Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Athény - Muzeum Benaki

V athénské čtvrti Kolonaki se na rohu Národního parku nachází Muzeum Benaki, které je jednou z nejdůležitějších řeckých institucí, jež se snaží uchovat a chránit kulturní odkaz helénismu. Je jedním z největších a také nejstarších muzeí v Řecku.

Muzeum bylo pojmenováno podle Antiona Ammanuela Benakiho žijícího v letech 1873 – 1954. Tento muž byl řeckým obchodníkem s bavlnou, ale pocházel z Egypta, přesněji řečeno z Alexandrie. Značnou část svého majetku investoval do sbírky historických artefaktů, jejíž expozice dnes zabírá několik podlaží v muzeu. Instituce sídlí v neoklasicistní vile, která byla v minulosti rodinným sídlem rodiny Banakiů.

Předměty do své sbírky shromažďoval Benaki po dobu 35 let, ty jsou dnes odrazem jeho vkusu. Najdete zde exponáty od 3. století před Kristem až do počátku 20. století. Benaki nakonec svou obsáhlou sbírku věnoval řeckému státu pod podmínkou, že bude sloužit jako muzejní expozice a bude přístupná široké veřejnosti.


Autor: Tilemahos Efthimiadis

Sbírka je chronologicky uspořádaná, v přízemí najdete expozici soch pocházejících z období od 5. století před naším letopočtem. V prvním podlaží jsou k vidění artefakty nalezené na řeckých ostrovech a v Malé Asii. Další patro je věnováno řecké kultuře a řemeslnému umění. Prohlédnout si zde můžete šperky, keramiku, řezbářské práce i tradiční řecké oděvy. Nechybějí zde ani šperky z Mykén či rozmanité náboženské předměty, jako například dřívější knihy evangelií, bohoslužebná roucha a nádherné ikony. Nejcennějším vystavovaným předmětem je psací stůl anglického básníka, lorda Byrona žijícího v letech 1788 – 1824. Tento anglický šlechtic se v Řecku těší velké úctě, jako mladík se totiž v řecké Válce za nezávislost postavil na stranu prostého řeckého lidu, což ho nakonec stálo život.

Dalším jedinečným exponátem je přijímací pokoj původem z egyptského paláce vystavěného v 17. století, z něhož doslova vyzařuje krása a vznešenost. V horním patře jsou vystaveny obrazy významných malířů, nechybí ani díla El Greca. K nejstarším exponátům patří realistický portrét mladého muže malovaného na plátně, který pochází z dílny nějakého egyptského malíře.

Muzeum nedávno prošlo rozsáhlou rekonstrukcí. Kromě stálých expozic se tady během roku pořádají mimořádné výstavy děl současných malířů a fotografů. Ve střešním snack baru se mohou návštěvníci občerstvit.

- jap -

Předchozí články z Řecka:
Karystos
Národní zahrady v Athénách
Ithaka – Odysseův ostrov
Parnas
Faistos – jeden z pozůstatků minojské civilizace

Článek byl zobrazen 4 495 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Řecku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Řecku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na Řecko.Světadíly.cz najdete komplexní informace o Řecku. Najdete zde články, recenze, rady a tipy na cesty, zájezdy do Řecka - pobytové i poznávací, dále fotografie a diskuse. Řecko a řecké ostrovy jsou oblíbenou destinací turistů z celéo světa.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA