stojí emirát Dubaj, ale také Abu Dhabi nebo Sharjah, který je považován za hlavní kulturní centrum země. Do SAE je nejvhodnější přijet v zimním období, kdy panují snesitelnější teploty, než v létě. 


Foto: Abu Dhabi

Srí Lanka 

Srí Lanka (dříve Cejlon) ležící v Indickém oceánu se pyšní pestrou směsicí kulturního i přírodního bohatství. Po skončení vleklé občanské války začali do země přijíždět turisté a začal se rozvíjet cestovní ruch, pro který má ostrov doslova ideální podmínky. Oplývá nádherným tropickým mořem s nekonečnými plážemi, tropickým vnitrozemím a stabilním podnebím. Navíc jsou po Srí Lance rozesety kulturní a historické památky, včetně osmi památek zařazených na Seznamu světového dědictví UNESCO. Hlavní sezona je od poloviny listopadu do poloviny května. Turisté by neměli vynechat prohlídku hlavního města Colombo, nebo některých historických měst, jako je Galle či Trincomalee. Opravdu krásné pláže se pak nachází v letoviscích Hikkaduwa, Negombo a na poloostrově Jaffna.

Thajsko

Čeští turisté začali v posledních letech objevovat také Thajsko ležící v jihovýchodní Asii. Tato nádherná země je plná významným památek, má krásnou přírodu a žijí v ní přívětiví a milí lidé. Kromě překrásných bělostných pláží nabízí také bujarý noční život, nekonečné možnosti nákupů i gurmánské požitky. Nejvhodnější pro návštěvu Thajska je období od listopadu do února. Tyto měsíce jsou chladnější, než zbytek roku - nenechte se však mýlit, i tak se teploty pohybují okolo 30 stupňů Celsia. Mezi nejvíce navštěvované lokality v Thajsku patří hlavní město Bangkok, letovisko Pattaya a ostrůvky Phi Phi, Phuket, Krabi, Koh Samui nebo Koh Chang.

- jap - 

Předchozí článek k tématu: Podzimní dovolená 

Článek byl zobrazen 5 530 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Řecku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Řecku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na Řecko.Světadíly.cz najdete komplexní informace o Řecku. Najdete zde články, recenze, rady a tipy na cesty, zájezdy do Řecka - pobytové i poznávací, dále fotografie a diskuse. Řecko a řecké ostrovy jsou oblíbenou destinací turistů z celéo světa.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA