Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Mallia – směsice starověku a moderní doby

Na severním pobřeží Kréty se 34km východně od Heraklionu rozkládá Mallia - jedno z nejrušnějších letovisek ostrova. Je součástí obrovského turistického komplexu zahrnujícího pod sebe ještě střediska Hernonissos a Stalida. Je tak ideálním místem na dovolenou pro všechny, kdo mají mladého ducha a touží po rušném nočním životě.

Mallia byla prvním krétským městem, kde se ve 20. století začala rozvíjet moderní turistika.  Z této původně rybářské vesničky se stalo zanedlouho vyhledávané turistické letovisko, jehož reklamní neony svítí daleko do okolí. Pobřeží je poseto desítkami hotelů a dalších ubytovacích, stravovacích i zábavních zařízení. Kdo tedy touží po klidné a pohodové dovolené v tichém prostředí, měl by rozhodně zvolit jinou destinaci. Mallia potěší spíše rodiny s dětmi a milovníky divokého nočního a společenského života, který nikdy neutuchá. I přes všechny tyto vymoženosti moderní doby si však městečko snaží zachovat svůj řecký ráz.


Foto: Hernonissos

V letních měsících se život soustřeďuje v centru města, kde se mohou návštěvníci od rána až do noci bavit na místních diskotékách nebo v barech. Během dne je jim k dispozici zase krásná písečná pláž, která i přesto, že je dostatečně rozlehlá, tak bývá přeplněná lehátky. K tomu, abyste si mohli vybrat nějaké dobré místo pro slunění si musíte přivstat. Později jsou již lehátka zabrána britskými turisty, kterých je zde asi nejvíce. Také samotné městečko je díky nim značně „poangličtěné“ a jeho atmosféra je těmito návštěvníky výrazně poznamenaná.

Pláž se pozvolně svažuje do vody, takže si zde bez obav mohou hrát i malé děti. Krétské moře je zde mělké, čisté, teplé a plné barevných ryb. Díky bohatému podmořskému životu se stala Mallia také vyhledávaným cílem potápěčů a vyznavačů šnorchlování. Máte možnost zde vyzkoušet řadu vodních sportů či plážových her. Oblíbený je například windsurfing, paragliding, jízda na vodních lyžích, skútru nebo na nafukovacím gumovém banánu. Nedaleko od Mallie byl vybudován vodní park Star Beach Water Park, který je se svými tobogány, skluzavkami a nejrůznějšími atrakcemi velkým lákadlem pro děti. O kousek dál se pak nachází ještě jeden menší akvapark Mallia Sides, za jehož návštěvu se neplatí.

Město Mallia je významné také tím, že se na jeho okraji nachází významné archeologické naleziště. Během vykopávek zde byl odkrytý jeden ze čtyř nejvýznamnějších minojských paláců, jenž byl součástí tehdejšího města. Postaven byl v roce 1900 před Kristem, o 200 let později kompletně zničen. Posléze došlo k jeho opětovnému postavení, ale osud tomu asi nechtěl, a proto byl v roce 1450, při zániku minojské civilizace opět zdevastován. Dnes jsou patrné jen jeho fragmenty, najdete zde pozůstatky skladišť a jam sloužících k uchovávání potravin. To vše je dokladem toho, že byl palác v dávných dobách hojně obydlen a dobře zásoben. Nalezeny zde byly také zbytky keramiky a keramických střepů z doby prvního osídlení v letech 6000 - 3000 před naším letopočtem. Dále se zde našly ruiny románské kaple z 6. století před Kristem.

V minojském archeologickém nalezišti najdete také někdejší starověké pohřebiště zvané Chrysolakkos. Poklady, které byly objeveny ve zdejších hrobech, si můžete prohlédnout v Archeologickém muzeu v hlavním městě Heraklionu. Ve vykopávkách hřbitova se kupříkladu našel slavný šperk dvou včel nesoucích kapku medu. Zdejší naleziště s pozůstatky paláce patří k nejpůsobivějším, ale zároveň také nejméně navštěvovaným nalezištím na celém ostrově. Do dnešní doby v oblasti probíhá výzkum pod vedením francouzských archeologů. V okolí se navíc rozprostírají nádherné a kvalitní písečné pláže, které však mnoho lidí nenavštěvuje. Tato archeologická lokalita totiž leží asi 3 km od centra Mallia a turisté se raději mačkají na městské pláži, než aby si udělali procházku a zavítali do těchto končin.

Letovisko Mallia je skvělým výchozím místem pro návštěvu náhorní plošiny Lasithi, která je poseta větrnými mlýny.  Na okraji plošiny je ukryta Diktejská jeskyně, která patří k nejznámějším v oblasti. Další zajímavou jeskyní v okolí je Milatos, která je zdarma přístupná turistům. Vrcholky pohoří Selena zde dosahují nadmořské výšky kolem 2000 metrů, oblast je tak skvělá pro pěší turistiku. Z Mallie se můžete vypravit také do nedalekého letoviska Sissi, které je vyhlášeno svými rybími specialitami. Pobřeží u Mallie je na jaře a na podzim jednou z nejvhodnějších lokalit pro pozorování stěhovavého ptactva.

- jap -

Předchozí články z Řecka:
Meteora – vznášející se skály
Pátra
Chalkidiki – Poseidonův ráj

Článek byl zobrazen 3 581 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Řecku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Řecku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na Řecko.Světadíly.cz najdete komplexní informace o Řecku. Najdete zde články, recenze, rady a tipy na cesty, zájezdy do Řecka - pobytové i poznávací, dále fotografie a diskuse. Řecko a řecké ostrovy jsou oblíbenou destinací turistů z celéo světa.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA