Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Delfy - starověká věštírna a střed světa

V oblasti středního Řecka se severozápadně od Athén rozkládá významné archeologické naleziště opatrující antické město Delfy, jež bylo v minulosti starými Řeky považováno za střed světa. Každý, kdo se rozhodne podniknout cestu za hranice hlavního města, by tak rozhodně neměl návštěvu Delf vynechat.

Delfy jsou krásným příkladem toho, že si staří Řekové uměli pro důležité objekty vybrat ta nejlepší místa. Rozkládají se totiž na jižních svazích pohoří Parnas a shlížejí do širokého údolí na olivové háje. Už díky své poloze jsou tak Delfy vyhledávaným cílem turistů, kterých sem v průběhu roku přijede víc než dost. Turisticky nejzajímavějším místem v této hornaté oblasti je světoznámá Delfská věštírna. Přístupová cesta je lemována pokladnicemi a dary, které Delfy dostávaly od vládců z celého antického světa.

Delfy byly náboženským centrem antické civilizace, provází Řeky celými dějinami a zanikají až s příchodem křesťanství.  V dobách největší slávy se bez věštby kněžky Pýthie neobešlo jediné závažnější rozhodnutí v Řecku. Věřilo se totiž, že ji bůh Apollón obdaroval uměním prorokovat budoucnost. Říká se, že Pýthia věštila v extázi umocněné zvláštními omamnými látkami, rozluštit její vyjádření tak nebylo vůbec jednoduché. Chodili za ní proto kněží, kteří její věštby následně dále tlumočili. Pýthie při věštbách sedávala na Sibylině skále nedaleko trosek chrámu boha Apollóna ze 4. století před Kristem. Právě zde byly předpovídány ty nejdůležitější okamžiky řecké historie.

Při návštěvě Delf se stanete součástí více než 3000 let staré historie. Již ve 12. století před Kristem sem směřovali poutníci, aby pořádali Pýthii o radu. Ve 4. století jich sem už proudily doslova davy. Tradiční dobou návštěv býval sedmý den v měsíci, kdy mohl věštkyni o radu požádat kdokoliv a mohlo se jednat o zásadní či méně důležitou záležitost. Ve městě byly při vykopávkách objeveny destičky, ze kterých je patrné, že se starosti tehdejších lidí od těch dnešních příliš nezměnily. Také tehdy se zajímali především o to, zda je jim partner věrný, jestli mohou důvěřovat svému příteli nebo jestli mají přijmout tu či onu pracovní nabídku.

Od roku 1987 jsou Delfy zapsány na seznamu světového dědictví UNESCO. Při procházce antickým areálem vás upoutají zejména pozůstatky Apollonova chrámu. Ten byl objeven francouzskými archeology v roce 1892. Od té doby se podařilo vztyčit šest zborcených dórských sloupů a z části tak chrámu navrátit bývalou vznešenost. Dále je zde k vidění pokladnice, věnovaná městskými státy a také nejzachovalejší starověký stadion v Řecku. Do dnešní doby se podařilo dochovat většinu sedadel, mezi nimi dokonce i sedadla pro prominentní diváky. Stadion měl kapacitu 7000 míst a každé 4 roky na něm probíhaly Pýthijské hry k poctě boha věštby – Apollona. Byly jakousi obdobou olympiády.

Ve svahu nad Apollonovým chrámem stojí zachovalé divadlo, postavené ve 4. století před Kristem. Do hlediště se pohodlně vešlo 5000 diváků. Z časových důvodů k divadlu většinou zavítá jen malá skupinka návštěvníků. V Delfách rozhodně musíte navštívit místní muzeum, kde jsou soustředěny významné nálezy. Muzeum je považováno za jedno z nejdůležitějších míst v areálu naleziště. Nejcennějším exponátem je bronzová socha vozataje nalezená roku 1896. Údajně byla vyhotovena na památku vítězství v závodě kočárů během Pýthijských her v roce 478 před naším letopočtem. Vozka má na hlavě nasazenou čelenku vítězů, jeho oči jsou zhotoveny z barevných kamenů a smaltu.

Druhým důležitým artefaktem je sousoší známé jako „Trojice tančících dívek“, které prý sloužilo jako opora trojnožky, na které Pýthia sedávala při věštění. Dále si mezi vystavenými předměty můžete všimnout pozůstatků sochy býka v životní velikosti, která byla zhotovena ze stříbrných plátů a zlata někdy v 6. století před Kristem.

- jap -

Předchozí články z Řecka:
Athény
Nafplio
Rafina
Skiathos – Ostrov mládí
Relaxace u Prespanských jezer

Článek byl zobrazen 19 523 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Řecku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Řecku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na Řecko.Světadíly.cz najdete komplexní informace o Řecku. Najdete zde články, recenze, rady a tipy na cesty, zájezdy do Řecka - pobytové i poznávací, dále fotografie a diskuse. Řecko a řecké ostrovy jsou oblíbenou destinací turistů z celéo světa.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA