Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Amorgos - ostrov v souostroví Kyklady

Do souostroví Kyklady rozesetého v Egejském moři spadá dlouhý a poměrně úzký ostrůvek Amorgos, který v Řecku nepatří k destinacím číslo jedna, co se týče turistické návštěvnosti. Ostrov o rozloze 126,3 km2 tak láká především návštěvníky toužící poznat ryze řecký způsob života, který ještě není ovlivněn masovou turistikou.

ZÁJEZDY DO ŘECKA NA SVETADÍLECH

Krajině ostrova Amorgos vévodí hory, nejvyšším bodem je hora Krikellos, dosahující výšky 821 metrů nad mořem. Divoká rozeklaná horská krajina tak byla důvodem, proč na ostrově až do roku 1990 nebyla žádná silnice. Nyní ostrov protíná jedna jediná hlavní cesta, která usnadňuje spojení mezi severovýchodem a jihozápadem ostrova. Před výstavbou této silnice, bývalo stejně rychlou a často i mnohem pohodlnější možností, jak se dostat z jednoho konce ostrova na druhý, použití člunu.

I když je zdejší krajina, co se týče terénu, poměrně náročná, nedokázalo to zabránit kulturnímu rozvoji. Ostrov byl osídlen již kolem roku 330 před Kristem a se svými třemi důležitými městy Minoa, Arkesini a Egiali patřil k nejvlivnějším střediskům kykladské civilizace. Amorgos později po dlouhou dobu využívali Římané jako místo, kam posílali do vyhnanství provinilce. Po Římanech se vlády nad ostrovem ujali Benátčané a nakonec je vystřídali Turci. Během důstojnické vlády v polovině 20. století bývali na Amorgos do vyhnanství posíláni političtí vězni. Roku 1988 hrál ostrov významnou roli ve filmu „Magická hlubina“ od francouzského režiséra Luca Bessona, díky čemuž se proslavil po celém světě. Film je turistům v některých restauracích či barech pouštěn neustále dokola.

Na Amorgu dnes žije okolo 1800 stálých obyvatel, většina z nich obývá hlavní město Amorgos, neboli Chora. Město si stále zachovává typický kykladský ráz, najdete zde bílé domky shromážděné na úbočí svahu pod mohutným benátským hradem Kastro ze 13. století. Řeckou atmosféru dotváří více než 40 kaplí, kostelů a také několik větrných mlýnů. Zajímavá je například kaple Agios Fanourios, která je nejmenší kaplí v celém Řecku. Vejdou se do ní jen tři lidé. Město je situováno ve výšce 400 metrů nad mořem, neleží tedy přímo na pobřeží, ale zase je z něj nádherný výhled na moře i okolní krajinu. Do útesu pod městem Amorgos byl vystavěn pozoruhodný klášter Panagia Hozoviotissa založený v roce 1088.

Hlavním ostrovním přístavem a typicky rušným řeckým městem je Katapola. Jde vlastně o tři menší vesnice, které se spojily v jeden celek. Najdete zde celou řadu hotelů, restaurací, obchodů a vůbec všeho, co k městu patří. Amorgos nemá mnoho přístupných pláží, což je možná důvodem, proč sem zavítá jen tak málo lidí. Hledáte-li pěknou pláž, vydejte se na sever ostrova, kde najdete jedinou skutečně písečnou pláž s názvem Ormos Aigialis. Je sice poměrně malá, ale zato čistá a nedotčená. Ostrov Amorgos je ideálním místem dovolené pro každého, kdo touží poznat pravé Řecko, odpočinout si od masové turistiky a oželí povalování na pláži.

- jap -

Předchozí články z Řecka:
Poloostrov Pilion 
Náměstí Syntagma – srdce moderních Athén
Ostrov Kréta - jeskyně Diktean Andron
Athény - Lykavittos
Tinos - místo zjevení Panny Marie
Řecká architektura

Článek byl zobrazen 6 704 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Řecku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Řecku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na Řecko.Světadíly.cz najdete komplexní informace o Řecku. Najdete zde články, recenze, rady a tipy na cesty, zájezdy do Řecka - pobytové i poznávací, dále fotografie a diskuse. Řecko a řecké ostrovy jsou oblíbenou destinací turistů z celéo světa.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA