Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Meteora – vznášející se skály

Jedním z nezapomenutelných míst v Řecku je krásný klášterní komplex Meteora nacházející se na severozápadě země, v Thessalské nížině. Z ní se do výšky 400 i více metrů tyčí vysoké pískovcové skály, na jejichž vršcích bylo postaveno celkem 24 klášterů. Pro svou jedinečnost byly v roce 1988 zapsány na seznam světového kulturního dědictví UNESCO.

Skály, na kterých se kláštery nachází, se zde utvořily před zhruba 30 miliony let. Původně se zde totiž rozkládalo moře, které pískovec neustále omílalo, až nakonec vytvořilo tyto prapodivné útvary. Moře následně ustoupilo a umožnilo vyniknout skalám v celé jejich kráse. Odjakživa jsou skalnaté vrcholy považovány za jakési magické místo s duchovním nábojem. Možná právě proto, nebo pro jejich odlehlost a izolovanost, začali skály vyhledávat poutníci a mniši, kteří hledali klid k rozjímání a meditacím.

Prvním, kdo se do zdejších skal uchýlil, byl podle dochovaných údajů, v roce 985 našeho letopočtu jistý Barnabáš. Do oblasti začali přicházet další a další poustevníci, což vedlo k založení prvního kláštera. První klášter s názvem Megalo Meteoro nechal v roce 1336 na skalním vrcholku v nadmořské výšce 534 metrů vystavět mnich Athanasios. Ten se sem přemístil z hory Athos a jeskyně, kterou nejdříve obýval je dnes k vidění u vchodu do kláštera. Athanasios inspiroval další mnichy k výstavbě klášterů a v 16. století se již ve zdejších skalách nacházelo na 24 klášterů.

Úpadek klášterů začal v 18. století, odešli odtud mnozí církevní hodnostáři, kteří se přesídlili do mnišské republiky Athos. Během druhé světové války však byly kláštery bombardovány, mnoho jich bylo zničeno, jiné byly vyrabovány. Do dnešní doby se jich tak podařilo dochovat jen třináct, z toho šest je přístupných veřejnosti. V těch zbylých šesti klášterech však i dnes žijí mniši a řádové sestry. Aby nebyli při svém rozjímání rušeni turisty, je stanovena přesná otevírací doba, která se často mění.

Kláštery byly vyzdobeny nádhernými ikonami, mimo jiné i od Theofana Krétského a zařízeny drahocenným vyřezávaným nábytkem. Mniši, kteří zde žijí, mají kromě svých denních povinností na starosti i péči o vzácné historické památky, ikony a starobylý mobiliář. V klášterech tak můžete i dnes obdivovat mnoho vzácných nástěnných fresek a relikvií.

Každého, kdo ke klášterům Meteora zavítá, jako první napadne otázka, jak se vůbec mnichům podařilo postavit kláštery na vrcholcích tak strmých útesů. Podle legendy pouštěli mniši přes skály draky, kteří táhli provázky, z nichž nakonec vytvořili provazové žebříky. Jak byly kláštery opravdu postaveny, to nikdo neví. Jisté však je, že byla výstavba opravdu náročná. Mniši poté byli odkázáni pouze na život v klášteře, žili často bez přístupové cesty, po dostavění kláštera bylo lešení strženo. Pokud zatoužili po tom, klášter opustit, bylo jim to umožněno pouze v koši nebo v síti spouštěné na laně pomocí kladky. Stejně tak byly do klášterů dopravovány i potraviny. Jednu z kladek můžete vidět v klášteře Varlaam. Schůdky umožňující lepší přístup návštěvníků ke klášterům byly do skal vytesány teprve nedávno, a to hlavně v souvislosti s rozvíjejícím se turistickým ruchem. Cesta k vrcholu původní primitivní lanovkou je možná i dnes, málokdo má však na tento nebezpečný a adrenalinový výlet žaludek.

Skalní město Meteora je vyhledáváno nejen jako kulturně náboženské centrum, ale také jako proslulá lezecká oblast. Zdejší vysoké a hladké stěny jsou výzvou pro mnohé lezecké nadšence. V těchto místech se scházejí nejlepší horolezecké skupiny, často zde narazíte i na partu lidí z České republiky. Ke zdejším skalám však musíte přistupovat s respektem, umí být totiž i značně nebezpečné. U kláštera Agios Stephanos je například vidět bílý kříž, který je památkou na známého rakouského horolezce, jenž se zřítil ze skály. Kláštery jsou však především oblíbeným cílem turistických výletů, součástí prohlídky s odborným výkladem je především mužský klášter Varlaam a ženský Roussanou založený roku 1288. Při návštěvě si však musíte dávat pozor na některá striktní nařízení. Ženy musí mít sukně, které jim zakryjí kolena, muži dlouhé kalhoty. Pro všechny platí zahalená ramena. Pokud s sebou nebudete mít takové oblečení, které by zakrývalo vše potřebné, můžete si je vypůjčit v klášterech u pokladny.

Skalní kláštery Meteora patří k nejnavštěvovanějším památkám na území Řecka, přitahují tisíce návštěvníků ročně. Často sem zavítají turisté, kteří tráví svou dovolenou na Olympské riviéře. Přímo pod skalním městem se rozkládají starověké vesničky Kalambaka a Kastraki. Kalambaka je jakousi turistickou základnou pro všechny návštěvníky Meteora. Malebná osada Kastraki se nachází přímo mezi skalami. Její historie sahá až do dob turecké nadvlády a založili ji Řekové, kteří sem utekli před krvežíznivým albánským vládcem Ali Pašou.

- jap -

Předchozí články z Řecka:
Pátra
Chalkidiki – Poseidonův ráj
Za holuby na Eginu

Článek byl zobrazen 8 044 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Řecku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Řecku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na Řecko.Světadíly.cz najdete komplexní informace o Řecku. Najdete zde články, recenze, rady a tipy na cesty, zájezdy do Řecka - pobytové i poznávací, dále fotografie a diskuse. Řecko a řecké ostrovy jsou oblíbenou destinací turistů z celéo světa.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA