Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Athénská Akropole

Každý kdo byl v řecké metropoli a nenavštívil tento malý pahorek, tyčící se nad moderním městem, musí se do Athén rozhodně ještě jednou vrátit. Parthenón, který je na něm vystavěn, patří totiž dodnes bezesporu k těm nejzajímavějším a nejzachovalejším antickým památkám v Řecku.

Parthenón, chrám zasvěcený bohyni války Athéně, pochází z poloviny 5. století př.n.l., tedy z doby, která je považována za vrchol antické kultury. Snad ani architekt Iktínos nechtěl zůstat ve stínu ostatních umělců, a tak vznikla mramorová stavba úctyhodných rozměrů (69,5m x 30,5 m). Monumentálnost, ale i jednoduchý a elegantní dórský styl jí dodávají vznešenost, nad kterou se tají dech nejednomu návštěvníkovi. To si uvědomovali téměř všichni vládci i dobyvatelé řeckého území, a tak v průběhu staletí sloužila stavba nejen jako svatostánek řecké ortodoxní a římsko-katolické církvi, ale také jako mešita. Dnes celý komplex připomíná spíše uměleckou galerii. Bohužel velká část soch a reliéfů, jež zdobily štít a římsy chrámu, je roztroušena po muzeích celého světa. Snad k nejkrásnějším z nich patří 152 metrů dlouhý Parthenónský vlys, který ve svých sbírkách uchovává od roku 1816 Britské muzeum. Je na něm zobrazeno slavnostní procesí na oslavu zrození bohyně Athény, které se konalo každé čtyři roky.

Popustíme-li uzdu své fantazii a přeneseme-li se o několik tisíciletí zpět, můžeme si plně vychutnat atmosféru tohoto místa. Chrám totiž původně nebyl bílý tak, jak jej vidíme dnes, naopak, hýřil pestrými barvami, které jeho velikost a majestátnost ještě zdůrazňovaly. Uprostřed stávala obrovská socha bohyně Athény, zhotovená ze zlata a slonoviny. Té se při různých příležitostech a obřadech přinášely oběti. Ačkoliv byla bohyní války, byla také patronkou umění a řemesel a nutno dodat, že tehdejší umělci velice dobře věděli, jak si jí předcházet.

Parthenón byl zčásti zrestaurován již v 19. století, archeologické práce zde však probíhají dodnes. Můžete proto obdivovat precizní práci archeologů a při troše štěstí se stát svědky dalších cenných nálezů. Za návštěvu či alespoň krátký pohled určitě stojí i sousední Agora. Tak jako byl Parthenón místem uctívání, Agora byla místem prostého života Athéňanů. Právě zde stála tržiště, školy, lázně i obyčejné příbytky obyvatel. Bohužel jen málo zůstalo do dnešní doby zachováno.

Akropole je otevřena denně od 8 do 19.30 hodin. Vstupné do Parthenónu stojí 12 EUR, děti a mládež do 18 let mají vstup zdarma. Kromě letních měsíců (červenec-září) je do areálu volný vstup také každou první neděli v měsíci.

Článek byl zobrazen 20 082 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Řecku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Řecku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na Řecko.Světadíly.cz najdete komplexní informace o Řecku. Najdete zde články, recenze, rady a tipy na cesty, zájezdy do Řecka - pobytové i poznávací, dále fotografie a diskuse. Řecko a řecké ostrovy jsou oblíbenou destinací turistů z celéo světa.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA