Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Kalymnos – ostrov mořských hub

Kalymnos ležící v Egejském moři je čtvrtým největším ostrovem řeckého souostroví Dodekanesos. Pyšní se bohatou historií, o které svědčí množství archeologických nálezů, krásnými plážemi a romantickými vesničkami. Ostrov se proslavil také produkcí mořských hub a je vyhledávaným cílem horolezců.

ZÁJEZDY DO ŘECKA NA SVĚTADÍLECH

Kalymnos leží nedaleko tureckého pobřeží, mezi ostrovy Leros a Kos. Celkově je krajina na ostrově poměrně drsná, je porostlý jen malým množstvím vegetace a většina území je pokryta členitými skalami. Západní pobřeží je lemováno romantickými zátokami s plážemi, oproti tomu východní část se zdá být poměrně pustá. Právě tam se však rozprostírají údolí Vathi a Pothia, oblast je tak často nazývána oázou Kalymnosu. Zdejší úrodná půda je vhodná k pěstování citrusů, zejména pomerančovníků, ale i oliv a vinné révy.

Různé zdroje uvádějí počátek osídlení Kalymnosu někdy do 11. století před Kristem. Kalymnos proslul především díky sběru mořských hub. Místní houbová pole však byla oslabena četnými chorobami a proto již dávno neposkytují takovou úrodu, jako tomu bylo dříve. Navíc mnozí z lovců odešli z politických důvodů ze země. K pomalému zániku zpracování přírodních hub přispělo také stále častější nahrazování umělými mycími houbami. Aby byla oživena ekonomika, byl ostrov nucen přesedlat na výrobu lodí a začal také rozvíjet a podporovat cestovní ruch. 

Kalymnos kromě pláží, sportovního vyžití a malebné krajiny láká také četnými archeologickými nálezy a historickými památkami. Ty jsou odrazem období nadvlády národů, které se na ostrově vystřídaly, ať už Římanů, Benátčanů, Turků, Italů či Němců. Mnoho ze zdejších památek nese navíc svědectví o poměrně četných přírodních katastrofách, zejména tedy zemětřeseních. Kalymnos, stejně jako většina řeckých ostrovů, oplývá velmi pestrými dějinami, které se datují až do období mnoha set let před narozením Krista. Prohlédnout si zde proto můžete také pozůstatky římských a byzantských staveb, nebo mykénské hrobky. 

Hlavním městem je Pothia, někdy nazývaná též Kalymnos. Právě tady pocítíte, že jste se ocitli v samém centru lovců mořských hub. Obchody se suvenýry, které najdete na každém kroku, jich prodávají stovky. Jejich majitelé se vám budou snažit vysvětlit, jak poznáte ty nejkvalitnější. Při koupi takovéto mycí houby mějte na paměti, že nejkvalitnější houby jsou tmavší a navíc mají co největší počet průduchů. Každý z obchodníků vám určitě řekne, že ty nejlepší houby koupíte právě u nich. Pokud navštívíte obchod s názvem Astor, bude vám předveden dokonce celý proces zpracování hub. Názorně vám bude předvedeno, jak se houby mění z umouněných a zapáchajících útvarů na čisté, příjemné a voňavé společníky do koupele. 

Ryze řecký ráz je cítit v postranních uličkách nedaleko přístavu. Život zde plyne téměř stejně, jako tomu bylo po staletí. Zajděte se podívat na katedrálu Agios Christos s pozoruhodnou kupolí a nevynechejte návštěvu Archeologického muzea. To nabízí k vidění mnohem více, než bývá u ostrovních muzeí obvyklé. Ukrývá například vzácné nálezy vylovené z moře a dokumentuje historii potápění na ostrově Kalymnos. 

Kalymnos ukrývá řadu dalších míst, která stojí za návštěvu. Tím je kupříkladu původní hlavní město Chorio s rytířským hradem a pozůstatky starobylého kostela. Koho zajímá opravdový každodenní život místních lidí, měl by zavítat do některé z tradičních řeckých vesniček ve vnitrozemí ostrova. Turisté každoročně nejvíce zaplavují letoviska Mirties a Masouri na severozápadním pobřeží. Společně tvoří městečka jedno dlouhé letovisko plné barů, restaurací, taveren i obchůdků se suvenýry.  Venkovní posezení s výhledem na moře láká objednat si skleničku ouza, metaxy nebo šálek silné řecké kávy. Tato romantická letoviska jsou určena především těm, kteří dávají přednost klidnější dovolené. 

V Mirties a Masouri si mohou turisté užívat na báječných plážích, nebo se nechat odvézt lodí na nedaleký ostrov Telendos. Ten nabízí klidnější pláže, ale také podstatně méně možností ubytování, stravování a zábavy. Dalším zajímavým ostrovem je Pserimos, někdy nazývaný také „Spící princezna“. Před mnoha staletími byl totiž během sopečného běsnění oddělen od sousedního ostrova. 

Ostrov Kalymnos je rovněž známý mezi horolezci, kteří zejména v jarních měsících zdolávají jeho strmé vápencové skály. Na ostrově je celkem 43 lezeckých sektorů. Zde je také přístav, ze kterého vyplouvá každých 30 minut loď na ostrov Telendos, kde jsou také pěkné lezecké terény.

- jap -

Předchozí články z Řecka
Evia - zapomenutý kraj 
Siros - centrum souostroví Kyklady  
Patmos - egejský Jeruzalém 
Mramorový Paros 
Dilos – posvátný ostrov 

Článek byl zobrazen 7 255 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Řecku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Řecku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na Řecko.Světadíly.cz najdete komplexní informace o Řecku. Najdete zde články, recenze, rady a tipy na cesty, zájezdy do Řecka - pobytové i poznávací, dále fotografie a diskuse. Řecko a řecké ostrovy jsou oblíbenou destinací turistů z celéo světa.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA